Odlična juha z rdečo lečo in zelenjavo

1 comment

Ta preprosta, a neverjetno odlična juha z rdečo lečo in nekaj osnovne zelenjave je popoln obrok v hladnejših dneh. No, pravzaprav tekne čez vse leto. Za pripravo poleg leče potrebuješ še čebulo, česen, korenje in zeleno ter nekaj paradižnika ali paradižnikove kaše. S kosom kruha je resnično odličen in zelo hranljiv obrok.

Najboljše so pa tiste jedi, ki pogrejejo navzven in na noter. Ko je dan hladen in si lahko mrzle prste pogrejemo na robu skledice z juho in ko se po koncu obroka počutimo nahranjene, zadovoljne in site. Res čudovit občutek! In obljubim, da bodo ti občutki vedno prisotni, ko pripraviš to juho.

Juhe so moja strast. Mislim, da ni boljše podskupine hrane od juh. Možnosti okusov, kombinacij sestavin in tekstur je neomejeno, vse pa nudijo topel objem. Oh, juhce. ♡

To čudovito, enostavno in lepo pisano juho lahko pripraviš z nekaj osnovne zelenjave, potrebuješ pa še rdečo lečo, lovorjev list, nekaj začimb ter olje in sol in poper. Zelenjave, ki v tej juhi zasijejo so čebula, česen, korenje, zelena in paradižnik. Namesto zelene lahko uporabiš tudi koromač. Če to juho pripraviš tudi v času sezone paradižnika, lahko uporabiš tudi svežega. Če paradižnikovih pelatov ali kaše nimaš, svežega paradižnika pa tudi ne, uporabi več paradižnikovega koncentrata. Aromo in čudovit okus pa tej juhi dajo tudi začimbe. Lovorjev list je skoraj nepogrešljiv, nato pa dodaj še sladko papriko in toskansko mešanico začimb. Brez skrbi, če toskanske mešanice začimb nimaš, v tem primeru dodaj malo bazilike in origana. Juho na koncu nujno osveži in prebudi z limonino lupinico ali nekaj kapljicami limoninega soka, dodaj pa tudi svež peteršilj. Če limonine nimaš, dodaj malo kisa.

Juho lahko pripraviš tudi vnaprej, saj se odlično pogreje. Zamrzovanja pa ne priporočam.

Da bo juha dobro nasitila, poleg postrezi s kosom ali dvema kruha. Poskusi z ajdovim z orehi, pirinim ali pa česnovimi kruhki, lahko pa pripraviš tudi porove kruhke ali naan, odlična pa je tudi s kruhom s pivom in sirom.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pogledava, kaj točno potrebuješ za pripravo te fantastične juhe in kako jo pripraviš, pa še nekaj odličnih receptov za juhe:

Vse recepte za juhe pa poišči pod oznako juhe.

Priprava te juhe je hitra in enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR, v nadaljevanju sledi kratek slikovni pregled priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej prepraži čebulo, korenje in zeleno. Nato dodaj vse aromatične elemente – česen, paradižnikov koncentrat in začimbe. Dodaj še splaknjeno rdečo lečo, paradižnik, lovorjev list in jušno osnovo (nikar ne pozabi splakniti konzervo pelatov) in juho kuhaj približno 15 minut.

Za piko na i dodaj še malo limoninega soka (ta korak je skoraj nujen!) ter po potrebi še sol in poper.

Juho postrezi z svežim peteršiljem in kruhom po izbiri. Takoooo dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Odlična juha z rdečo lečo in zelenjavo


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

Ta preprosta, a neverjetno odlična juha z rdečo lečo in nekaj osnovne zelenjave je popoln obrok v hladnejših dneh. No, pravzaprav tekne čez vse leto. Za pripravo poleg leče potrebuješ še čebulo, česen, korenje in zeleno ter nekaj paradižnika ali paradižnikove kaše. S kosom kruha je resnično odličen in zelo hranljiv obrok.


Ingredients

Scale

2 žlici (olivnega) olja
2 srednje velika korenja
1 manjša čebula (ali 2 šalotki)
1 steblo zelene
2 stroka česna
1 žlička Kotányi začimbne mešanice toskana (ali enako količino bazilike in origana)
1 žlička Kotányi sladke mlete paprike
1 žlička paradižnikovega koncentrata
400 g (1 konzerva) paradižnikovih pelatov ali koščkov (ali 2 sveža paradižnika)
1 Kotányi lovorjev list
200 g rdeče leče
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vode in zelenjavne kocke)
sol, poper po okusu
1/2 žličke limoninega soka (ali nekaj kapljic kisa)
peteršilj za osvežitev in okras


Instructions

  1. Pripravi lečo: Pred uporabo rdečo lečo preberi, dobro speri pod mrzlo vodo in odcedi.
  2. Pripravi zelenjavo: Čebulo in česen sesekljaj. Zeleno in korenje nareži na kolobarje, paradižnik pa po potrebi na koščke.
  3. Pripravi juho: Na dveh žlicah olja prepraži čebulo, zeleno in korenje. Ko se malenkost zmehčajo, dodaj česen, toskano, papriko in paradižnikov koncentrat in praži le toliko, da česen zadiši, približno minuto. Dodaj splaknjeno in odcejeno rdečo lečo, lovorjev list, paradižnike in zelenjavno osnovo ter kuhaj približno 15 minut, oziroma toliko časa, da se zelenjava zmehča, leča pa skuha.
  4. Juho dokončaj: Ko se leča skuha, poskusi in dosoli, če je potrebno. Juho po želji še popopraj. Dodaj še limonov sok in premešaj. Nato juho serviraj, okrasi s sesekljanim peteršiljem, po želji še z malo čilijevih kosmičev in juho postrezi.

Notes

Juho lahko pripraviš tudi vnaprej, hraniš v hladilniku in nato pogreješ. Zamrzovanja pa ne priporočam.

Namesto rdeče leče lahko uporabiš tudi katero koli drugo, a pazi na podaljšanje kuhanja in na količino vode.

Namesto zelene uporabi koromač.

Zelena je lahko tudi zamrznjena – jaz je namreč na enkrat kupim več, nato pa jo narežem na kockice in zamrznem.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen oktobra 2015, v februarju 2024 pa sem fotografije osvežila ter močno izboljšala recept.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

One Comment

  1. Cudovita juha. Po dolgem casu sem se spet spomnila nanjo. V mrzlejsih casih bo sigurno veckrat na jedilniku. Hvala!






Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.