Jesensko-zimska paradižnikovo-korenčkova juha

, 14. Nov 2016 | No Comments

Zimska paradižnikovo-korenčkova juha

Paradižnikova juha ni dobra le poleti iz svežih paradižnikov, ampak tudi jeseni/pozimi, narejena iz kakovostnih pelatov in korenja. Priprava je enostavna, juha pa je odlična tudi pogreta ali celo odmrznjena.

Tako malo osnovnih sestavin, pa toliko okusa! Rdeča čebula + korenje + pelati in nekaj začimb pričarajo toplo, kremno in ravno prav sladko juho, ki te začara. Lahko jo pripraviš vnaprej in potem le pogreješ.

Obožujem dobre juhe! Ta juha me je tako začarala, da sem jo v zadnjem mesecu pripravila že štirikrat, tudi za na obiranje oljk, kamor sva z Domnom šla prejšnji vikend. Tako lepo je pogrela, da se je v mojem srcu še bolj zasidrala. Predvidevam, da jo bom to zimo pripravila vsaj še 10x! Da ne bom edina, se mi pridruži tudi ti, da bova skupaj uživala.

Recept je deloma povzet po receptu Lindsay s Pinch of Yum. Kar je dobro, je pač dobro!

Pozor: brez uporabe moke bo ta recept tudi LCHF recept.

SESTAVINE (za 2 lačni osebi)

  • 2 pločevinki (sesekljanih) pelatov (2 x 400g)
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne kocke)
  • 2 srednje velika korenja + 1 manjše za okras
  • 1/2 (rdeče) čebule
  • 4 stroki česna
  • olje
  • sol
  • poper
  • 1 žlička suhega origana
  • 1 vejica svežega peteršilja (za okras)
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlica moke (neobvezno)
  • 1 manjši lovorjev list

Zimska paradižnikovo-korenčkova juha

PRIPRAVA

Čebulo seseljaj, česen prav tako, korenje pa olupi in nareži na kockice ali na kolute.

V večji kozici segrej žlico olja in na segretem najprej zmehčaj čebulo. Naj se ti čebula le zmehča, ne obarva. Dodaj česen in premešaj ter praži le toliko, da česen zadiši, potem pa dodaj korenje. Korenje praži kakšno minuto. Potem dodaj paradižnikov koncentrat in dobro premešaj, potem pa dodaj še moko in premešaj ter praži kakšno minuto.

Zimska paradižnikovo-korenčkova juha

V kozico potem zlij paradižnikove pelate ter zelenjavno osnovo – vodo lahko zliješ tudi v konzervi in ju tako umiješ ter porabiš resnično vse pelate. V juho stresi še origano in premešaj ter kuhaj približno 20 minut, da se korenje skuha in da se juha malenkost zgosti. Potem iz juhe vzemi lovorjev list in juho kremno spasiraj (s paličnim mešalnikom, v mešalniku … kar imaš na razpolago). Če želiš, lahko juho pustiš tudi bolj gosto in spasiraš le del juhe ali pa celo to ne. Juho poskusi in po potrebi dosoli in dopopraj.

Zimska paradižnikovo-korenčkova juha

Če želiš juho okrasiti in ji dodati še nekaj teksture, vzemi manjši korenček in ga po potrebi olupi, potem pa postavi na kuhinjsko desko in nadaljuj z lupljenjem, da dobiš tanke dolge trakce.

Zimska paradižnikovo-korenčkova juha

Juho serviraj, okrasi s korenjem in potresi s sesekljanim peteršiljem ter poprom in postrezi.

Zimska paradižnikovo-korenčkova juha

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply