Tortelini v vinski omaki z gobami in špinačo

, 28. Mar 2017 | No Comments

Receptov za odlične kremaste in zelenjave polne omake nikoli ni dovolj! Zato predstavljam še eno. Ta kremasta, dišeča in super enostavna omaka je primerna za testenine vseh vrst – tudi tortelinov – pa za njoke, riž ali pa polento, kvinojo … Poleti omako pripravi s svežo, ko je pa nimaš na razpolago, pa z zamrznjeno špinačo.

Ne maram smetanovih omak, pa naj bodo veganske ali vegetarijanske. Zdijo se mi pretežke. Pa še “ubijejo” vso zelenjavo, ki jo dodaš. Zato ves čas iščem ideje za kremaste (in pretežno zelenjavne) omake, ki bodo 1. slastne, 2. polne zelenjave, 3. čim bolj zdrave, 4. sem že rekla, da morajo biti slastne? Nekaj odličnih že imam v zbirki (tukaj le nekaj izbranih):

  • Špinačni rezanci s cvetačno omako, gobami in sušenimi paradižniki
    Glavno vlogo ima popolnoma veganska (če uporabiš veganski nadomestek masla) omaka, pripravljena iz kuhane cvetače! Brez smetane. Brez mleka. Brez kompliciranja. Pa še več je lahko pripraviš in zamrzneš!
  • Curry iz jajčevca na kvinoji
    Kremasta omaka, pripravljena v 20+ minutah. Glavne vloge so si razdelili: jajčevec+paradižnik+kokosovo mleko. In statisti? Začimbe! Tako dobro, da se ti cedijo sline še ves teden.
  • Čičerikin čili s papriko na rdeči kvinoji
    Če imaš doma v hladilniku ves čas kakšno papriko ali dve, tako kot jaz, lahko tole omako pripraviš brez predhodnega planiranja. Potrebuješ le paradižnikovo kašo, čičeriko in rdečo papriko. Paše pa ne le na kvinojo!
  • Rezanci z gobjim bolonjezom
    Za testenine katerikoli oblik, za njoke, za riž, kvinojo … karkoli! Veganska različica bolonjeze omake je lahko pripravljena tudi brez sojinih izdelkov (tofuja, drobljenca …). Pripravljena je na enak način kot originalna – s čebulo, zeleno, korenjem in rdečim vinom. Fantastična je!
  • Grahovo-špargljeva omaka s pirejem iz sladkega krompirja
    Kako naj omaka s šparglji in grahom ne bi bila odlična?! Tudi ta omaka je primerna za na testenine, njoke, riž, kvinojo … in v tem primeru tudi na pire. Pa tako hitro se pripravi!

Danes pa dodajam novo. Omako z gobami in špinačo, ki se imajo res radi. Obogatena je z timijanom in česnom – da je omaka čim bolj kremasta in brez grudic, omako pripravi s suhim timijanom in česnom, če pa imaš kaj svežega timijana, pa z njim okrasi jed pred postrežbo.

Recept je pripravljen v sodelovanju s Kotányi Slovenija.

POZOR: Če uporabiš vegansko maslo in parmezan izpustiš je ta jed primerna za vegansko prehrano.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 250 g tortelinov
  • 1 kos masla (približno 20 g)
  • 1/2 žličke česna v prahu (ali 1 strok česna)
  • 1/2 žličke suhega timijana (ali 2 vejici svežega)
  • 1 žlica moke
  • 0,5 dcl belega vina
  • 4 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
  • 2 žlici parmezana (+ za okras) (neobvezno)
  • 1/2 žličke limoninega soka
  • 1 konica noža muškatnega oreščka
  • 200 g gob
  • 1 pest zamrznjene špinače (ali 1 velika pest sveže)
  • olje
  • sol
  • poper

PRIPRAVA

Na segretem olju prepraži na lističe narezane gobe. Ko spustijo vodo in se ta ukuha (izpari), gobe prenesi v skodelico in prihrani za kasneje.

Kar v isti kozici stopi maslo, dodaj česen in timijan. Dodaj moko, dobro premešaj in kuhaj 2 minuti. Dolij vino in premešaj ter počakaj, da alkohol izpari. Dodaj jušno osnovo in dobro premešaj (da dobiš omako brez grudic). Kuhaj nekaj minut, da dobiš kremasto omako.

Medtem torteline skuhaj v vreli soljeni vodi glede na navodila na embalaži. Kuhane odcedi.

Dodaj gobe in špinačo in dobro premešaj in kuhaj še 3 minute.

Potem omako popopraj, dodaj limonin sok, muškatni orešček in premešaj. Poskusi in dosoli, če je potrebno. Umešaj še parmezan in premešaj. V omako nežno umešaj torteline.

Torteline serviraj, okrasi s parmezanom, okrasi s svežimi timijanovimi listki in poprom ter postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply