Solata iz kvinoje in zelenjave z limetino-oljčnim prelivom

0 comments

Solata iz kvinoje in zelenjave z limetino-oljčnim prelivom

Obožujem poletne solate! Ne le zato, ker so odlične – poglej te barve, te okuse, to teksturo! – ampak tudi zato, ker jih lahko pripravim vnaprej, postavim v hladilniku in pojem takrat, ko mi zapašejo (beri: pripravim zvečer in pojem za kosilo naslednji dan za kosilo ob največji vročini).

Veš, kaj je najboljše na tej solati? Vse! Osvežujoča in hrustljava zelenjava, ki je povrhu še tako lepo pisana, mehka kvinoja in osvežilen preliv, narejen iz limet – če nimaš limet, lahko brez skrbi uporabiš tudi limone – in dobrega oljčnega olja.

Izbira zelenjave je seveda prepuščena tebi – uporabi, kar imaš v hladilniku ali/in pa kar ti je všeč. Jaz sem uporabila že skuhano koruzo in skuhan stročji fižol, lahko pa oboje skuhaš tudi sam/a.

Preliv lahko pripraviš posebej v skodelici in ga preliješ prek zelenjave, če se ti pa ne da komplicirati – in meni se tokrat res ni dalo – pa limeto ožemi kar direktno na zelenjavo ter vse pokapaj z oljem. Zelenjavo, kvinojo in preliv dobro premešaj in poskusi ter dodelaj po želji in okusu.

Solata te lahko v hladilniku čaka vsaj dva dni, zato jo lahko pripraviš enkrat in ješ še naslednje dva dni. Prava zmaga za poletne vroče dni!

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 100 g kvinoje
  • 1 pest redkvic
  • 2 paradižnika
  • 1/2 sveže kumare
  • 1 majhna konzerva koruze
  • 1 majhna konzerva kuhanega zelenega stročjega fižola
  • 2 mladi čebulici
  • 1 pest mete
  • 1 pest peteršilja
  • limeta
  • olivno olje
  • sol
  • poper

Solata iz kvinoje in zelenjave z limetino-oljčnim prelivom

Solata iz kvinoje in zelenjave z limetino-oljčnim prelivom

PRIPRAVA

Kvinojo skuhaj po navodilih na embalaži. Kuhano ohladi.

Paradižnikoma odstrani sredico (nikar sredic ne zavrzi, uporabi jih v katerem drugem receptu) in ju nareži na kockice, kumaro prav tako nareži na kockice, redkvice pa na tanke rezinice. Fižol in koruzo splakni in odcedi. Mlado čebulico nareži na tanke kolute.

Solata iz kvinoje in zelenjave z limetino-oljčnim prelivom

Peteršilj in meto drobno sesekljaj.

Solata iz kvinoje in zelenjave z limetino-oljčnim prelivom

Vse sestavine prenesi v veliko skledo. Vso zelenjavo in kvinojo dobro popopraj in posoli, potem pa pokapaj z olivnim oljem in limetinim sokom.

Solata iz kvinoje in zelenjave z limetino-oljčnim prelivom

Dobro premešaj, poskusi in dodelaj, če je potrebno. Postrezi in uživaj.

Solata iz kvinoje in zelenjave z limetino-oljčnim prelivom

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.