Ta kremna zelenjavna juha se ti bo zagotovo zasidrala v srce. Tako dobra je, da je moraš pripraviti več porcij in preostanek shraniti v hladilniku ali zamrzniti, saj se čudovito pogreje in odmrzne. Pripravljena je z veliko čudovite zelenjave (korenjem, bučo, špinačo, zeleno …), krompirjem in lečo.
Tople kremne juhe so v hladnih mesecih naše najboljše prijateljice. Ne le, da lepo pogrejejo, tudi učinkovito nasitijo in zadovoljijo. Saj veš – vodene juhe, v katerih plava razkuhana zelenjava, RES niso nič kaj privlačne, pa dobre tudi niso. Zato si predstavljam juho – pravzaprav enolončnico – ki je odličnega okusa, ki nasiti in pocrklja.
To juho sem že velikokrat jedla kar tako, brez dodatkov, sem pa poleg jedla že kruh, pa tudi na koščke natrgano tortilijo. K tej juhi paše res vse! Ob postrežbi jo lahko okrasiš in obogatiš še z nekaj parmezana, vendar pa bo okus tudi brez njega fenomenalen.
Ta recept je tudi čudovita priložnost, da ti predstavim eno čudovito zamrznjeno zadevco. Zamrznjeno špinačo. ♡
Špinača ni le neverjetno zdrava, je tudi neverjetno okusna. Ker pozimi sveže špinače seveda nimamo na razpolago – tudi, če jo dobimo v trgovini, je raje ne kupujmo, ker zagotovo ni pridelana lokalno – je zamrznjena čudovita, enako zdrava in vedno na razpolago. Svežo špinačo namreč na hitro blanširajo, sesekljajo in zamrznjejo.
V trgovinah je danes na voljo zamrznjena špinača, pripravljena na vsaj 3 načine:
- sesekljana in zamrznjena v kocko
- sesekljana, zamrznjena v kocko z dodatkom smetane
- sesekljana in zamrznjena v koščke
Špinača, zamrznjena v kocko je pripravljena za pripravo kremne špinače in jo moraš – razen, če zamrznjeno kocko znaš varno sesekljati, a tega ne priporočam – porabiti vso na enkrat.
Špinačo, ki pa so jo sesekljali in združili v manjše kocke, pa je primerna za različno uporabo. Jaz kupim veliko vrečko take špinače, jo hranim v zamrzovalniku in porabljam sproti. Ker je združena v kockice, je lahko na enkrat porabim kolikor hočem. Le štiri take kockice juho lepo obogatijo – tako estetsko, kot hranilno. Jaz jo uporabljam za juhe, curryje, čilije in tudi kremno špinačo. Resnično priporočam!
Preden pa pogledava, kako juho lahko pripraviš in kaj potrebuješ, pa predstavljam še nekaj fenomenalnih juh za hladne mesece:
- Sladko zelje: juha z zeljem, krompirjem in zelenjavo
- Resnično enostavna in okusna kremna bučna juha
- Bučna juha z brokolijem in špageti
- Zelenjavna jota s kislim zeljem
- Paradižnikovo-korenčkova juha
- Odlična juha z rdečo lečo in zelenjavo
- Fantastična ribja juha z veliko zelenjave
Vse juha pa najdi pod oznako juhe.
Priprava te kremaste juhe je enostavna. Najbolj zamudni del priprave je rezanje vse te čudovite zelenjave, kar pa sploh ni težko, če veš, kaj te čaka na koncu.
V nadaljevanju sledi slikovni prikaz priprave, na dnu strani pa najdeš natančnejše količine in pripravo po korakih. Prvi korak priprave je praženje zelenjave, nato pa dodaš še lečo in tekočino in zelenjavo skuhaš. Nato v juho umešaš še špinačo in peteršilj.
