Če ne moreš prebrati tega sporočila, klikni tukaj 

FBTW

Danes bo dolga ...

18.9.2016

Cvetačni riž z mešano zelenjavo, ingverjem in mlado čebulo

Živjo!

Si me pogrešal/a? Vsaj malo? Ker jaz tebe sem! Kar dolga je bila tale, kajne? Pavza, kot se šika! Nazadnje sva se brali/a pred 42 dnevi! Sem ti rekla, da je bila dolga.

Poletje je bilo. Poletje je minilo. Počitnice so bile. Počitnice so minile. Pa smo spet tu. V resničnem življenju. Si se odpočil/a? Upam! Jaz sem se. Tako fizično kot psihično. Med odklopom sem skušala čim manj časa preživeti  za računalnikom in pred kakršnim koli zaslonom. Ja, to vključuje tudi fotoaparat IN televizijo. 

Z Domnom sva šla vmes tudi na morje. Tokrat na slovensko obalo in bilo je lepo, sproščujoče in zabavno. Obiskala sva nove plaže in obmorske kotičke ter plavala ter počivala na nama čisto novih plažah. Našla sem novo najljubšo plažo - med Piranom in Fieso. Poznaš? Fenomenalna voda. Brez gneče. Fino!

Sem pa vmes seveda tudi kuhala. Brez fotoaparata! Preizkušala sem nove kombinacije in nove recepte. Bili sva le moja kuhinja in jaz. Prav intimno je bilo. Novi recepti zato bodo!

Sem pa med odklopom tudi veliko brala. Res ne vem, zakaj si med letom ne vzamem več časa za branje. Se tudi tebi to dogaja? Prav rekla sem si, da moram zvečer več brati in manj viseti za računalnikom. Mi bo uspelo? Bo!

Preden te spustim k branju današnjega mailinga, pa še današnji izpostavljeni recept. Cvetačni riž, ki to sploh ni riž! S pisano zelenjavo. Že poznaš?

Izpostavljeni recept: Cvetačni riž z mešano zelenjavo, ingverjem in mlado čebulo >>


Novi recepti

Pappa al pomodoro, Bučkini špageti z omako amatriciana


Obožujem paradižnike! Sveži, sočni, dišeči, sladki! Rada jih jem v solatah, omakah, rižotah, paštah, omakah, prilogah. Kakršne koli in kadar koli! Preden predstavim dva nova recepta, v katerih paradižnik odlično zasije, še nasvet, kako paradižnik zamrzniti. Če ga imaš preveč, seveda. Paradižnik operi, odstrani peclje in morebitne nepravilnosti, nareži na kocke in stresi v velik lonec. Paradižnika ne lupi. Lonec daj na štedilnik in kuhaj toliko časa, da odvečna voda izpari, ti pa dobiš mehko, dišečo in gosto kašo. To razdeli na porcije in zamrzni. Enostavno! Veliko delo brez posebnega truda. Verjemi, da ti bo polepšalo marsikatero zimsko kosilo. 

Na levi strani fotke je klasična italijanska juhca. Včasih so jo delali revni, danes pa je svetovna senzacija. Potrebuješ le olivno olje, česen, baziliko, paradižnik in kruh! Ta juhca je narejena iz LUŠTnih paradižnikov (<- hvala, ekipa).

Recept levo: Pappa al pomodoro (paradižnikova juha s kruhom) >>

Na desni so bučkini rezanci (spiralni rezalnik ftw!) z omako, ki izhaja iz mesta, ki ga je nedavni potres v Italiji najbolj prizadel. Nekateri kuharski mojstri so pašto uvrstili na svoj meni, del zaslužka pa namenili žrtvam potresa.

Recept desno: Bučkini rezanci z omako amatriciana >>

Azijska solata in Rižev krožnik


Od poletja se že poslavljamo, od solat se nam pa ni treba! Pa čeprav bodo v mrzlih dnevih stopile v ozadje in zopet postale najboljše spremljevalke na svetu! Moja obsesija z riževimi krožniki pa kar ne pojenja. Več različnih sestavin zmečeš - ok, ne metat, položi - na kuhan rjav riž, bolj uživaš! 

Recept levo je prav luštna solata. Kaj ni? Daj priznaj, no. Prav luštna je. Ti barvni kontrasti, te luštne podrobnosti. Vidiš? Ne vidiš? Kakor koli že, dobra je. Lepo hrusta. In ta preliv! Kremast in ravno prav hud! Vsebuje wasabi - japonski hren - ki je odličen!

