Sladki njoki z višnjevo omako

, 12. Feb 2015 | No Comments

Že poznaš njoke iz sladkega krompirja? Čeprav se največkrat uporabljajo v slanih jedeh, so odlični tudi v sladkih. No, sploh, če obogatene z rikoto preliješ z enostavno doma pripravljeno višnjevo omako. In ko na koncu jed okrasiš še z mandljevimi lističi, pa tudi estetsko zažari.

Njoke iz sladkega krompirja sem za to jed pripravila prvič in res so me navdušili. Priprava je malenkost dolgotrajnejša, saj njoke pripraviš iz nule, ampak se splača.

Ker višnje obožujem v smutijih, jih imam vedno nekaj v zamrzovalniku. No, ta nekaj se meri v dekagramih. 😀 Predvidevam, da jih bo sedaj, ko sem odkrila to čudovito višnjevo omako – za k njokom ali kakšni drugi jedi – še hitreje zmanjkalo. Ma res so odlične.

Spodaj napisane količine so kar velike, zato lahko z manjšo porcijo na osebo navdušiš tudi do štiri osebe. No, razen, če obožuješ sladice …  😉

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za njoke:

  • 1 srednje velik sladek krompir (približno 200 g zmehčanega kuhanega sladkega krompirja)
  • 80 g rikote ali skute
  • 1 velika žlica sladkorja
  • 1/2 žlice cimeta
  • 4 žlice mletih mandljev
  • 100 g polnozrnate moke (približno)

Sestavine za višnjevo omako:

  • 400 g zamrznjenih višenj ali češenj
  • 1 žlička sladkorja
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1 žlička vanilijeve esence

Ostale sestavine:

  • 2 žlici mandljevih lističev
  • sladkor v prahu
  • 1 večji kos masla
  • 2 žlici drobtin

Sladki njoki z višnjevo omako

Višnjev & avokadov smuti

PRIPRAVA

Krompir zavij v alu folijo in peci približno 30 minut v pečici, ogreti na 200°C. Proti koncu pečenja krompir previdno stisni in tako preveri, če je že mehak. Če krompir še ni mehak, ga peci še toliko časa, da se zmehča.

Sladki njoki z višnjevo omako

Kuhan = zmehčan krompir previdno odvij iz alu folije in ga, ko se dovolj shladi, da se ne opečeš, olupi in prenesi v misker. Sladek krompir zmiksaj, da dobiš gladek pire.

H krompirjevemu pireju dodaj rikoto, sladkor in cimet ter še enkrat zmiksaj.

Sladki njoki z višnjevo omako

Potem pa v zmiksan pire umešaj še mlete mandlje in toliko moke, da dobiš kompaktno testo – ne umešaj preveč moke, da njoki ne bodo trdi.

Testo razdeli na štiri dele in vsakega razvaljaj v dolgo kačo. Če se ti testo prijemlje na površino, dodaj še malo moke. Razvaljane svaljke nareži na majhne njoke.

Sladki njoki z višnjevo omako

Višnje stresi v kozico, jim dodaj sladkor, cimet in vanilijevo esenco in jih pokuhaj, da se zmehšajo. Ko se višnje skuhajo, večino višenj prenesi v mešalnik in zmiksaj. Preostale višnje daj na stran za okrasitev. Zmiksane višnje vlij nazaj v kozico in na majhnem ognju kuhljaj, da dobiš svilnato omako. Poskusi in dosladkaj, če je potrebno.

Sladki njoki z višnjevo omako

Na suhi ponvi na hitro popraži mandljeve lističe.

V vreli vodi skuhaj njoke. Kuhani so takoj, ko priplavajo na površje. V večji ponvi stopi maslo, mu dodaj drobtine in na prepražene (praži približno minuto) stresi njoke. Njoke premešaj, da se na vse oprime nekaj drobtin, potem pa jih peci še minuto ali dve, da dobijo malo skorjice.

Sladki njoki z višnjevo omako

Drobtinaste njoke serviraj na krožnik, jih prelij z višnjevo omako, okrasi s prihranjenimi višnjami in mandljevimi lističi in malenkost potresi še z mletim sladkorjem ter postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply