Solatne skodelice s piščancem in mangovo salso

0 comments

Solatne skodelice s piščancem in mangovo salso

Kruh? Ne, hvala! Vsaj danes ne! V tokratnem receptu vlogo kruha, tortilij ali tako školjk prevzame solata. Natančneje solatni listki, ki imajo obliko skodelic. V solatne skodelice razdeli piščančje kockice in mangovo salso ter uživaj v lahki poletni jedi. Poskusi jo, pozitivno te bo presenetila!

Ta jed je izredno osvežujoča in tudi nasitna – da, tudi brez kruha! – in je primerna za vroče poletne dni, ko zaradi vročine pretežka jed ne pride v poštev, lačen in prazen trebušček pa vseeno potrebuje nekaj hrane.

Mangovo salso pripravi iz sladkega zrelega manga. Če pa je mango malo manj sladek, pa k salsi dodaj nekaj kapljic medu, ki bo salso posladkala. Salso lahko pripraviš vnaprej in jo do uporabe hraniš v hladilniku, nič hudega pa ji ne bo niti sobni temperaturi, le malo manj osvežilna bo.

Za solatne skodelice je najbolj primerna mehka solata, ki je ravno prav nevtralnega okusa in ki je ravno prav kompaktna, da vzdrži težo nadeva. Seveda pa lahko uporabiš katero drugo solato.

Če ti pekoča hrana ne ustreza, k piščancu čilija v prahu ne dodajaj.

Sedaj pa si to jed le pripravi, odlična je! 🙂

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za mangovo salso:

  • 1/2 zrelega sladkega manga
  • 1 majhen košček rdeče čebule
  • 1 vejica peteršilja
  • 1 žlica limetinega (ali limoninega) soka
  • nekaj kapljic medu (neobvezno)

Ostale sestavine:

  • 1/2 mehke solate (približno 16 listkov)
  • 1 večja piščančja prsa
  • 1 manjša rdeča paprika
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • 1/2 žličke mlete sladke paprike
  • 1/4 čilija v prahu (neobvezno)
  • 1/4 žličke mletega kumina

Mešana solata s piščancem in mangovim prelivom

Solatne skodelice s piščancem in mangovo salso

PRIPRAVA

Piščančja prsa splakni pod mrzlo vodo, obriši s kuhinjsko brisačo in nareži na koščke. Potresi z mleto papriko, čilijem v prahu in kuminom, …

Solatne skodelice s piščancem in mangovo salso

… prelij z dvema žlicama olivnega olja in premešaj. Pusti vsaj 15 minut, da se okusi prepojijo.

Pripravi mangovo salso – mango nareži na kocke, dodaj seseljano čebulo in sesekljan peteršilj, pokapaj z limetinim sokom in dobro premešaj. Poskusi in dodaj še malo limetinega soka, če salsa ni dovolj kiselkasta, oz. osvežujoča.

Solatne skodelice s piščancem in mangovo salso

V večji ponvi segrej 2 žlici olivnega olja in na njem popraži piščančje koščke. Ko se voda, ki jo meso spusti ukuha (=izpari), k mesu dodaj na kockice narezano papriko in praži, da se tudi paprika zmehča. Vse še malo popopraj in premešaj.

Solatne skodelice s piščancem in mangovo salso

Pripravi solatke listke – izberi tiste, ki imajo obliko, ki najbolj spominja na skodelice. Da bodo skodelice čim bolj kompaktne, naj eno skodelico sestavljata dva solatna lističa.

Solatne skodelice s piščancem in mangovo salso

V vsako solatno skodelico najprej razporedi piščančje kockice, …

Solatne skodelice s piščancem in mangovo salso

… nanje pa razporedi mangovo salso. Sestavljanje solatnih skodelic zaključi z nekaj kapljicami dobrega oljčnega olja. Skodelice postrezi in uživaj.

Solatne skodelice s piščancem in mangovo salso

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.