Description
Brokolijevi cvetki, zmleti v riž, združeni z mehkim in dišečim porom (zmehčanim na maslu) in sladkim paradižnikom so prava poslastica. Da je zdrav, sploh ni pomembno. Pomembno je, da je odličen! Je čudovita priloga kateri koli jedi (predstavljaj si, da je riž) – veganskim, vegetarijanskim ali mesnim/ribjim jedem. Je res vsestranski in tako zelo dober!
Ingredients
1 manjša glavica brokolija
1 košček masla (neobvezno)
1 žlica olivnega olja
1 večji por
6 sušeni in v olje vloženi paradižniki
sol, poper
1 žlička Kotányi suhega timijana (ali 4 vejice svežega)
Instructions
- Brokoli: Brokoli operi in nareži na cvetke. Cvetke prenesi v multipraktik ali mešalnik in zmelji v riž podobna zrna. Brokoli lahko tudi (pazljivo!) naribaš ali sesekljaš.
- Jed: V večji ponvici segrej maslo in olivno olje – lahko tudi le olivno olje – in na segretem na majhnem ognju zmehčaj narezan por. Por naj se ne obarva, naj se le zmehča. Na zmehčan por stresi zmlet brokoli in dobro premešaj. Praži nekaj minut, da se brokolijeva zrnca popečejo in zmehčajo ter navzamejo okusa pora. Potem v por umešaj na rezinice narezan paradižnik, vse malenkost posoli, dobro popopraj ter odišavi s timijanom. Ko se zelenjava zmehča in segreje, brokoli poskusi in dosoli ali dopopraj, če je potrebno.
- Serviraj: Brokolijev riž serviraj s glavno jedjo po izbiri!
Notes
Uporabiš lahko tudi svež timijan – približno 4 vejice ga potrebuješ.
Najboljši je sušen paradižnik vložen v olje. Če imaš le sušene paradižnike ni nič hudega, morda bo potrebno dodati le malo več olja.
Če je brokoli zelo umazan, cvetke za 5 minut potopi v toplo soljeno vodo, da ven izplava vsa umazanija in skrite živalice. Cvetke potem pazljivo vzemi iz vode, splakni pod hladno tekočo vodo in dobro odcedi.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 10