Recept levo: Hrustljava azijska solata z wasabi prelivom >>

Rjav riž, kremast sladek pire iz sladkega krompirja s kurkumo, pečene bučke, rukola in češnjevci, bučna semena in odličen limetino-agavin preliv. Res ne vem, kaj naj še dodam. Že sama kombinacija riža in sladkega krompirja bi te morala prepričati!

Recept desno: Rižev krožnik s sladkim pirejem, pečeno bučko in mešano solato >>

Pita s sadjem in Sadna smuti skodelica


Zaključiva s sladicami? Dajva! To odlično pito - recept je od fenomenalne Lindsay z bloga Pinch of Yum - sem poleti naredila že tolikokrat in navdušila že toliko ljudi, da sem jo morala deliti s tabo. Smutije v skodelici pa sedaj že poznaš, kajne? Priznam, da moje skodelice takrat, ko ne fotkam, niso tako lepe. Vsebujejo že iste sestavine, a so te malo bolj prosto nametane. Ker čas. 

Pita je še bolj zdrava od originala. Vsebuje pirino polnozrnato moko, polovično količino  sladkorja in masla, dodan pa ji je grški jogurt. Pa naj še kdo reče, da se ne da narediti zdrave sladice. Če najdeš breskve/nektarine in borovnice, jo naredi danes!

Recept levo: Poletna tortica z breskvami in borovnicami >>

Smuti. V. Skodelici. Česa vse se človek ne spomni! Ta recept je pravzaprav nastal čisto po naključju. Slive so mi ostale od pite, nektarine so se mi tudi potikale po hladilniku, kokosovo mleko pa mi je ostalo od curryja. Skupaj so odlični!

Recept desno: Slivovo-nektarinina smuti skodelica s kokosom >>

Sladoledarna v Kopru

Sladoledarna


Če te pot kdaj zanese v Koper, moraš NUJNO na sladoled. In to ne na nek brezvezen sladoled. NUJNO moraš v Sladoledarno. Ker je sladoled tam F.E.N.O.M.E.N.A.L.E.N! Trgovinico najdeš zadaj pri tržnici. Nudijo ogromno enih okusov - na fotki na desni vidiš le en del! Na izbiro pa niso le navadni okusi, najdeš fenomenalne kombinacije. Svežo kumaro z ananasom, na primer. Ja! In kako fina je! Nudijo ogromno veganskih okusov in zanimivih kombinacij z začimbami in dišavnicami. Res noro. V desetih dneh najinega prebivanja na Obali sva bila tam več kot desetkrat. Preizkusila sva skoraj vse okuse. Tam je osebje tako prijazno, da ti dajo za poskusit žličko sladoleda brezplačno. Pa še dva okusa daš lahko v eno kepico brez dodatnega zaračunavanja. Tako sva lahko ob enem obisku poizkusila osem okusov! Pa sedaj izračunaj, koliko kepic sva naročila! Naj pomagam - ne več kot pet. Meni najljubša kombinacija je ta na fotki. Temna čokolada (božansko!) in cimet s karameliziranimi jabolki (božansko!). Kar zaljubljena sem.

Več: Sladoledarna >>


Novo na blogu: Moj mini-vrt

https://www.sitfit.si/blog/blog-39-mini-vrt-2016-2/


VSE tole je zraslo na mojem vrtu! Letos! Kljub slabemu vremenu in boleznim. Kar malo ponosna sem. In to na mojem balkonu. Ne, nimam pravega vrta. Le balkon. Če te zanima, kako postavit en tak vrt - priprave na naslednjo sezono lahko začneš že zdaj! - si preberi vse moje zapise o vrtu, sploh pa prvi zapis: zapis 1, zapis 2, zapis 3, zapis 4. Zapis 5 je najnovejši!

Blog #39: Mini-vrt 2016 #2

V zapisu si preberi, kaj vse je zraslo in še raste na mojem balkonu, kako sem se borila z boleznijo paradižnikov, kako lepo so končno zrasli feferoni in kje so zrasle redkvice in korenje. Fotke so!

Preberi celoten zapis >>

Blog #39: Mini-vrt 2016 #2

Če lahko, postani krvodajalec!

Daruj kri!


