Paradižnikova juha ni dobra le poleti s svežimi paradižniki, ampak tudi izven sezone paradižnikov, narejena s kakovostnimi konzerviranimi paradižniki in korenjem. Čudovito kremna je in ravno prav naravno sladka ter resnično nepogrešljiva v hladnejših dneh. Predlagam, da je pripraviš več, saj se čudovito pogreje.
Priprava je enostavna, potrebuješ pa le nekaj osnovnih sestavin, ki skupaj pričarajo veliko okusa. Čebula + korenje + paradižniki in nekaj čisto enostavnih, a odličnih začimb pričarajo toplo, kremno in ravno prav sladko juho, ki jo moraš poskusiti. Ker je lepo kremna, ne potrebuješ smetane, lahko pa jo pred postrežbo okrasiš z nekaj kapljicami. Ali pa jo okrasi s parmezanom.
Ta juha je super uvod v obrok, če jo pa postrežeš npr. s sirnim toastom, pa je čudovit samostojni obrok.
Da obožujem juhe, najbrž že veš. To paradižnikovo-korenčkovo v jesenskih in zimskih mesecih pripravljam že leta in nikakor se je ne naveličam. Je izredno naravnega, ne presladkega okusa, kot so nekatere paradižnikove juhe, obožujem pa tudi njeno naravno kremnost. Res je dobra. Rada je pripravim več in jo potem pogrejem, ko mi zadiši.
Preden pogledava, kako jo pripraviš in kaj točno potrebuješ, pa še nekaj receptov za juhe, ki se tudi odlično pogrejejo:
- Resnično enostavna in okusna kremna bučna juha
- Juha iz rdeče leče z zelenjavo
- Kremna zelenjavna juha z lečo
Še več receptov za odlične juhe in enolončnice najdi pod oznako Juhe.
Pa poglejva, kako lahko to fantastično juho pripraviš. Potrebuješ nekaj osnovnih sestavin, ki jih imaš najbrž ves čas na razpolago.
Najprej zmehčaj čebulo, dodaj česen, paradižnikov koncentrat, korenje in začimbe, pa še paradižnike in jušno osnovo (ali vodo in jušno kocko). Kuhaj jo približno pol ure, da se korenje skuha in paradižniki zmehčajo. Naslednji korak je pasiranje juhe, ki ga lahko opraviš s paličnim mešalnikom ali pa v mešalniku. In še pozor – pred pasiranjem nikar ne pozabi odstraniti lovorjevega lista. Zmiksan nikakor ni ok. Verjemi, govorim iz izkušenj. Enkrat se mi je namreč to zgodilo in res nisem bila vesela.
Juho nato serviraj in po želji še okrasi s parmezanom, svežim paradižnikom, poprom in morda še s čilijevimi kosmiči ali pa ohladi in prihrani za kasneje.
Močno priporočam, da juho postrežeš s sirovim toastom ali pa vsaj z res dobrim kruhom. Zagotavljam ti nepredstavljiv užitek!
Najboljša paradižnikovo-korenčkova juha
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 4 večje ali 6 manjših porcij 1x
Description
Paradižnikova juha ni dobra le poleti s svežimi paradižniki, ampak tudi izven sezone paradižnikov, narejena s kakovostnimi konzerviranimi paradižniki in korenjem. Čudovito kremna je in ravno prav naravno sladka ter resnično nepogrešljiva v hladnejših dneh. Predlagam, da je pripraviš več, saj se čudovito pogreje.
Ingredients
olje
1/2 čebule
2 srednje velika ali 4 manjša korenja
4 stroki česna
1 žlica paradižnikovega koncentrata
1 žlica moke (neobvezno)
2 pločevinki paradižnovih pelatov (2 x 400g)
1,2 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne kocke)
1 žlička Kotányi suhega origana
1 Kotányi lovorjev list
sol
Kotányi poper
čilijevi kosmiči za okras (neobvezno)
parmezan za okras (neobvezno)
Instructions
- Pripravi sestavine: Čebulo seseljaj, česen prav tako, korenje pa olupi in nareži na kockice ali na kolute.
- Začni s pripravo: V večji kozici segrejte žlico olja in na segretem najprej zmehčajte čebulo. Dodajte korenje in česen ter pražite nekaj minut. Nato dodajte origano, paradižnikov koncentrat in moko ter premešajte in kuhajte še nekaj minut.
- Juho skuhaj: V kozico zlij paradižnikove pelate ter zelenjavno osnovo – vodo lahko zliješ tudi v konzervi in ju tako umiješ ter porabiš resnično vse pelate. V juho vrzi še lovorjev list in premešaj ter kuhaj približno 30 minut, da se korenje skuha in da se juha malenkost zgosti.
- Juho spasiraj: Iz juhe vzemi lovorjev list in juho kremno spasiraj (s paličnim mešalnikom, v mešalniku … kar imaš na razpolago). Če želiš, lahko juho pustiš tudi bolj gosto in spasiraš le del juhe ali pa celo to ne. Juho poskusi in po potrebi dosoli in dopopraj.
- Postrezi: Juho serviraj, po želji okrasi s smetano in/ali s (sesekljanim) peteršiljem ter poprom ali čilijevimi kosmiči in postrezi.
Notes
Uporabi katero koli čebulo, rdečo, rjavo ali belo.
Če želiš, lahko moko tudi izpustiš.
Juha se odlično pogreje, lahko pa jo tudi zamrzneš in nato odmrzneš.
Ob ponovnem pogrevanju ne pozabi kozice pokriti, saj zaradi svoje kremavosti rada šprica.
Juha je fantastičen samostojen obrok, če jo postrežeš s sirovim toastom.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen novembra 2016, v januarju 2022 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:
4 manjši korenčki niso vključeni v računalo za število oseb
Tašo, živjo! Hvala za obvestilo. Ja, tako je, ker vzame le prvo številko. Žal si moramo v tem primeru sami izračunat. 🙂