Najboljša paradižnikovo-korenčkova juha

0 comments

Paradižnikova juha ni dobra le poleti iz svežih paradižnikov, ampak tudi jeseni oz. pozimi, narejena iz kakovostnih pelatov in korenja.  Čudovito kremna  je in ravno prav naravno sladka ter resnično nepogrešljiva v hladnih dneh. Predlagam, da je pripraviš več, saj se tudi čudovito pogreje.

Priprava je enostavna, potrebuješ pa le nekaj osnovnih sestavin, ki skupaj pričarajo veliko okusa. Rdeča čebula + korenje + pelati in nekaj začimb pričarajo toplo, kremno in ravno prav sladko juho, ki jo moraš poskusiti. Ker je lepo kremna ne potrebuješ smetane, lahko pa jo z nekaj kapljicami na koncu le okrasiš.

Ta juha je super uvod v obrok, če jo pa postrežeš s sirnim toastom, pa je čudovit malo lažji obrok.

Da obožujem juhe, najbrž že veš. In to že leta pripravljam v jesenskih in zimskih mesecih in nikakor se je ne naveličam. Je izredno naravnega, ne presladkega okusa, kot so nekatere paradižnikove juhe, obožujem pa tudi njeno naravno kremnost. Res je dobra. Rada je pripravim tudi več in jo potem pogrejem, ko mi zadiši.

Preden pa pogledava, kako jo pripraviš in kaj točno potrebuješ, pa še nekaj receptov za juhce v hladnih dneh, ki se tudi odlično pogrejejo:

Še več receptov za odlične juhe in enolončnice najdi pod oznako Juhe.

Pa poglejva, kako lahko to fantastično juho pripraviš. Potrebuješ nekaj osnovnih sestavin, ki jih imaš najbrž ves čas na razpolago.

Najprej zmehčaj čebulo, dodaj česen in paradižnikov koncentrat, nato pelate in začimbe. Juhi dodaj še tekočino in jo skuhaj. Naslednji korak je pasiranje juhe, ki ga lahko opraviš s paličnim mešalnikom ali pa v mešalniku.

Juho nato ohladi in prihrani za kateri koli drug dan ali pa serviraj in po želji še okrasi.

Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon print print icon squares squares icon

Najboljša paradižnikovo-korenčkova juha


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 večji ali 4 manjše porcije 1x

Description

Paradižnikova juha ni dobra le poleti iz svežih paradižnikov, ampak tudi jeseni oz. pozimi, narejena iz kakovostnih pelatov in korenja.  Čudovito kremna  je in ravno prav naravno sladka ter resnično nepogrešljiva v hladnih dneh. Predlagam, da je pripraviš več, saj se tudi čudovito pogreje.


Scale

Ingredients

olje
1/2 (rdeče) čebule
2 srednje velika korenja
4 stroki česna
1 žlica paradižnikovega koncentrata
1 žlica moke (neobvezno)
2 pločevinki (sesekljanih) pelatov (2 x 400g)
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne kocke)
1 žlička suhega origana
1 manjši lovorjev list
sol
poper
čilijevi kosmiči za okras (neobvezno)


Instructions

  1. Pripravi sestavine: Čebulo seseljaj, česen prav tako, korenje pa olupi in nareži na kockice ali na kolute.
  2. Začni s pripravo: V večji kozici segrej žlico olja in na segretem najprej zmehčaj čebulo. Dodaj česen in premešaj ter praži le toliko, da česen zadiši, potem pa dodaj korenje. Korenje praži kakšno minuto. Potem dodaj paradižnikov koncentrat in dobro premešaj, potem pa dodaj še moko in premešaj ter praži še kakšno minuto.
  3. Juho skuhaj: V kozico zlij paradižnikove pelate ter zelenjavno osnovo – vodo lahko zliješ tudi v konzervi in ju tako umiješ ter porabiš resnično vse pelate. V juho vrzi še lovorjev list in nato še origano in premešaj ter kuhaj približno 20 minut, da se korenje skuha in da se juha malenkost zgosti.
  4. Juho spasiraj: Iz juhe vzemi lovorjev list in juho kremno spasiraj (s paličnim mešalnikom, v mešalniku … kar imaš na razpolago). Če želiš, lahko juho pustiš tudi bolj gosto in spasiraš le del juhe ali pa celo to ne. Juho poskusi in po potrebi dosoli in dopopraj.
  5. Postrezi: Juho serviraj, po želji okrasi s smetano in/ali s (sesekljanim) peteršiljem ter poprom ali čilijevimi kosmiči in postrezi.

Notes

Uporabi katero koli čebulo, rdečo, rjavo ali belo.

Če želiš, lahko moko tudi izpustiš.

Juha se odlično pogreje, lahko pa jo tudi zamrzneš in nato odmrzneš.

Ob ponovnem pogrevanju ne pozabi kozice pokriti, saj zaradi svoje kremavosti rada šprica.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen novembra 2016, v januarju 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Zimska paradižnikovo-korenčkova juha

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.