Bučkina rižota s popečenimi bučkami

0 comments

Sezona bučk je tu, izkoristi jo! Bučke bodo v tej rižoti zasijale v vsej luči in obljubim, da te bodo navdušile. Eno bučko naribaj in umešaj v rižoto, drugo pa popeci in z njo rižoto okrasi. Poleg bučk v rižoti najdeš še sušene paradižnike v olju in svežo baziliko. Sami odlični poletni okusi.

Sem že kdaj rekla, da obožujem rižote? Res so čudovite in možnosti je res neskončno. Za pripravo ponavadi uporabim arborio riž, sem jo pa že čisto uspešno naredila tudi z rjavim rižem. Čakam, da bo rjavi arborio riž v Sloveniji postal bolj dostopen in takrat bom kuhala rižote samo še z njim.

Ok, glede rižot. Ko znaš enkrat pripravit osnovno belo rižoto, potem si že pravi mojster rižot. Kajti nato v rižoto le še dodajaš sestavine, ki jih imaš takrat na voljo. Nekaj odličnih rižot je že v #SitFitSi zbirki in tele moraš čim prej pripravit:

Res težko izberem, katera je najboljša. Ti pa za čas poletja priporočam, da pripraviš današnjo bučno rižoto, nato paradižnikovo rižoto in še rižoto s korenčkom in jajčevcem. Te tri so prave poletne poslastice.

Kako pripraviti osnovno belo rižoto?

O tem, kako pripraviti osnovno rižoto, ki ji nato v zadnjem delu priprave dodaš le še zelenjavo po izbiri, sem že pisala. Pa dodajam ključne točke še enkrat v nadaljevanju:

  • uporabi pravo vrsto riža: uporabi riž za rižote, Arborio je prava izbira
  • za osnovo na olju prepraži čebulo: uporabi mlado čebulo/šalotko/čebulo …
  • na zmehčani, a ne obarvani ali zažgani čebuli, prepraži riž: riž naj se napije olja in čebule in zadiši po lešnikih
  • po želji uporabi vino: glede na izbiro zelenjave naj bo vino belo ali rdeče
  • riž skuhaj postopoma: rižu postopoma dodajaj tekočino, najprej eno zajemalko in ko riž popije vso tekočino, še eno zajemalko, vse dokler se riž ne skuha
  • dodaj zelenjavo po izbiri in glede na sezono: zelenjavo nareži na koščke, jo sesekljaj, naribaj in umešaj v rižoto: glede na trdoto zelenjave jo umešaj prej ali kasneje
  • rižoto po želji naredi kremasto z maslom ali parmezanom
  • rižoto po potrebi osveži z limoninim sokom
  • rižoto odišavi s svežimi dišavnicami: skombiniraj jih z izbrano zelenjavo
  • rižota naj ne bo presuha in tudi ne pretekoča: mora biti kremasta, da spolzi z žlice, če žlico rižote nagneš
  • rižoto postrezi takoj: če rižota stoji, riž popije vso tekočino in rižota postane presuha

Bravo, sedaj znaš pripravit osnovno belo rižoto. Za lažjo predstavo si lahko pogledaš tudi video priprave rižote z rdečo peso.

Nekaj ključnih informacij za pripravo bučkine rižote:

  • Namesto šalotke lahko uporabiš čebulo ali por.
  • Bučki lahko narežeš tudi na kockice in umešaš v rižoto malo preden je riž skuhan.
  • Namesto v olje vložene paradižnike lahko v rižoto čisto na koncu umešaš sveže češnjeve paradižnike ali pa paradižnike v celoti izpustiš.
  • Namesto masla uporabi olje.
  • Tudi parmezan lahko v celoti izpustiš, če želiš vegansko jed.

Sedaj pa kar pogumno v boj za najboljšo rižoto. Oh, kako sem vesela zate.

Za pripravo bučkine rižote z bučko potrebuješ spodnje sestavine.

Najprej pripravi dišavno osnovo ter dodaj riž in sušene paradižnike. V rižoto umešaj eno naribano bučko.

Na koncu v rižoto umešaj baziliko in parmezan ter jo pokrij in pusti počivati nekaj minut. Še eno bučko pa popeci in z njo obloži odlično kremasto rižoto.

Pa dober tek!

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Bučkina rižota s popečenimi bučkami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Sezona bučk je tu, izkoristi jo! Bučke bodo v tej rižoti zasijale v vsej luči in obljubim, da te bodo navdušile. Eno bučko naribaj in umešaj v rižoto, drugo pa popeci in z njo rižoto okrasi. Poleg bučk v rižoti najdeš še sušene paradižnike v olju in svežo baziliko. Sami odlični poletni okusi.


Ingredients

Scale

1 košček masla
2 stroka česna
1 šalotka
2 zeleni bučki
180 g arborio riža za rižote
0,5 dcl belega vina (neobvezno)
1 pest parmezana
6 kosov sušenih paradižnikov v olju
½ žličke suhe bazilike
sveža bazilika
približno 1 l zelenjavne jušne osnove
olje
sol
poper


Instructions

  1. Rižota 1: V večji kozici stopi maslo in na stopljenem zmehčaj sesekljano šalotko. Nato dodaj riž in dobro premešaj, da se riž napoji masla. Dodaj še česen in kuhaj, da zadiši, nato pa še na rezinice narezan paradižnik.
  2. Rižota 2: Prilij vino, premešaj in pokuhaj ter umešaj še suho baziliko. Nato postopoma dodajaj po zajemalko zelenjavne jušne osnove na enkrat. Ko riž popije vso tekočino, dodaj novo. Ko je riž že skoraj skuhan, dodaj 1 naribano bučko in dobro premešaj ter kuhaj še toliko časa, da se riž skuha.
  3. Rižota 3: Na koncu, ko je riž skuhan, poskrbi, da je rižota pocasta in ne presuha. Rižoto odstavi z ognja, vanjo umešaj večino sveže bazilike, parmezan ter še malo popopraj. Če rižota ni dovolj slana, jo še malo posoli. Rižoto pokrij in pusti počivati nekaj minut.
  4. Bučke: Medtem na suhi ponvi popeci rezine naoljene, posoljene in popoprane bučke.
  5. Serviraj: Rižoto serviraj, okrasi s popečeno bučko in svežo baziliko ter po želji še s parmezanom in takoj postrezi.

Notes

Namesto šalotke lahko uporabiš čebulo ali por.

Bučki lahko narežeš tudi na kockice in umešaš v rižoto malo preden je riž skuhan.

Namesto svežih paradižnikov lahko v rižoto čisto na koncu umešaš sveže češnjeve paradižnike ali pa paradižnike v celoti izpustiš.

Namesto masla uporabi olje.

Tudi parmezan lahko v celoti izpustiš, če želiš vegansko jed.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.