Takosi s krompirjevo-grahovo omako in paradižniki

, 16. May 2015 | No Comments

Takosi s krompirjevo-grahovo omako in paradižniki

Ta zelenjavna omaka je čudovitega okusa! Z njo lahko nadevaš tako školjke, lahko pa jo poješ kar samo, le s kosom kruha. Poleg postrezi s paradižnikovo ali katero koli drugo solato.

Tako školjke, ki jih dobiš že skoraj v vseh večjih trgovinah – videla sem jih v Mercatorju, Lidlu in L’Eclercu, v Ljubljani pa jih prodajajo tudi v Maxiju – so prav priročni žepki za različne nadeve in omake. Poznamo trše in mehkejše školjke, jaz sem v Sloveniji zasledila le trše. Mehkejše bom enkrat scomprala doma.

Omaka v današnjem receptu čudovito diši in se super ujema s koruznimi tako školjkami. Namesto sladkega krompirja lahko uporabiš tudi navaden krompir, a okus s sladkim je boljši.

Ti povem, kaj je najboljše, ko pripravljaš te, ali katere koli druge, takose? Dejstvo, da se vsaj ena od školjkic vedno zlomi in se moraš potem žrtvovati in jo pojesti tako, da z njo pomakaš v omako, še preden vse ostale nezlomljene napolniš z ostalo zelenjavo. Jap, fino je bit kuhar! 😉

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za krompirjevo-grahovo omako:

  • olivno olje
  • 1 manjši por
  • 1 svež feferon (neobvezno)
  • 1/2 žličke gorčičnih semen (neobvezno)
  • 1 srednje velik gomolj sladkega krompirja
  • 100 g graha
  • 0,5 l zelenjavne jušne osnove (ali vrela voda in jušna zelenjavna kocka)
  • sol
  • poper
  • 1/4 žličke mletega kumina (neobvezno)
  • 1/4 žličke garam masale (neobvezno)

Sestavine za avokadov preliv:

  • 1/2 avokada
  • 0,25 dcl vode
  • 2 žlici limoninega ali limetinega soka
  • 1/2 stroka česna
  • 2 ščepca soli
  • poper

Ostale sestavine:

  • 8 koruznih tako školjk
  • 1/2 glavice rdečega radiča
  • 2 paradižnika ali nekaj češnjevih paradižnikov

Zelenjavni curry s kurkuminim rižem

Takosi s krompirjevo-grahovo omako in paradižniki

PRIPRAVA

Najprej pripravi krompirjevo-grahovo omako. V kozici segrej 2 žlici olja in na segretem prepraži sesekljan por. Ko se že malo zmehča, a ne obarva, dodaj gorčična semena, kumin in garam masalo in praži še 30 sekund.

Takosi s krompirjevo-grahovo omako in paradižniki

Potem dodaj olupljen in na kocke narezan sladek krompir in grah ter prelij z zelenjavno jušno osnovo. Premešaj in kuhaj dokler se zelenjava ne zmehča in vsa tekočina pokuha – približno 20 minut.

Takosi s krompirjevo-grahovo omako in paradižniki

Medtem v kremast preliv zmiksaj vse sestavine za preliv. Poskusi in dodelaj, če je potrebno. Rdeči radič operi in nareži na ozke rezance, paradižnik pa na tanke rezine.

Ko se omaka skuha in imaš vse ostale sestavine pripravljene, takose sestavi. V tako školjke najprej položi malo rdečega radiča, nanj razporedi krompirjevo-grahovo omako, na vrh omake razporedi rezine paradižnika in pokapaj z avokadovim prelivom. Postrezi in uživaj!

Takosi s krompirjevo-grahovo omako in paradižniki

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply