Solata z ajdovo kašo, mangom, orehi in pomarančnim prelivom

, 24. Mar 2016 | No Comments

Solata z ajdovo kašo, mangom, orehi in pomarančnim prelivom

Mavrica na krožniku! <3 Ta solata je tako osvežujoča, tako okusna in tako priljubljena med ljudmi, kot je videti na fotki. Različni okusi – sladko in grenko in različne teksture – mehko in hrustljavo, naredijo to solato resnično svetovno/mega/noro!

Današnji recept je solata, ki je nastala iz najbolj profesionalne oblike načina kuhanja – strokovno poimenovano: porabljanje surovin. Ta način kuhanja je zelo popularen v moji kuhinji, saj hrano zelo rada nakupujem (edino nakupovanje, ki ga ne sovražim! ;)), a je ne maram metati stran. Tako nastane veliko mojih receptov,  saj me prav ta svoboda vzpodbuja h kreiranju nečesa zanimivega iz sestavin, ki jih imam takrat na razpolago. Ko mi taki recepti potem še dobro uspejo, se pa zvečer počutim resnično zadovoljna sama s sabo. 🙂

Morda se ti zdi kombiniranje solate in sadja malo čudno, a brez skrbi – poskusi in ugotovi, da je kombinacija nebeška! <3

Ta recept sem prvič scomprala na začetku pomladi, se mi pa zdi, da bo ta solata odlična/fenomenalna/božanska v poletnih mesecih, ko je vroče in paše prav taka osvežujoča in nasitna hrana. Zato si ta recept shrani – poleti bo čudovito teknila!

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za pomarančni preliv:

  • 2 (rdeči) pomaranči
  • 1 žlička medu
  • 6 žlic olivnega olja
  • sol
  • poper
  • 1 žlica jabolčnega kisa (iz kozarčka okisane čebule)

Sestavine za okisano čebulo:

  • 1 dcl jabolčnega/belega kisa
  • 1 rdeča čebula
  • 1/2 žlice sladkorja
  • 1/4 žličke soli

Ostale sestavine:

  • 150 g ajdove kaše
  • sol
  • 1 mango
  • 1 velika pest solate (rdeč in zelen radič …)
  • 1 pest svežega peteršilja
  • 1 majhna pest orehov

Solata z ajdovo kašo, mangom, orehi in pomarančnim prelivom

PRIPRAVA

V posodico daj na rezinice narezano čebulo in vse ostale sestavine za okisano čebulo. Posodico pokrij, jo pretresi in pusti počivati vsaj 15 minut, najboljše pa čez noč.

Solata z ajdovo kašo, mangom, orehi in pomarančnim prelivom

V vreli in osoljeni vodi skuhaj ajdovo kašo. Kuhano kašo splakni pod mrzlo vodo in jo dobro odcedi.

Pripravi solatni preliv – ožemi pomarančo. Soku dodaj žlico medu in sol in poper ter kis in premešaj. Postopoma dolij še olje in dobro premešaj. Preliv poskusi in dodelaj, če je potrebno.

Solata z ajdovo kašo, mangom, orehi in pomarančnim prelivom

Solato operi in natrgaj ali nareži. Peteršiljeve liste osmukaj s stebelc.

Solata z ajdovo kašo, mangom, orehi in pomarančnim prelivom

Mango olupi in nareži na kocke, orehe pa popraži na suhi ponvi in sesekljaj.

Solata z ajdovo kašo, mangom, orehi in pomarančnim prelivom

V veliko solatno posodo daj najprej ohlajeno in odcejeno ajdovo kašo, potem pa še solato, peteršilj, mango in orehe ter okisano čebulo.

Solata z ajdovo kašo, mangom, orehi in pomarančnim prelivom

Vse prelij s solatnim prelivom in solato nežno premešaj.

Solata z ajdovo kašo, mangom, orehi in pomarančnim prelivom

Solata z ajdovo kašo, mangom, orehi in pomarančnim prelivom

Solato serviraj in postrezi.

Solata z ajdovo kašo, mangom, orehi in pomarančnim prelivom

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply