Zelenjavni ramen: Juha po azijsko s špageti

5 comments

Zelenjavna juha z mnogo zelenjave in samimi čudovitimi azijskimi okusi je vedno čudovita izbira. Za pripravo uporabi zelenjavo, ki jo imaš na izbiro – s korenjem, gobami in brokolijem nikoli ne zgrešiš! Juha se pripravi res hitro in je tako dobra, da enostavno le cmokaš od užitka.

Da ljubim juhe najbrž že veš. Da obožujem juhe z azijskim pridihom, pa … tudi najbrž že veš. Juhe so zakon! ♡ Pa ne le kot uvod v obrok. Če si podobnega mnenja – če pa nisi, pa še toliko bolj nujno – odklikaj na zapis o juhah, enolončnicah, curryjih in si napasi oči. Potem pa začni kuhat. Vse juhce pa lahko najdeš pod oznako juhe.

Ta juha ni prva juha z azijskim pridihom, ki se je znašla med Sit Fit recepti. Ti dve sta mičkeno podobni, pa taaako dobri:

Ti dve omenjam samo zato, ker se zna zgoditi, da si boš po dvajsetih ponovitvah te juhe, zaželel/a malo drugačno juhco, pa vseeno podobno in enako dobro. Čeprav je bolj malo verjetno. Vseeno pa – trije recepti so boljši kot eden!

Ko se spraviš delati to juho, imej v mislih, da jo lahko narediš tudi iz zamrznjenih gob in zamrznjenega brokolija, zato si recept shrani tudi za bolj hladne dni.

Namesto ramen špagetov lahko uporabiš tudi navadne špagete ali ajdove soba noodles, a v tem primeru upoštevaj čas kuhanja na embalaži. Če uporabiš ramen špagete, lahko v paketku ramen špagetov najdeš nekaj dodatkov. Predlagam, da uporabiš (v tej juhi ali kateri drugi) posušene začimbnice in čili v prahu, ostale stvari pa zavržeš – sveže sestavine kot so česen in ingver so bolj zdrave.

Namesto (ali poleg) brokolija lahko uporabiš tudi špinačo ali blitvo.

Za pripravo potrebuješ naslednje sestavine.

Pripravi vse sestavine.

Najprej popraži ingver, česen in beli del mlade čebulice, nato gobe in na koncu še korenje. Dodaj brokoli in jušno osnovo in kuhaj nekaj minut.

Dodaj še ramen ali katere druge špagete ter po želji še bok choi in kuhaj še nekaj minut. Na koncu po okusu dodaj še sojino omako.

Postrezi s svežim peteršiljem, ocvrto čebulo, sezamom … Ta juha je fantastična!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Zelenjavni ramen: Juha po azijsko s špageti


  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Zelenjavna juha z mnogo zelenjave in samimi čudovitimi azijskimi okusi je vedno čudovita izbira. Za pripravo uporabi zelenjavo, ki jo imaš na izbiro – s korenjem, gobami in brokolijem nikoli ne zgrešiš! Juha se pripravi res hitro in je tako dobra, da enostavno le cmokaš od užitka.


Ingredients

Scale

(sezamovo) olje
2 stroka česna
1 kos svežega ingverja
1 mlada čebulica (ločeno na beli in zeleni del)
3 manjši korenji
125 g gob
1/2 glave brokolija
2 glavici pekinškega zelja pak choia (neobvezno)
1 l zelenjavne jušne osnove (ali jušne kocke in vode)
1 paketek oz. 85 g ramen špagetov (ali katerih koli drugih špagetov ali rezancev)
1 žlica sojine omake
peteršilj, bel in črn sezam, čilijevi kosmiči, ocvrta čebula … za okras


Instructions

  1. Pripravi zelenjavo: Brokoli nareži na cvetke, gobe na rezine, korenje naribaj, ingver in česen prav tako, mlado čebulo pa nareži na kolobarje in loči bel in zelen del.
  2. Skuhaj juho: V kozici segrej žličko olja in na segretem na hitro prepraži bel del mlade čebulice, česen in ingver. Dodaj gobe in kuhaj, da spustijo vodo in se le-ta ukuha. Dodaj korenje in brokoli in zalij z jušno osnovo. Kuhaj približno 5 minut, potem pa dodaj ramen špagete in po želji še pak choi ter kuhaj še pet minut. Juho poskusi in dodaj sojino omako po okusu.
  3. Juho postrezi: Juho serviraj, okrasi s zelenim delom mlade čebulice, peteršiljem, sezamom, čilijevimi kosmiči in ocvrto čebulo ter postrezi.

Notes

Juho lahko narediš tudi z zamrznjenimi gobami in zamrznjenim brokolijem.

Namesto ramen špagetov lahko uporabiš tudi navadne špagete ali ajdove soba noodles.

Namesto (ali poleg) brokolija lahko uporabiš tudi špinačo ali blitvo.

Juho lahko pripraviš tudi vnaprej in pred postrežbo le pogreješ.

Recept je bil leta 2017 pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 15 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2017, v marcu 2022 pa sem osvežila fotografije in izboljšala recept.
Stara fotka recepta:

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

5 Comments

  1. Pomoje najveckrat skuhan recept ever! In kako odlicen! Se en trdo kuhan jajcek si je danes zazelel moj v njem. 😎 top recept, priporocam vsakomur 👍🏻

  2. Živjo, kje pa se dobi pekinško zelje? A bi šlo tudi z kitajskim zeljem? Zgleda odlično 🙂

    • Živjo! Jaz ga kupim v Lidlu, ko ga imajo. Ne vem, če ga prodajajo še kje, ga nisem zasledila. Morda v večjih Šparih? Mislim, da bi kitajsko zelje bilo ok. Če ga ne najdeš, ga pa enostavno izpusti, okus bo še vedno odličen. Pa dober tek, ko ga probaš! 🙂

  3. pekinško zelje prodajajo tudi na ljubljanski tržnici

Leave a Reply to Barbara Cancel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.