Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo

0 comments

V tem receptu je klasična dolgočasna rižota povzdignjena na novo raven. Je čudovito svežega okusa, je kremna in je tako zelo dobra. Za pripravo v sezoni uporabi svež paradižnik, zunaj nje pa pelate. Poleg postrezi z popolno popečeno sezonsko zelenjavo – uporabi šparglje, bučke ali brokoli.

Ko enkrat osvojiš osnovno tehniko pripravljanja rižot – ki je pravzaprav super enostavna – ti uspe čisto vsaka rižota. K osnovni rižoti dodaj katero koli zelenjavo, najbolje da tisto, ki je trenutno v sezoni, k njej skombiniraj še ustrezno začimbnico in se okronaj za master chefa rižot. Tale današnja je fenomenalna!

Priprava rižot ni noben bav bav. Ko spoznaš in osvojiš nekaj ključnih korakov priprave, ti bodo rižote postale zabavne in ščasoma pravzaprav velik izziv.

Ključni koraki priprave rižote:

  • uporabi pravo vrsto riža: uporabi riž za rižote, Arborio je prava izbira
  • za osnovo na olju prepraži čebulo: uporabi mlado čebulo/šalotko/čebulo …
  • na zmehčani, a ne obarvani ali zažgani čebuli, prepraži riž: riž naj se napije olja in čebule in zadiši po lešnikih
  • po želji uporabi vino: glede na izbiro zelenjave naj bo vino belo ali rdeče
  • riž skuhaj postopoma: rižu postopoma dodajaj tekočino, najprej eno zajemalko in ko riž popije vso tekočino, še eno zajemalko, vse dokler se riž ne skuha
  • dodaj zelenjavo po izbiri in glede na sezono: zelenjavo nareži na koščke, jo sesekljaj, naribaj in umešaj v rižoto: glede na trdoto zelenjave jo umešaj prej ali kasneje
  • po želji dodaj dodatne proteine: piščanca, gambere, mleto meso, tofu …
  • rižoto po želji naredi kremasto z maslom ali parmezanom
  • rižoto po potrebi osveži z limoninim sokom
  • rižoto odišavi s svežimi dišavnicami: skombiniraj jih z izbrano zelenjavo
  • rižota naj ne bo presuha in tudi ne pretekoča: mora biti kremasta, da spolzi z žlice, če žlico rižote nagnješ
  • rižoto postrezi takoj: če rižota stoji, riž popije vso tekočino in rižota postane presuha

Morda seznam izgleda grozljivo dolg, a brez skrbi. Ko povadiš dvakrat ali trikrat, ti postopek pride v kri in priprava rižot postane enostavna.

Preden pogledava, kako današnjo rižoto pripraviti, pa še nekaj idej za odlične rižote:

Današnji recept je recept za osnovno rdečo kremno rižoto, ki jo delam že leta. Velikokrat v rižoto že med kuhanjem umešam naribano ali nakockano bučko, večkrat pa pred serviranjem vanjo umešam še svežo špinačo. Velikokrat jo pripravim tudi z gamberi – v rižoto malo preden je riž popolnoma kuhan umešam gambere, saj za kuhanje potrebujejo le nekaj minut.

V rižoto sem tokrat umešala paradižnikovo kašo iz svežih paradižnikov. Dva paradižnika sem zmiksala v mešalniku, da sem dobila paradižnikovo kašo. Paradižnikov nisem olupila, saj Blendtecov mešalnik lupinico zmiksa do neprepoznavnosti, ti pa paradižnik lahko po želji olupiš. Pozimi, ko pa svežih paradižnikov ni na voljo, lahko rižoto pripraviš z že pripravljeno (pripravljeno poleti ali pa kupljeno) paradižnikovo kašo.

Rižoto lahko postrežeš brez dodatne zelenjave, lahko pa dodaš takšno, ki ti je všeč in jo imaš na razpolago. Izbiraj med brokolijem, cvetačo, grahom, stročjim fižolom, šparglji … Zelenjavo popeci ali pa pokuhaj, kar ti je lažje in bolj všeč.

Ko ali če na razpolago nimaš domačega paradižnika, uporabi Luštovega, ker bolj dišečega, okusnega kupljenega paradižnika ni! Nekaj svežega paradižnika zmiksaj v kašo, nekaj pa nareži.

 

Rižoto pripravi s čebulo, česnom, rižem in vino, nato pa dodaj paradižnikovo kašo in na koncu še svež paradižnik.

 

Zelenjavo začini in naolji ter popeci na obeh straneh.

 

Rižoto serviraj, ji dodaj popečeno zelenjavo in neznansko uživaj.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

V tem receptu je klasična dolgočasna rižota povzdignjena na novo raven. Je čudovito svežega okusa, je kremna in je tako zelo dobra. Za pripravo v sezoni uporabi svež paradižnik, zunaj nje pa pelate. Poleg postrezi z popolno popečeno sezonsko zelenjavo – uporabi šparglje, bučke ali brokoli.


Ingredients

Scale

2 žlički (ghee) masla
1/2 čebule
2 stroka česna
180 g riža za rižote
nekaj žlic belega vina
3 sveži paradižniki ali konzerva pelati paradižnikov
približno 1 l zelenjavne jušne osnove
sol in poper
(olivno) olje
1 zelena bučka
1 šopek špargljev
nekaj lističev sveže bazilike


Instructions

  1. Paradižnikova kaša: Če uporabiš sveži paradižnik dva zmiksaj v mešalniku, da dobiš domačo paradižnikovo kašo.
  2. Rižota: Žličko masla stopi v kozici, potem pa na njem zmehčaj sesekljano čebulo. Ko se zmehča – približno 2 minuti bo trajalo – dodaj sesekljan česen in premešaj. Ko česen zadiši, dodaj riž in premešaj ter kuhaj nekaj minut, da zadiši po lešnikih. Potem pa dodaj vino in kuhaj, da alkohol izpari. Dodaj paradižnikovo kašo in jo umešaj v riž. Ko se pokuha, začni dodajati jušno osnovo. Na enkrat dodaj 1 zajemalko in premešaj. Ko riž popije vso tekočino, dodaj naslednjo zajemalko in tako naprej, dokler se riž ne skuha.
  3. Zelenjava: Bučko in šparglje nareži na kolute in koščke. Vse daj na krožnik, posoli in popopraj ter pokapaj z olivnim oljem in jih kar z rokami premešaj, da se olje in začimbe oprimejo vse zelenjave. Zelenjavo popeci na ponvi – dodatnega olja ni treba dodajati – na obeh straneh, približno 3 minute na stran.
  4. Dokončaj rižoto: Preostali paradižnik nareži na koščke. Umešaj ga v rižoto, jo poskusi in dosoli, če je potrebno ter malo popopraj, potem pa dodaj še preostalo maslo.
  5. Serviraj: Rižoto – ta naj bo kremasta in nikakor presuha, preveč tekoča pa tudi ne – serviraj na krožnik. Nanjo razporedi bučke in šparglje ter okrasi s svežo baziliko ter takoj postrezi.

Notes

Uporabi riž za rižote, Arborio je prava izbira.

Po želji uporabi belo vino.

Po želji dodaj dodatne proteine: piščanca, gambere, mleto meso, tofu …

Rižota naj ne bo presuha in tudi ne pretekoča: mora biti kremasta, da spolzi z žlice, če žlico rižote nagnješ.

Rižoto postrezi takoj, kajti če rižota stoji, riž popije vso tekočino in rižota postane presuha.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z ekipo Lušt.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.