Zimski makarončki po grško z olivami in kaprami

, 14. Dec 2016 | No Comments

Zimski makarončki po grško z olivami in kaprami

Zakaj je ime jedi zimski makarončki? Ker so pripravljeni s pelati in ne s svežim paradižnikom. Okus po Grčiji jim dajejo olive, kapre in česen. Rožmarin pa je krivec, zaradi katerih ti makarončki neverjetno dišijo. Poleg okusa je največji plus te jedi, da je pripravljena v 15-ih minutah!

Če imaš grelec vode, ki ti vodo do vretja segreje v nekaj minutah, imaš to jed lahko na mizi v 15-ih minutah ali še prej. Odvisno tudi od tega, katere makarončke uporabiš. Manjši so, hitreje se skuhajo.

Omaka je neverjetno preprosta in neverjetno okusna. Za pripravo lahko uporabiš sesekljane pelate, ki so danes na razpolago v vseh trgovinah. Jaz sem tokrat uporabila paradižnik, ki sem ga zamrznila poleti.

Poleti sva od Domnove babi s Primorske dobila veliko gajbico paradižnika. Tistega ta velikega, volovsko srce. So neverjetno okusni, sladki, dišeči. A vsebujejo tudi veliko vode. Ker sem jih dobila enostavno preveč, da bi lahko vse na enkrat uporabila, sem jih zamrznila. Paradižnike sem očistila, narezala na manjše kose in stresla v veliko posodo. Kuhala sem jih popolnoma brez vsega, le toliko, da so spustili vodo in da je ta povrela. Brez olja, čebule, začimb, soli. Ko so se ohladili, sem jih razdelila na porcije in zamrznila. Sedaj, ko svežega paradižnika ni na voljo, sem presrečna, da jih imam. Odlično dišijo, so v manjših koščkih, da jih med uživanjem občutiš in resnično so fenomenalni. Če jih poleti dobiš kaj več, priporočam, da narediš enako. Naslednjo zimo si boš hvaležen/a! In ne, paradižnikov nisem olupila, ker me olupki ne motijo. Če tebe motijo, paradižnike veselo kar olupi.

Zimski makarončki po grško z olivami in kaprami

Za pripravo te omako sicer lahko uporabiš katere koli olive, a po večkratnem poskušanju ti priporočam, da uporabiš črne. So boljšega okusa in manj grenke.

Pozor: Če pri pripravi uporabiš brezglutenske testenine, je jed primerna za brezglutensko dieto.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 200 g makarončkov
  • 250 g sesekljanih pelatov
  • 2 stroka česna
  • 8 črnih oliv
  • 1 velika žlica kaper
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • 1/2 žličke suhega rožmarina

Zimski makarončki po grško z olivami in kaprami

Zimski makarončki po grško z olivami in kaprami

PRIPRAVA

Makarončke skuhaj po navodilih na embalaži. Ko so kuhani, nekaj tekočine prihrani. Česen na drobno sesekljaj, olive pa nareži na kolute.

V ponvi segrej žlico olja in na segretem zmehčaj česen. Nikar naj se ti ne obarva, saj bo v tem primeru grenak. Na zmehčan česen stresi olive in kapre ter malo soli in popra ter potresi z rožmarinom.

Zimski makarončki po grško z olivami in kaprami

Premešaj, potem pa dodaj pelate. Vse dobro premešaj in kuhaj, da se pelati segrejejo. Omako poskusi in dodelaj, če je potrebno.

V vročo in dišečo omako umešaj makarone …

Zimski makarončki po grško z olivami in kaprami

… in če je presuho, dodaj žlico ali dve tekočine, v kateri so se kuhali makarončki. Dobro premešaj, počakaj, da omaka še enkrat zavre, potem pa serviraj in postrezi.

Zimski makarončki po grško z olivami in kaprami

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply