Najboljša paradižnikovo-korenčkova juha

0 comments

Paradižnikova juha ni dobra le poleti s svežimi paradižniki, ampak tudi izven sezone paradižnikov, narejena s kakovostnimi konzerviranimi paradižniki in korenjem. Čudovito kremna je in ravno prav naravno sladka ter resnično nepogrešljiva v hladnejših dneh. Predlagam, da je pripraviš več, saj se čudovito pogreje.

Priprava je enostavna, potrebuješ pa le nekaj osnovnih sestavin, ki skupaj pričarajo veliko okusa. Čebula + korenje + paradižniki in nekaj začimb pričarajo toplo, kremno in ravno prav sladko juho, ki jo moraš poskusiti. Ker je lepo kremna, ne potrebuješ smetane, lahko pa jo pred postrežbo okrasiš z nekaj kapljicami. Ali pa jo okrasi s parmezanom.

Ta juha je super uvod v obrok, če jo pa postrežeš s sirnim toastom, pa je čudovit samostojni obrok.

Da obožujem juhe, najbrž že veš. To paradižnikovo-korenčkovo v jesenskih in zimskih mesecih pripravljam že leta in nikakor se je ne naveličam. Je izredno naravnega, ne presladkega okusa, kot so nekatere paradižnikove juhe, obožujem pa tudi njeno naravno kremnost. Res je dobra. Rada je pripravim več in jo potem pogrejem, ko mi zadiši.

Preden pogledava, kako jo pripraviš in kaj točno potrebuješ, pa še nekaj receptov za juhe, ki se tudi odlično pogrejejo:

Še več receptov za odlične juhe in enolončnice najdi pod oznako Juhe.

Pa poglejva, kako lahko to fantastično juho pripraviš. Potrebuješ nekaj osnovnih sestavin, ki jih imaš najbrž ves čas na razpolago.

Najprej zmehčaj čebulo, dodaj česen in paradižnikov koncentrat, nato pelate in začimbe. Juhi dodaj še tekočino in jo skuhaj. Naslednji korak je pasiranje juhe, ki ga lahko opraviš s paličnim mešalnikom ali pa v mešalniku.

Juho nato serviraj in po želji še okrasi s parmezanom, smetano, peteršiljem in/ali čilijevimi kosmiči ali pa ohladi in prihrani za kasneje.

Močno priporočam, da juho postrežeš s sirovim toastom. Zagotavljam ti nepredstavljiv užitek!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Najboljša paradižnikovo-korenčkova juha


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 večji ali 4 manjše porcije 1x

Description

Paradižnikova juha ni dobra le poleti s svežimi paradižniki, ampak tudi izven sezone paradižnikov, narejena s kakovostnimi konzerviranimi paradižniki in korenjem. Čudovito kremna je in ravno prav naravno sladka ter resnično nepogrešljiva v hladnejših dneh. Predlagam, da je pripraviš več, saj se čudovito pogreje.


Ingredients

Scale

olje
1/2 čebule
2 srednje velika korenja
4 stroki česna
1 žlica paradižnikovega koncentrata
1 žlica moke (neobvezno)
2 pločevinki (sesekljanih) pelatov (2 x 400g)
1,2 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne kocke)
1 žlička suhega origana
1 manjši lovorjev list
sol
poper
čilijevi kosmiči za okras (neobvezno)
parmezan za okras (neobvezno)


Instructions

  1. Pripravi sestavine: Čebulo seseljaj, česen prav tako, korenje pa olupi in nareži na kockice ali na kolute.
  2. Začni s pripravo: V večji kozici segrej žlico olja in na segretem najprej zmehčaj čebulo. Dodaj česen in premešaj ter praži le toliko, da česen zadiši, potem pa dodaj korenje. Korenje praži kakšno minuto. Potem dodaj paradižnikov koncentrat in dobro premešaj, potem pa dodaj še moko in premešaj ter praži še kakšno minuto.
  3. Juho skuhaj: V kozico zlij paradižnikove pelate ter zelenjavno osnovo – vodo lahko zliješ tudi v konzervi in ju tako umiješ ter porabiš resnično vse pelate. V juho vrzi še lovorjev list in nato še origano in premešaj ter kuhaj približno 20 minut, da se korenje skuha in da se juha malenkost zgosti.
  4. Juho spasiraj: Iz juhe vzemi lovorjev list in juho kremno spasiraj (s paličnim mešalnikom, v mešalniku … kar imaš na razpolago). Če želiš, lahko juho pustiš tudi bolj gosto in spasiraš le del juhe ali pa celo to ne. Juho poskusi in po potrebi dosoli in dopopraj.
  5. Postrezi: Juho serviraj, po želji okrasi s smetano in/ali s (sesekljanim) peteršiljem ter poprom ali čilijevimi kosmiči in postrezi.

Notes

Uporabi katero koli čebulo, rdečo, rjavo ali belo.

Če želiš, lahko moko tudi izpustiš.

Juha se odlično pogreje, lahko pa jo tudi zamrzneš in nato odmrzneš.

Ob ponovnem pogrevanju ne pozabi kozice pokriti, saj zaradi svoje kremavosti rada šprica.

Juha je fantastičen samostojen obrok, če jo postrežeš s sirovim toastom.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen novembra 2016, v januarju 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Zimska paradižnikovo-korenčkova juha

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.