Kremna zelenjavna juha z lečo

, 16. Nov 2016 | No Comments

Kremna zelenjavna juha z lečo

Kremna juha, ki ti bo zmešala glavo je tu! Tako dobra je, da moraš pripraviti vsaj 2 porciji in preostanek zamrzniti, saj se čudovito odmrzne in te bo na mrzle večere, ko se boš vrnil/a s sprehoda in gledanja decembrskih lučk, čudovito pogrela.

Tople kremne juhe so pozimi naše najboljše prijateljice. Ne le, da čudovito pogrejejo, tudi učinkovito nasitijo in zadovoljijo. Saj veš – vodene juhe, v katerih plava razkuhana zelenjava, RES niso nič kaj privlačne.

To juho sem že velikokrat jedla kar tako, brez dodatkov, sem pa poleg jedla že kruh, pa tudi na koščke natrgano tortilijo. K tej juhi paše res vse!

Ta recept je tudi čudovita priložnost, da ti predstavim eno čudovito zamrznjeno zadevco. Zamrznjeno špinačo. ♡

Kremna zelenjavna juha z lečo

Špinača ni le neverjetno zdrava, je tudi neverjetno okusna. Ker pozimi sveže špinače seveda nimamo na razpolago – tudi, če jo dobimo v trgovini, je raje ne kupujmo, ker zagotovo ni pridelana lokalno – je zamrznjena čudovita, enako zdrava in vedno na razpolago. Svežo špinačo namreč na hitro blanširajo, sesekljajo in zamrznjejo.

V trgovinah je danes na voljo zamrznjena špinača, pripravljena na vsaj 3 načine (vsaj te poznam jaz):

Špinača, zamrznjena v kocko je pripravljena za pripravo kremne špinače in jo moraš – razen, če zamrznjeno kocko znaš varno sesekljati, a tega ne priporočam – porabiti vso na enkrat.

Špinačo, ki pa so jo sesekljali in združili v manjše kocke, pa je primerna za različno uporabo. Jaz kupim veliko vrečko take špinače, jo hranim v zamrzovalniku in porabljam sproti. Ker je združena v kockice, jo lahko na enkrat porabim kolikor hočem. Le štiri take kockice vsako juho fenomenalno obogatijo – tako estetsko, kot hranilno. Jaz jo uporabljam za juhe, curryje, čilije in tudi kremno špinačo. Resnično priporočam!

Inspiracijo za ta recept sem dobila od Lindsay s Pinch Of Yum.

SESTAVINE (za 2 lačni osebi)

  • 1 skodelica bučnih kock
  • 2 korenja
  • 4 majhni krompirji
  • 2 stebelci zelene
  • približno 250 g kuhane leče
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 1,5 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
  • sol
  • poper
  • 1 skodelica zamrznjene špinače
  • 1 šopek svežega peteršilja
  • 1 žlička vinskega kisa
  • olivno olje
  • 1/2 žličke suhega timijana
  • 1/2 žličke suhega rožmarina
  • 1 majhen lovorjev list

Kremna zelenjavna juha z lečo

Kremna zelenjavna juha z lečo

PRIPRAVA

Čebulo in česen sesekljaj. Korenje, zeleno, krompir in bučo nareži na kockice. Lečo splakni pod mrzlo vodo in dobro odcedi.

V večji kozici segrej žlico olja in na segretem na nizki temperaturi počasi zmehčaj čebulo, zeleno in korenje. Ko se zelenjava malo zmehča, dodaj sesekljan česen in kuhaj toliko časa, da česen zadiši.

V kozico stresi krompir in bučo, dodaj začimbi in lovorjev list …

Kremna zelenjavna juha z lečo

… ter zalij z zelenjavno jušno osnovo. Premešaj in kuhaj približno 15-20 minut, da se zelenjava skuha. V juho potem stresi lečo, špinačo, sesekljan peteršilj in popopraj ter …

Kremna zelenjavna juha z lečo

… premešaj in kuhaj še vsaj 5 minut, da se špinača stopi in umeša v juho, leča pa segreje.

Iz juhe odstrani lovorjev list, potem pa zajemalko juhe z nekaj zelenjave prenesi v posodico (ali mikser), ji dodaj 5 žlic olivnega olja in zmiksaj v gosto zmes.

Kremna zelenjavna juha z lečo

Gosto zmes zlij v kozico k juhi, dodaj žličko kisa in premešaj ter pusti, da zavre. Potem juho poskusi in dosoli in popopraj po okusu. Naj juha še enkrat zavre, potem pa juho serviraj in postrezi.

Kremna zelenjavna juha z lečo

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply