Vegi čili s polentnimi kockami

, 17. May 2015 | No Comments

Vegi čili s polentnimi kockami

Priprava te okusne jedi ti bo vzela približno 30 minut! Večino sestavin zagotovo najdeš v shrambi, zato pripravi to jed, ko se ti ne bo dalo po nakupih. V polento lahko umešaš tudi rožmarin ali origano. Z avokadom bo jed še bolj nasitna, a čili bo enkraten tudi brez njega.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za čili:

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1/2 (rdeče) čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 zelena bučka
  • 2 stebelci zelene
  • 1 rdeča paprika
  • 1 svež feferon (neobvezno)
  • 1/2 žličke kumina
  • 1 žlička mlete sladke rdeče paprike
  • 1/4 žličke mlete dimljene paprike (neobvezno)
  • 1,5 dcl paradižnikove kaše
  • 2 dcl vode
  • 1 velika konzerva (rdečega) kuhanega fižola (220 g)
  • 1 žlička limoninega ali limetinega soka
  • sol
  • poper
  • 1/2 avokada (neobvezno)
  • 1 vejica koriandra ali peteršilja

Sestavine za polentne kocke:

  • 100 g instant polente
  • 2 ščepca soli
  • 1 žlička olivnega olja
  • 2 vejici koriandra ali peteršilja

Vegi čili s polentnimi kockami

PRIPRAVA

Sesekljaj čebulo in česen, papriko in bučko nareži na kocke, zeleno na kolesca in feferon na manjše koščke.

V kozici segrej olje in na njem prepraži čebulo – ta naj se zmehča, a ne obarva. Dodaj kumin in praži še 10 sekund, potem pa dodaj česen in praži toliko časa, da česen zadiši.

V kozico dodaj papriko in zeleno in premešaj. Dodaj še obe mleti papriki, bučko in paradižnikovo kašo ter vodo in premešaj. Posoli in popopraj. Kuhaj vsaj še 15 minut.

V vmesnem času v 300 g vrele vode stresi 2 ščepca soli in olivno olje, potem pa med nenehnim mešanjem z metlico počasi umešaj še polento in sesekljan peteršilj. Kuhaj nekaj minut, da se polenta skuha in zgosti. Polento prenesi na desko in oblikuj v centimeter visok in približno 20×20 centimetrov širok kvadrat ali krog.

Po 15 minutnem kuhanja čilija v kozico stresi še fižol in kuhaj še 5 minut, da se fižol segreje. Strjeno in ohlajeno polento nareži na centimetrske kocke. V čili umešaj še limonin sok in poskusi ter dosoli, če je potrebno.

Avokado nareži na rezine, jih pokapaj z limoninim sokom ter jih posoli in popopraj. V skodelico prenesi po 2 zajemalki čilija, nanj razporedi polentne kocke in avokado ter okrasi s sesekljanim koriandrom ter postrezi.

Vegi čili s polentnimi kockami

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply