Kremna zelenjavna juha z lečo

, 9. Dec 2019 | No Comments

Kremna juha, ki ti bo zmešala glavo je tu! Tako dobra je, da moraš pripraviti več porcij in preostanek hraniti v hladilniku ali zamrzniti, saj se čudovito odmrzne. Pripravljena je z veliko čudovite zelenjave, krompirjem in lečo.

Tople kremne juhe so pozimi naše najboljše prijateljice. Ne le, da čudovito pogrejejo, tudi učinkovito nasitijo in zadovoljijo. Saj veš – vodene juhe, v katerih plava razkuhana zelenjava, RES niso nič kaj privlačne. To juho sem že velikokrat jedla kar tako, brez dodatkov, sem pa poleg jedla že kruh, pa tudi na koščke natrgano tortilijo. K tej juhi paše res vse!

Ta recept je tudi čudovita priložnost, da ti predstavim eno čudovito zamrznjeno zadevco. Zamrznjeno špinačo.

Špinača ni le neverjetno zdrava, je tudi neverjetno okusna. Ker pozimi sveže špinače seveda nimamo na razpolago – tudi, če jo dobimo v trgovini, je raje ne kupujmo, ker zagotovo ni pridelana lokalno – je zamrznjena čudovita, enako zdrava in vedno na razpolago. Svežo špinačo namreč na hitro blanširajo, sesekljajo in zamrznjejo.

V trgovinah je danes na voljo zamrznjena špinača, pripravljena na vsaj 3 načine:

Špinača, zamrznjena v kocko je pripravljena za pripravo kremne špinače in jo moraš – razen, če zamrznjeno kocko znaš varno sesekljati, a tega ne priporočam – porabiti vso na enkrat.

Špinačo, ki pa so jo sesekljali in združili v manjše kocke, pa je primerna za različno uporabo. Jaz kupim veliko vrečko take špinače, jo hranim v zamrzovalniku in porabljam sproti. Ker je združena v kockice, jo lahko na enkrat porabim kolikor hočem. Le štiri take kockice vsako juho fenomenalno obogatijo – tako estetsko, kot hranilno. Jaz jo uporabljam za juhe, curryje, čilije in tudi kremno špinačo. Resnično priporočam!

Preden pa pogledava, kako juho lahko pripraviš in kaj potrebuješ, pa še nekaj drugih fenomenalnih juh za zimske mesece:

Vse juha pa najdi pod oznako juhe.

Priprava te kremaste juhe je enostavna. Najbolj zapleteni del je priprava vse te čudovite zelenjave.

Prvi korak priprave je praženje zelenjave, nato pa dodaš še lečo in tekočino in zelenjavo skuhaš. Nato v juho umešaš še zelenjavo.

Juho zgostiš tako, da je del – brez lovorjevega lista! – zmiksaš z malo olivnega olja in nato to zmeš umešaš v juho.

Joooj, kako je ta juha božanska!

 

Print

Kremna zelenjavna juha z lečo


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 4 osebe 1x

Description

Kremna juha, ki ti bo zmešala glavo je tu! Tako dobra je, da moraš pripraviti več porcij in preostanek hraniti v hladilniku ali zamrzniti, saj se čudovito odmrzne. Pripravljena je z veliko čudovite zelenjave, krompirjem in lečo.


Scale

Ingredients

1 skodelica bučnih kock
3 korenji
4 manjši krompirji
2 stebelci zelene
približno 250 g surove ali kuhane leče
1 čebula
4 stroki česna
2 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
sol
poper
1 skodelica zamrznjene špinače
1 šopek svežega peteršilja
1 žlička vinskega kisa
olivno olje
1 žlička suhega timijana
1 žlička suhega rožmarina
1 lovorjev list


Instructions

  1. Pripravi vso zelenjavo: Čebulo in česen sesekljaj. Korenje, zeleno, krompir in bučo nareži na kockice. Lečo splakni pod mrzlo vodo in dobro odcedi.
  2. Prepraži zelenjavo: V večji kozici segrej žlico olja in na segretem na nizki temperaturi počasi zmehčaj čebulo, zeleno in korenje. Ko se zelenjava malo zmehča, dodaj sesekljan česen in kuhaj toliko časa, da česen zadiši.
  3. Dolij tekočino in kuhaj: V kozico stresi krompir in bučo, dodaj začimbi in lovorjev list ter zalij z zelenjavno jušno osnovo. Premešaj in kuhaj približno 15-20 minut, da se zelenjava skuha. V juho potem stresi lečo, špinačo, sesekljan peteršilj in popopraj ter premešaj in kuhaj še vsaj 5 minut, da se špinača stopi in umeša v juho, leča pa segreje.
  4. Juho dokončaj: Iz juhe odstrani lovorjev list, potem pa zajemalko juhe z nekaj zelenjave prenesi v posodico (ali mikser), ji dodaj 5 žlic olivnega olja in zmiksaj v gosto zmes. Gosto zmes zlij v kozico k juhi, dodaj žličko kisa in premešaj ter pusti, da zavre. Potem juho poskusi in dosoli in popopraj po okusu. Naj juha še enkrat zavre, potem pa juho serviraj in postrezi. Po želji jo okrasi s koščki parmezana in svežim peteršiljem.

Notes

Uporabi katero koli jedilno rumeno bučo. Uporabiš lahko tudi kocke zamrznjene (te pripravi, ko je buča v sezoni). Poleti jo lahko nadomestiš tudi z zeleno bučko.

Uporabiš lahko kuhano ali surovo lečo katere koli barve.

Odlično se obnese sveža ali pa zamrznjena špinača.

Namesto jušne osnove uporabi vrelo vodo in jušno kocko.

Vinski kis lahko zamenjaš z majhno žličko limoninega ali limetinega soka.

Pripravi več te juhe za vnaprej in uživaj v njej še več ni. Dobro se obrži v hladilniku, lahko pa jo tudi zamrzneš.

Recept je prirejen po tem receptu.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen novembra 2016, v decembru 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Kremna zelenjavna juha z lečo

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply