Zelenjavna pašteta

, 19. Dec 2017 | No Comments

Ta popolnoma veganska in popolnoma enostavna zelenjavna pašteta je kot hladna predjed primerna za katero koli praznično slavje. Pripraviš jo lahko vnaprej in namažeš na kruh tik preden se na vratih pojavi družba. Ohlajena in shranjena v hladilniku zdrži dober teden.

Obožujem enostavne in zdrave prigrizke! Če so še dobri, luštni in dišeči, pa še toliko bolj. Ta namaz je vse našteto. Pripravi se tako, da zelenjavo le popečeš in skupaj z ostalimi sestavinami zmiksaš. Zdrav je zato, ker vsebuje veliko zelenjave in nič dodanih konzervansov in ostalih bedarij, ki so v trgovini kupljenih namazih. Dober je vsekakor, najboljši predvsem na polnozrnatih kruhkih. Lušten je tudi, obožujem predvsem njegovo barvo in kremasto strukturo. Diši pa tako zelooo. Mmmm.

Do sedaj sem zelenjavno pašteto postregla tako vegetarijancem kot vsejedcem in vsem je bila všeč. Tako da brez skrbi, če imaš v družbi tudi vsejedce, ne bodo se čutili prikrajšani.

Kako zelo enostavno je pripravit tako specialiteto, pa si poglej v video posnetku. Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1 min)

SESTAVINE (za večjo družbo)

  • 3 srednje veliki korenji
  • 1 večji jajčevec
  • 1 velika rdeča paprika
  • 5 strokov česna
  • v olje vloženi sušeni paradižniki
  • 40 g indijskih oreščkov
  • 2 žlici olja
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička popra
  • 1 žlička origana
  • 1 limona
  • polnozrnata štručka ali kruh po želji

PRIPRAVA

Indijske oreščke prelij z vodo in pusti namakati vsaj 4 ure. Če ti ta korak ne uspe narediti, naredi bližnjico – indijske oreščke prelij z vrelo vodo in namakaj toliko časa, kolikor časa potrebuješ za pripravo in pečenje zelenjave.

V večji ponvi na olju prepraži korenje in papriko. Ko se malo zmehčata, dodaj na kocke narezan jajčevec. Dodaj še na lističe narezan česen, sušene paradižnike, sol, poper in origano. Premešaj in prepraži, potem pa stresi v mešalec. Dodaj odcejene indijske oreške in sok limone in zmiksaj. Pašteto ohladi, potem pa namaži na kruhke in postrezi. Po želji okrasi z mikrozelenjem ali peteršiljem.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply