Bučkina rižota s popečenimi bučkami

, 10. Jul 2018 | No Comments

Sezona bučk je tu, izkoristi jo! Bučke bodo v tej rižoti zasijale v vsej luči in obljubim, da te bodo navdušile. Eno bučko naribaj in umešaj v rižoto, drugo pa popeci in z njo rižoto okrasi. Poleg bučk v rižoti najdeš še sušene paradižnike v olju in svežo baziliko. Super poletni okusi!

Sem že kdaj rekla, da obožujem rižote? Res so čudovite in možnosti je res neskončno. Za pripravo ponavadi uporabim arborio riž, sem jo pa že čisto uspešno naredila tudi z rjavim rižem. Čakam, da bo rjavi arborio riž v Sloveniji postal bolj dostopen in takrat bom kuhala rižote samo še z njim!

Ok, glede rižot. Ko znaš enkrat pripravit osnovno belo rižoto, potem si že pravi mojster rižot. Kajti nato v rižoto le še dodajaš sestavine, ki jih imaš takrat na voljo. Nekaj odličnih rižot je že v #SitFitSi zbirki in tele moraš čim prej pripravit:

Res težko izberem, katera je najboljša. Ti pa za čas poletja priporočam, da pripraviš današnjo bučno rižoto, nato paradižnikovo rižoto in še rižoto s korenčkom in jajčevcem. Te tri so prave poletne poslastice!

Kako pripraviti osnovno belo rižoto?

O tem, kako pripraviti osnovno rižoto, ki ji nato v zadnjem delu priprave dodaš le še zelenjavo po izbiri, sem že pisala. Pa dodajam ključne točke še enkrat v nadaljevanju:

  • uporabi pravo vrsto riža: uporabi riž za rižote, Arborio je prava izbira
  • za osnovo na olju prepraži čebulo: uporabi mlado čebulo/šalotko/čebulo …
  • na zmehčani, a ne obarvani ali zažgani čebuli, prepraži riž: riž naj se napije olja in čebule in zadiši po lešnikih
  • po želji uporabi vino: glede na izbiro zelenjave naj bo vino belo ali rdeče
  • riž skuhaj postopoma: rižu postopoma dodajaj tekočino, najprej eno zajemalko in ko riž popije vso tekočino, še eno zajemalko, vse dokler se riž ne skuha
  • dodaj zelenjavo po izbiri in glede na sezono: zelenjavo nareži na koščke, jo sesekljaj, naribaj in umešaj v rižoto: glede na trdoto zelenjave jo umešaj prej ali kasneje
  • rižoto po želji naredi kremasto z maslom ali parmezanom
  • rižoto po potrebi osveži z limoninim sokom
  • rižoto odišavi s svežimi dišavnicami: skombiniraj jih z izbrano zelenjavo
  • rižota naj ne bo presuha in tudi ne pretekoča: mora biti kremasta, da spolzi z žlice, če žlico rižote nagnješ
  • rižoto postrezi takoj: če rižota stoji, riž popije vso tekočino in rižota postane presuha

Tako, sedaj znaš pripravit osnovno belo rižoto! Bravo! Za lažjo predstavo si lahko pogledaš tudi video pripravo rižote z rdečo peso.

Nekaj ključnih informacij za pripravo bučkine rižote:

  • Namesto šalotke lahko uporabiš čebulo ali por.
  • Bučki lahko narežeš tudi na kockice in umešaš v rižoto malo preden je riž skuhan.
  • Namesto svežih paradižnikov lahko v rižoto čisto na koncu umešaš sveže češnjeve paradižnike ali pa paradižnike v celoti izpustiš.
  • Namesto masla uporabi olje.
  • Tudi parmezan lahko v celoti izpustiš, če želiš vegansko jed.

Sedaj pa kar pogumno v boj za najboljšo rižoto. Oh, kako sem vesela zate! Pa dober tek!

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 košček masla
  • 2 stroka česna
  • 1 šalotka
  • 2 zeleni bučki
  • 180 g arborio riža za rižote
  • 0,5 dcl belega vina (neobvezno)
  • 1 pest parmezana
  • 6 kosov sušenih paradižnikov v olju
  • ½ žličke suhe bazilike
  • sveža bazilika
  • približno 1 l zelenjavne jušne osnove
  • olje
  • sol
  • poper

PRIPRAVA

V večji kozici stopi maslo in na stopljenem zmehčaj sesekljano šalotko. Nato dodaj riž in dobro premešaj, da se riž napoji masla. Dodaj še česen in kuhaj, da zadiši, nato pa še na rezinice narezan paradižnik.

Prilij vino, premešaj in pokuhaj ter umešaj še suho baziliko. Nato postopoma dodajaj po zajemalko zelenjavne jušne osnove na enkrat. Ko riž popije vso tekočino, dodaj novo. Ko je riž že skoraj skuhan, dodaj 1 naribano bučko in dobro premešaj ter kuhaj še toliko časa, da se riž skuha.

Na koncu, ko je riž skuhan, poskrbi, da je rižota pocasta in ne presuha. Rižoto odstavi z ognja, vanjo umešaj večino sveže bazilike, parmezan ter še malo popopraj. Če rižota ni dovolj slana, jo še malo posoli. Rižoto pokrij in pusti počivati nekaj minut.

Medtem na suhi ponvi popeci rezine naoljene, posoljene in popoprane bučke. Rižoto serviraj, okrasi s popečeno bučko in svežo baziliko ter po želji še s parmezanom in takoj postrezi. Mmmm …

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply