Sadno-zelenjavni recepti, Vsi recepti

Solata z orehi, brusnicami in pomarančo

0 comments

Solata z orehi, brusnicami in pomarančo

Uživaj v tej čudoviti solati, vredna je vsake minute, ki jo vložiš v pripravo. Če nimaš časa za pripravo kandiranih orehov, uporabi kar navadne – te le popeci na suhi ponvi. Namesto pomaranče lahko uporabiš tudi mandarine.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za kandirane orehe (za 3x):

  • 150 g orehovih jedrc
  • 3 žlice medu
  • 1/2 žličke kajenskega popra
  • 1 žlička soli

Sestavine za preliv:

  • 5 žlic sončničnega ali repičnega olja
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 3 žlice pomarančnega soka
  • 1/2 žličke svežega ali ščepec suhega ingverja
  • 1/2 gorčice
  • 1 ščepec soli
  • poper
  • 1/2 ščepec cimeta

Ostale sestavine:

  • 100 g mešane solate (mehka solata, špinača, motovilec, rukola …)
  • 2 pomaranči
  • 2 žlici sušenih brusnic
  • 1 pest kandiranih orehov

PRIPRAVA

Orehova jedrca čez noč namoči v slani vodi, namakanje namreč pomaga pri prebavi oreščkov. Naslednji dan jih prenesi na papirnato brisačko, jih obriši in pusti, da se dobro posušijo. V kozici med segrevaj le toliko časa, da se utekočini. Umešaj sol in kajenski poper. Dodaj še orehe in premešaj, da se med oprime vseh oreščkov. Prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko in peci 20 minut v pečici, ogreti na 175°C. Kandirani oreščki se obdržijo teden dni, hrani jih na sobni temperaturi v nepropustni posodi.

Pomaranči olupi lupino in z ostrim nožem previdno odstrani meso med membranami. Sok, ki se ti cedi prestreži in uporabi v prelivu.

Če imaš svež ingver, ga naribaj. Vse sestavine za solato, razen olja, zmešaj in potem postopoma dodaj še olje in mešaj, da dobiš gost preliv. V preliv umešaj še brusnice in počakaj minuto ali dve, da se brusnice malenkost redehidrirajo.

Solato razporedi na krožnik, jo okrasi z pomarančnimi krhlji in prelij s prelivom. Na solato razporedi še kandirane orehe in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.