Ribji file z dišavnicami in češnjevci

0 comments

Ribji file z dišavnicami in češnjevci

Ti je že kdo povedal, da so pečeni češnjevi paradižniki nebeško dobri? Tako, sedaj veš! Ker bi danes za kosilo/večerjo zagotovo nekaj odličnega, predlagam tele ribje fileje. Uporabi katero koli ribjo, priporočam, da vzameš sfilirano brez koščic. Od dišavnic pa uporabi tiste, ki so ti najljubše; z meto nikakor ne moreš zgrešiti!

Ponavadi jaz uporabim mešanico dišavnic, največkrat kar nekaj iglic rožmarina, kakšnih 10 listkov mete in dve vejici peteršilja, velikokrat pa mešanici dodam še sušen strok feferona. Seveda je potem jed pekoča, a meni je všeč, Domnu pa tudi.

Tale recept je skoraj v celoti povzet po tem receptu, jaz pa sem izbrala le druge dišavnice in drugo ribo. Ko sva bila z Domnom nekaj let nazaj – leta 2013, opa niti ne tako daleč nazaj! – na Islandiji, smo imeli enkrat za večerjo šarenko in takoj sem se zaljubila vanjo. Šarenka je ameriška postrv, njeno meso je kompaktno, ima dovolj mesa in kar je najpomembnejše, zelo malo kosti – idealna riba zame! Kajti jaz imam z ribjimi kostmi kar pošteno zgodovino. Sem že povedala, da sem morala že dvakrat na urgenco, ker se mi je ribja kost zataknila v grlu? Jap, enkrat sem jedla nefilirano postrv, drugič pa ribji brodet. Po posegu – zelo strokovnem pregledu grla z lučko in “ruvanjem” kosti ven s pinceto – mi je zdravnik predpisal ribje palčke. No, ne čisto zares, bi pa lahko. Ko sva prišla domov z Islandije sem enkrat v E’Leclerc-u, kjer imajo super ribarnico, ugledala file šarenke, in sem kar malo zacvilila. Seveda le na noter, za introverta se kako drugače niti ne spodobi. Čeprav je riba že sfilirana in je večino kosti odstranjenih, nikar ne pozabi pregledati file še enkrat doma.

Velikokrat, ko grem po ribe – večinoma po fileje in lososa – kupim kak file več in ga doma očistim, razdelim na porcije, popivnam s kuhinjsko brisačo in preložim v vrečko za zamrzovanje ter enostavno zamrnim. Ko si jo zaželim, jo večer prej – lahko bi tudi zjutraj, a se prepozno zbudim – iz zamrzovalnika prestavim v hladilnik in potem pripravim kakor koli že. Recimo v tem današnjem super duper čudovitem receptu – seveda predvsem poleti, ko so na razpolago češnjevi paradižniki. Sem že povedala, da obožujem češnjevce? Najbrž sem že kdaj omenila …

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 2 ribja fileja brez koščic (npr. šarenka)
  • 1 večja pest češnjevih paradižnikov
  • sol
  • poper
  • 1 pest dišavnic (meta, rožmarin, peteršilj …)
  • 4 stroki česna
  • olivno olje

Ribji file z dišavnicami in češnjevci

Ribji file z dišavnicami in češnjevci

PRIPRAVA

Češnjeve paradižnike nareži na četrtine in prenesi v pekač. Malenkost jih posoli. V pekač daj še neolupljene stroke česna. Češnjevce prelij z dvema žlicama olja …

Ribji file z dišavnicami in češnjevci

… in peci 20 minut v pečici, ogreti na 180°C.

Medtem, ko se češnjevci pečejo preveri, če je file ribe res brez koščic – tudi kupljene in očiščene imajo kdaj še kakšno koščico. S prsti pojdi nežno po celotni površini fileja – zapri oči, bo tip še bolj izrazit. Če najdeš še kakšno majhno koščico jo nežno izpuli, najlažje kar z manjšo pinceto. Fileje splakni pod mrzlo vodo in dobro popivnaj s kuhinjsko brisačo. Posoli jih in popopraj.

V možnar daj vse dišavnice, jih posoli s ščepcem soli in prelij z žlico olivnega olja ter dobro zbij, da dobiš dišeč dišavni namaz. Če možnarja nimaš, dišavnice sesekljaj na deski in zmešaj z olivnim oljem in soljo v šalčki.

Ribji file z dišavnicami in češnjevci

Zmehčane paradižnike vzemi iz pečice. Fileja premaži z dišavnim namazom in položi na paradižnike – koža naj gleda dol. Fileje peči še 20 minut.

Ribji file z dišavnicami in češnjevci

Pečene fileje serviraj na krožnik, nanje razporedi pečene paradižnike in česnove stroke (te previdno olupi, česen bi moral biti mehak in sladek) ter prelij z omako od pečenja. Postrezi takoj.

Ribji file z dišavnicami in češnjevci

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.