Brokolijevi cvetki, zmleti v riž, združeni z mehkim in dišečim porom (zmehčanim na maslu) in sladkim paradižnikom so prava poslastica. Da je zdrav, sploh ni pomembno. Pomembno je, da je odličen! Je čudovita priloga kateri koli jedi (predstavljaj si, da je riž) – veganskim, vegetarijanskim ali mesnim/ribjim jedem. Je res vsestranski in tako zelo dober!
Lej no lej, brokolijev “riž”! Cvetača tako ni edina, ki se pretvarja, da je riž, sedaj se to igro igra tudi brokoli! Da lahko iz cvetače narediš lažni riž najbrž že veš, da lahko lažni riž narediš tudi iz brokolija, pa veš od zdaj naprej. Ta jed je odlična priloga, poleg postrezi s vsem, kar bi sicer z rižem.
Že nekaj let nazaj sem ugotovila, da se iz cvetače lahko pripravi odličen lažen riž. Cvetke le zmelješ in imaš mleto cvetačo, ki spominja na riž (oziroma kuskus ali bulgur!). Super je. Le poskusi Cvetačni riž z zelenjavo in/ali Cvetačni riž z mešano zelenjavo, ingverjem in mlado čebulo in se prepričaj!
Pa sem nekaj let kasneje enako poskusila tudi z brokolijem. In glej ga zlomka. Delovalo je! Brokoli je še ena zelenjava, ki ni spoštovana dovolj. Ni le zdrava – kar je, zelo zelo zelo zdrava je, če jo pripraviš na pravilen način, je pa tudi dobra.
Ta jed je že pokazateljica tega, da je brokoli lahko res dober. Najprej brokoli zmiksaš v riž podobna zrna, nato pa por zmehčaš na maslu, dodaš brokoli, ga popečeš, dodaš same čudovite zadevce – sušene paradižnike in timijan ter sol in poper – in poslastica je narejena. Tako bogato je z okusi, da sploh ne veš, da ne ješ ogljikovih hidratov (kar ponavadi je večina prilog)! Pa še en dodaten plus je te jedi v primerjavi s cvetačnim rižem. Brokolijev riž manj napenja, pa še tistega cvetačnega vonja nima, če dlje časa stoji.
Preden pogledava, kako se ta jed pripravi, pa si poglej še nekaj odličnih receptov z brokolijem:
- Solata iz makarončkov, brokolija in arašidovega preliva
- Brokolijeve kroglice s sirom in jogurtovo pomako
- Bučna juha z brokolijem in azijskimi špageti
- Brokolijeva juha s sirom
- Losos s parmezanovim pokrovom in pečenim brokolijem
Še več receptov z brokolijem si poglej pod oznako Brokoli.
Priprava je hitra in zelo enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki.
Najprej brokoli spremeni v rižu podobna zrnca. Če mikserja nimaš, ga lahko tudi previdno naribaš ali sesekljaš.
Nato na maslu zmehčaj por, popraži brokoli, dodaj začimbe in sušene paradižnike, še malo popraži in …
… to je to! TAKO dobro! To je ena najboljših prilog!

Brokolijev riž s porom in sušenimi paradižniki
- Total Time: 20 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Brokolijevi cvetki, zmleti v riž, združeni z mehkim in dišečim porom (zmehčanim na maslu) in sladkim paradižnikom so prava poslastica. Da je zdrav, sploh ni pomembno. Pomembno je, da je odličen! Je čudovita priloga kateri koli jedi (predstavljaj si, da je riž) – veganskim, vegetarijanskim ali mesnim/ribjim jedem. Je res vsestranski in tako zelo dober!
Ingredients
1 manjša glavica brokolija
1 košček masla (neobvezno)
1 žlica olivnega olja
1 večji por
6 sušeni in v olje vloženi paradižniki
sol, poper
1 žlička Kotányi suhega timijana (ali 4 vejice svežega)
Instructions
- Brokoli: Brokoli operi in nareži na cvetke. Cvetke prenesi v multipraktik ali mešalnik in zmelji v riž podobna zrna. Brokoli lahko tudi (pazljivo!) naribaš ali sesekljaš.
- Jed: V večji ponvici segrej maslo in olivno olje – lahko tudi le olivno olje – in na segretem na majhnem ognju zmehčaj narezan por. Por naj se ne obarva, naj se le zmehča. Na zmehčan por stresi zmlet brokoli in dobro premešaj. Praži nekaj minut, da se brokolijeva zrnca popečejo in zmehčajo ter navzamejo okusa pora. Potem v por umešaj na rezinice narezan paradižnik, vse malenkost posoli, dobro popopraj ter odišavi s timijanom. Ko se zelenjava zmehča in segreje, brokoli poskusi in dosoli ali dopopraj, če je potrebno.
- Serviraj: Brokolijev riž serviraj s glavno jedjo po izbiri!
Notes
Uporabiš lahko tudi svež timijan – približno 4 vejice ga potrebuješ.
Najboljši je sušen paradižnik vložen v olje. Če imaš le sušene paradižnike ni nič hudega, morda bo potrebno dodati le malo več olja.
Če je brokoli zelo umazan, cvetke za 5 minut potopi v toplo soljeno vodo, da ven izplava vsa umazanija in skrite živalice. Cvetke potem pazljivo vzemi iz vode, splakni pod hladno tekočo vodo in dobro odcedi.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 10
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen oktobra 2016, v februarju 2023 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:
Zivjo! Vceraj sva skuhala tale recept. Okus nama je bil ok, vendar sva bila malce razocarana nad kolicno – po receptu ena brokoli glava za dva, mislim da pise celo manjsa.
Mogoce ce bi kuhal to le kot prilogo. Kar pa naju pripelje k mojemu vprasanju: k cemu mislis, da bi tale brokolijev riz pasal dobro zraven? Sam kot glavna jed se nama je zdel premalo nasiten.
Hvala za odgovor. 🙂
Lp
Gaja in Uroš
Živjo!
Uf, to pa res ni za glavno jed ja, je bolj kot priloga. Kaj bi pasalo zravn? To je pa čisto odvisno od tega, kako drugače jesta. Če sta vsejeda, potem bi pasala kakšna mesna jed. Lahko tudi kak (vegi) curry. Predstavljaj si, da je tale brokoli kot nekakšen riž. Poleg torej paše vse, kar bi sicer dala poleg riža. Me pa veseli, da vama je bil okus všeč. In bom dopisala k receptu, da tole ni glavna jed. Pa hvala za komentar. 🙂