Tortilija z azijskimi mesnimi kroglicami in zelenjavo

0 comments

Tortilija z azijskimi mesnimi kroglicami in zelenjavo

Mmm … to pa so najboljše mesne kroglice na svetu! Ker so tako dobre in ker se čudovito tudi odmrznejo, jih pripravi več in jih nekaj, preden jih spečeš, zamrzni za naslednjič. Odmrznjene popeci in postrezi s kruhom in skledo solate ali pa ponovno uporabi v tem receptu.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za mesne kroglice:

  • 1/2 rjave čebule
  • 1 strok česna
  • 1/2 žličke suhih čilijevih kosmičev (neobvezno)
  • 250 g mlete govedine ali svinjine (lahko tudi pol pol)
  • 30 g kruhovih drobtin (polovico lahko nadomestiš z zdrobom)
  • 2 žlici mleka
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • sončnično ali repično olje

Sestavine za omako:

  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 0,5 dcl sojine omake
  • 0,5 dcl paradižnikove kaše ali kečapa
  • 1 žlica medu
  • 1 žlička kisa
  • 2 stroka česna
  • 1/2 žličke soli
  • 5 obratov sveže mletega popra
  • 1 sušen feferonček (neobvezno)

Ostale sestavine:

  • 1 žlica sezama
  • 1 pest rukole
  • 1 pest zelene solate
  • 1 manjša sveža kumara
  • 1 pest češnjevih paradižnikov ali 1 paradižnik
  • 1 mlada čebula
  • 4 manjše ali 2 večji tortiliji

Tortilija z azijskimi mesnimi kroglicami in zelenjavo

PRIPRAVA

Najprej pripravi mesne kroglice. V manjšo skledico daj drobtine in mleko ter premešaj, da se drobtine mleka dobro napojijo. V segreto ponev daj 2 žlici olja, drobno sesekljano čebulo in nariban česen ter praži nekaj minut. Dodaj še ščepec soli in po dveh minutah še čilijeve kosmiče. Ko se čebula zmehča in rahlo obarva, dišečo mešanico prenesi na krožnik in pusti, da se malo ohladi.

Mleto meso daj v večjo skledo, ga razporedi po vsej površini sklede (tako je lažje umešati vse začimbe) in dobro posoli in popopraj. K mesu dodaj ohlajeno čebulno mešanico ter namočene drobtine. Vse skupaj dobro pregneti. Roke si zmoči z mrzlo vodo, oblikuj majhne kroglice in jih položi na krožnik, tega pa za 30 minut postavi v hladilnik.

Tortilija z azijskimi mesnimi kroglicami in zelenjavo

V kozico daj vse sestavine za omako in z metlico dobro premešaj. Kozico postavi na manjši ogenj in segrevaj ter mešaj toliko časa, da se sestavine premešajo in dobiš temno gosto omako. Poskusi in dosoli, če je potrebno.

Mesne kroglice popeči v ponvi na segretem sončničnem olju. Kroglice obračaj, da se povsod obarvajo, potem pa jih skupaj z vsemi sokovi, ki so jih spustile, stresi v omako.

Tortilija z azijskimi mesnimi kroglicami in zelenjavo

Kuhaj 20 minut na manjšem ognju, vmes jih večkrat obrni, da se omaka oprime vseh kroglic. Ko so kroglice skuhane čez in čez in omaka postane gosta in lepljiva, kroglice prenesi na krožnik in jih potresi s sezamom.

Tortilija z azijskimi mesnimi kroglicami in zelenjavo

Kumaro nareži na rezine, paradižnik na polovičke, čebulo pa na kolobarčke. Rukolo dobro operi in osuši, solato pa nareži na rezance. Tortilije ogrej v mikrovalovni pečici, v pečici ali na ponvi potem pa nanje najprej razporedi rukolo, kumare in paradižnik, potem pa še vroče in lepljive kroglice in potresi z mlado čebulo. Tortilije zavij in postrezi.

Tortilija z azijskimi mesnimi kroglicami in zelenjavo

Tortilija z azijskimi mesnimi kroglicami in zelenjavo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.