Odlična juha z rdečo lečo in zelenjavo

0 comments

Ta odlična in enostavna juha z rdečo lečo in nekaj osnovne zelenjave je popoln obrok v bolj hladnih dneh. Poleg leče potrebuješ še čebulo, česen, korenje in zeleno ter nekaj paradižnika ali paradižnikove kaše. S kosom kruha je odličen in hranljiv obrok.

Najboljše so pa tiste jedi, ki te pogrejejo navzven in na noter. Ko je dan hladen in si lahko mrzle prste pogrejemo na robu skledice z juho in ko se po koncu obroka počutimo nahranjene, zadovoljne in site. Res čudovit občutek! In obljubim, da bodo ti občutki prisotni, ko poskusiš to juhco.

Juhe so moja strast. Mislim, da ni boljše podskupine hrane od juh. Možnosti okusov, kombinacij sestavin in tekstur je neomejeno, vse pa nudijo topel objem. Oh, juhce.

To čudovito, enostavno in lepo pisano juho lahko pripraviš s samo osnovno zelenjavo, potrebuješ pa še lečo, lovorjev liste ter olje in sol in poper. Zelenjava, ki v tej juhi zasije so čebula, česen, korenje, zelena in paradižnik. Namesto zelene lahko uporabiš tudi koromač. V primeru, da svežega paradižnika nimaš, v shrambi pa nimaš niti paradižnikove kaše ali pelatov, uporabi žlico paradižnikovega koncentrata, ki bo dal barvo in okus.

Da bo juha postala prava hranljiva in okusna jed, poleg postrezi s katerim koli kruhov, poskusi ajdovega z orehi, pirinega ali pa česnove kruhke, lahko pa pripraviš tudi porove kruhke ali naan, odlična pa je tudi s kruhom s pivom in sirom.

Preden pogledava, kaj točno potrebuješ za pripravo te fantastične juhe in kako jo pripraviš, pa še nekaj odličnih receptov za juhe, ki pašejo v hladnih dneh:

Vse recepte za juhe pa poišči pod oznako juhe.

Priprava te juhce je hitra in enostavna. Potrebuješ te sestavine.

Najprej prepraži zelenjavo, dodaj tekočino in juho skuhaj. Enostavno!

In takoooo dobro!

Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon print print icon squares squares icon

Odlična juha z rdečo lečo in zelenjavo


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

Ta odlična in enostavna juha z rdečo lečo in nekaj osnovne zelenjave je popoln obrok v bolj hladnih dneh. Poleg leče potrebuješ še čebulo, česen, korenje in zeleno ter nekaj paradižnika ali paradižnikove kaše. S kosom kruha je odličen in hranljiv obrok.


Scale

Ingredients

200 g rdeče leče
3 korenčki
1/2 (rjave) čebule
1 steblo zelene
2 stroka česna
2 paradižnika (ali 1 dcl paradižnikove kaše)
1 lovorjev list
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vode in zelenjavne kocke)
olivno olje
sol
poper
peteršilj za osvežitev in okras


Instructions

  1. Pripravi lečo: Pred uporabo rdečo lečo preberi, dobro speri pod mrzlo vodo in odcedi.
  2. Pripravi zelenjavo: Čebulo in česen sesekljaj. Zeleno in korenje nareži na kolobarje, paradižnika pa na kocke.
  3. Pripravi juho: Na dveh žlicah olja prepraži čebulo in zeleno. Ko se zmehčata, dodaj česen in praži le toliko, da česen zadiši. Dodaj korenje in kocke paradižnika in premešaj. Dodaj še lečo, lovorjev list in zelenjavno osnovo ter kuhaj približno 20 minut, oziroma toliko časa, da se zelenjava zmehča, leča pa skuha. Če leča še ni skuhana, tekočine pa primanjkuje, dodaj še malo jušne osnove ali vode.
  4. Juho dokončaj: Ko se leča skuha, poskusi in dosoli, če je potrebno. Juho po želji še popopravj. Nato juho serviraj, okrasi s sesekljanim peteršiljem in postrezi.

Notes

Namesto rdeče leče lahko uporabiš tudi katero koli drugo, a pazi na podaljšanje kuhanja in na količino vode.

Namesto zelene uporabi koromač.

Zelena je lahko tudi zamrznjena – jaz je namreč na enkrat kupim več, nato pa jo narežem na kockice in zamrznem.

Namesto svežega paradižnika uporabi 1 dcl paradižnikove kaše ali pelatov, če pa obojega nimaš, dodaj žlico paradižnikovega koncentrata.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen oktobra 2015, v marcu 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.