Nato pa juho zgostiš tako, da je del – brez lovorjevega lista! – zmiksaš z malo olivnega olja in nato dobljeno zmeš umešaš v juho. Omako na koncu osvežiš še z žličko kisa.
Oh ja, ta juha je enostavno božanska!
Kremna zelenjavna juha z lečo
- Total Time: 45 minut
- Yield: za 4 osebe 1x
Description
Ta kremna zelenjavna juha se ti bo zagotovo zasidrala v srce. Tako dobra je, da je moraš pripraviti več porcij in preostanek shraniti v hladilniku ali zamrzniti, saj se čudovito pogreje in odmrzne. Pripravljena je z veliko čudovite zelenjave (korenjem, bučo, špinačo, zeleno …), krompirjem in lečo.
Ingredients
(olivno) olje
1 čebula
2 stebelci zelene
4 stroki česna
1 skodelica bučnih kock
3 korenji
2 krompirja
1 žlička suhega timijana
1 žlička suhega rožmarina
1 lovorjev list
približno 150 g leče (ali 1 velika konzerva kuhane leče)
2 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
sol, poper po okusu
1 skodelica zamrznjene špinače
1 šopek svežega peteršilja
1 žlička kisa
Instructions
- Pripravi vso zelenjavo: Čebulo in česen sesekljaj. Korenje, zeleno, krompir in bučo nareži na kockice. Lečo splakni pod mrzlo vodo in dobro odcedi.
- Prepraži zelenjavo: V večji kozici segrej 2 žlici olja in na segretem na nizki temperaturi počasi zmehčaj čebulo, zeleno in korenje. Ko se zelenjava malo zmehča, dodaj sesekljan česen in kuhaj toliko časa, da česen zadiši.
- Kuhaj: V kozico stresi krompir in bučo ter surovo lečo, dodaj začimbi in lovorjev list ter zalij z zelenjavno jušno osnovo. Premešaj in kuhaj približno 20-25 minut, da se leča skuha. V juho nato stresi špinačo, sesekljan peteršilj in popopraj ter premešaj in kuhaj še vsaj 5 minut, da se špinača stopi in umeša v juho. Če uporabiš kuhano lečo, jo dodaj skupaj s špinačo.
- Juho dokončaj: Iz juhe odstrani lovorjev list, potem pa zajemalko juhe z nekaj zelenjave prenesi v posodico (ali mikser), ji dodaj 5 žlic olivnega olja in zmiksaj v gosto zmes. Gosto zmes zlij v kozico k juhi, dodaj žličko kisa in premešaj ter pusti, da zavre. Potem juho poskusi in dosoli in popopraj popotrebi. Naj juha še enkrat zavre, potem pa juho serviraj in postrezi. Po želji jo okrasi s koščki parmezana in svežim peteršiljem.
Notes
Uporabi katero koli jedilno rumeno bučo. Uporabiš lahko tudi kocke zamrznjene (te pripravi, ko je buča v sezoni). Poleti jo lahko nadomestiš tudi z zeleno bučko.
Uporabiš lahko kuhano ali surovo lečo katere koli barve. Seveda glede na izbiro leče prilagodi čas kuhanja.
Odlično se obnese sveža ali pa zamrznjena špinača.
Namesto jušne osnove uporabi vrelo vodo in jušno kocko.
Kis lahko zamenjaš z majhno žličko limoninega ali limetinega soka.
Pripravi več te juhe za vnaprej in uživaj v njej še več dni. Dobro se obrži v hladilniku, lahko pa jo tudi zamrzneš.
Recept je prirejen po tem receptu.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 30 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen novembra 2016, v novembru 2022 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:
Gramaticno vprasanje: 3 korenji ali 3 korenja😳😅🤔.?
Btw juhe je ratal za celo galono 😅 sem navajena sicer receptov za dva na tej strani.
Kaj pa vem. Trije korenji? 😆
Še dobro, da je juha fajn in da se lahko pogreje! 🙌😉