Še dobro, da sem to poletje pridno jedla sladoled, školjke na buzaro, ribje krožnike in pašto! Če se to poletje ne bi zredila za 3 kilograme, potem ne bi smela darovati krvi. Že tako sem bila na meji! Kar je bilo pravzaprav prav presenetljivo. NIKOLI do sedaj nisem imela teh težav. Seveda, če sem imela pa +15 kil več! Vidiš, vse je za nekaj dobro.

Konec avgusta sem šla dat kri. Kar na Zavod za transfuzijsko medicino v Ljubljani. Nahaja se čisto blizu porodnišnice. Darovala nisem prvič, sem pa ponovno po parih letih. In bil je super občutek. Sem ena tistih srečnic, ki niti ne čudi, da je dala kri. Ne čutim omotice, ne čutim utrujenosti. Nič. Ravno zato bi morala dati kri večkrat. Poleg branje je to še ena točka za zapomnit. Če ne veš, ženske lahko darujemo na štiri mesece, moški na tri. Naslednjič grem tako konec leta! 

Po darovanju krvi sem si privoščila malico - seveda si jo lahko izbereš kar tam. Pojedla sem sendvič s sirom, jabolčni zavitek in borovničev sok. Bilo je odlično!

Povej, tudi ti daruješ?

Skyr, poskus št. 1


Leta 2014 sva šla z Domnom na počitnice na Islandijo. Ne morem dovolj dobro opisati te izkušnje - bilo je neverjetno, bilo je sproščujoče, bilo je zabavo, bilo je izobraževalno. Živela bi na Islandiji! Šla sva z agencijo Ars Longa, naš vodič pa je bil Matjaž Pirš. Vse je bilo tip top organizirano. O Islandiji pa smo izvedeli ogromno! Matjaž je odličen vodič, deželo zna predstaviti tako, da jo začutiš. Vidi se in čuti se, da je o deželi veliko prebral. Zavedam se, da bi bila izkušnja Islandije občutno bolj revna, če z nami ne bi bil Matjaž. Po potovanju smo obdržali stike in ko je Matjaž letos spet šel na Islandijo, mi je prinesel skyr. Hvala, Matjaž!

Kaj je skyr? Islanski jogurt, rahlo kiselkastega okusa, spominja pa na nam bolj poznan grški jogurt. Če bi lahko, bi skyr jedla vsak dan! In na Islandiji sem ga. Je zelo zdrav, saj vsebuje 0,1% mlečne maščobe, Islandci pa ga jedo vsak dan, v sladkih in slanih jedeh. Ko mi je Matjaž prinesel skodelico, sem ga skušala pripravit doma. Poskusila sem tri različne načine, pa mi je vsakič spodletelo. Skušala sem ga naredili le iz mleka in skyra, pa se skyr kar ni hotel naredit. Matjaž pravi, da bo naslednje leto prinesel še en lonček. Se bom še bolj potrudila s pripravami. Da mi skyr le uspe! Sem pa ta lonček polizala do čistega. Božansko! 

Poslovilc od poletja


Preden pa se poletje od nas dokončno poslovi in preden porabimo vse poletne sestavine, pa še seznam osmih receptov, ki jih to poletje moraš pripravit! Ta seznam je čudovit poklon poletnim sestavinam in verjemi, da bo ob njih tvoj želodček vriskal od veselja. No, katerega boš najprej?

Glavne zvezde: paradižniki, jajčevci, kumare, slive, breskve, bučke.

Recepti zgornja vrstica (od leve proti desne):

Ribji file z dišavnicami in češnjevci >>
Mehiška jajca >>
Ajdove palačinke z dimljenim lososom, kumaro in avokadom >>
Skutina pita s slivami >>

Recepti spodnja vrstica (od leve proti desne):

Kumare v omaki s krompirjevimi njoki >>
Pečene breskve s sladoledom >>
Bučkina kremna juha >>
Pice iz jajčevcev >>


Danes sem se pa razpisala. Se vidi, da se nisva brala že stooo leeet! Upam, da ti je bila današnja številka všeč.

Hvala, ker me bereš! In prav zato naslednji vikend ne zamudi dogajanja na blogu. Pripravljam eno luštno zadevico. Brez skrbi, dobiš tudi mail.

Do takrat pa, lepo bodi in če imaš kaj časa, kaj dobrega skuhaj.

Do naslednjič,
Barbara

Če se resnično želiš odjaviti od Sit Fit sporočil, klikni tukaj

Sit Fit | [email protected]