Svilnata fižolova juha z zlatimi krutoni

, 8. Dec 2017 | No Comments

Letos ti kuhaš slavnostno večerjo? Ta fižolova juha je odlična ideja za toplo predjed. Izgleda čudovito slavnostna, je kremasta, topla in še lepo okrasiti je ni težko. Pripraviš jo lahko tudi vnaprej in pred serviranjem le počasi pogreješ in okrasiš. Enostavno in slastno!

Prazniki so že skoraj tu, priprave na slavnostno večerjo pa tudi. Če iščeš dobro idejo za toplo predjed, iskanje lahko zaključiš. To juhico bodo oboževali vsi, ki jo bodo preizkusili. Zaradi dodanega rožmarina, ki se z belim fižolom čudovito ujema, ima juha odličen vonj in tudi okus. Malo nenavadno, a tako dobro!

Seveda lahko juho postrežeš brez zlatih krutonov, ampak zakaj bi. Zaradi lepe zlate barve in hrustljavosti bodo juho le polepšale in obogatile. Če imaš na razpolago še kaj svežega rožmarina, pa z majhno vejico vsak krožnik le okrasi pred postrežbo. Da bodo gostje vedeli, kaj jih čaka.

Pozor: Če namesto masla uporabiš olje, je ta jed primerna tudi za vegansko dieto.

V pomoč pri pripravi naj ti bo tudi video, ki si ga lahko ogledaš v nadaljevanju. Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1 min)

SESTAVINE (za 2 lačni osebi)

Sestavine za juho:

  • 1 žlica olja
  • 1/2 čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 lovorjev list
  • 500 g kuhanega belega fižola
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
  • 1 vejica svežega ali 1 žlička suhega rožmarina

Sestavine za zlate krutone:

  • 1 košček masla
  • 1/2 žličke olja
  • 1 žemlja
  • 1 strok česna
  • 1 majhna vejica rožmarina
  • 1 ščepec soli
  • poper
  • 2 kosa sušenih paradižnikov

PRIPRAVA

Na segretem olju zmehčaj sesekljano čebulo, nato dodaj še sesekljan česen. Ko česen zadiši, dodaj odcejen fižol, lovorjev list, rožmarin in zalij z jušno osnovo. Premešaj in kuhaj vsaj 20 minut. Rožmarin in lovorjev list odstrani in juho zmiskaj ali spasiraj.

Pripravi še krutone. Na ponvici stopi maslo, dodaj olje in še olupljen in rahlo strt česen in rožmarin in kuhaj minuto, da česen in rožmarin maslo odišavita.

Rožmarin in česen odstrani, dodaj na kockice narezano žemljo, posoli in popopraj ter praži, da dobiš zlate krutone.

Juho serviraj, okrasi z zlatimi krutoni in na rezinice narezanimi sušenimi paradižniki in po želji še z rožmarinom in takoj postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply