Kremna rižota z rdečo peso

, 19. Jan 2018 | 3 Comments

Nova rižota! Tokrat malenkost drugačna, a neverjetno okusna. Z rdečo peso. Nikar ne vihaj nosu, dokler je ne poskusiš. Tej kremni, svilnati rižoti da barvo kuhana pesa in pa rdeče vino, obogatena pa je še s parmezanom in koščkom masla. Pravo presenečenje!

Najbrž ti ideja o rižoti z rdečo peso zveni čudna. Zakaj oh zakaj bi dajali v rižoto rdečo peso, te zanima? Zato. Ker. Je. Dobro! Seveda ne uporabiš pese, ki je vložena in kisana. Uporabiš peso, ki je le kuhana. Seveda jo lahko skuhaš tudi doma, a zakaj bi jo, če je prav tako dobra tudi kupljena. V rižoto je nekaj naribava, nekaj pa nakockava. Prva da barvo in okus, druga pa poskrbi, da takoj veš, kakšno rižoto imaš pred seboj. Seveda lahko pripraviš rižoto le z ribano ali le z nakockano peso.

Še nekaj besed o rižoti. Ko na začetku kuhanja k čebuli dodaš riž, vse skupaj dobro premešaj in praži toliko časa, da zadiši po lešnikih in da riž popije vse olje. In pozor, na koncu kuhanja mora biti rižota kremasta in nikar ne presuha in ne pretekoča – ko nagneš žlico, mora riž nežno spolzeti z nje. Rižota mora nekaj časa nujno tudi počivati – a dol z ognja. Ko dodaš parmezan in maslo, rižoto dobro premešaj, odstrani s štedilnika, pokrij in pusti počivati približno 3 minute.

K rižoti postrezi solato – odlično tekne motovilec v solati (opran motovilec začini s soljo, oljem in limoninim sokom in premešaj).

Za še več navdiha za pripravo rižot in ostalih riževih jedi, pa odklikaj na oznako Riž. Še prej pa si hrani moje tri najljubše rižote v trenutni #SitFitSi zbirki:

Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1 min)

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 180 g riža za rižote
  • ½ (rdeče) čebule
  • 2 stroka česna
  • ½ glavice koromača
  • 300 g kuhane pese
  • ½ žličke suhega timijana
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
  • 50 g parmezana (+ za okras)
  • 30 g masla
  • 1,5 dcl (rdečega) vina
  • 1 žlica olja
  • poper
  • sol

PRIPRAVA

V kozici segrej olje, potem pa na segretem prepraži čebulo in koromač. Ko se delno zmehčata, dodaj česen in premešaj. Dodaj še riž, premešaj in praži še minuto. Nato prilij vino in kuhaj, da se vino pokuha. Dodaj 200 g naribane pese in premešaj, potem pa dodaj še timijan in poper.

Nato postopoma dodajaj jušno osnovo – dodaj zajemalko osnove in ko jo riž popije, dodaj še naslednjo, vse dokler se riž ne skuha. Nato dodaj nakockano peso, parmezan in maslo ter premešaj. Kozico odstavi z ognja, jo pokrij in pusti počivati 3 minute. Nato rižoto serviraj, okrasi z zelenjem koromača, parmezanom in poprom ter postrezi s solato iz (npr.) motovilca.

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

  1. Gaja Kocjan
    October 21, 2018

    Ojla,
    Nc ne pise kdaj se da koromac notr 🙂 in kolk na debelo se ga nareze 🙂
    Hvala

    Reply
    • Barbara
      October 21, 2018

      Nareži ga na kocke ali pol-centimetrske rezine. Lahko si pogledaš še video, da ti bo lažje. Pa upam, da ti je bila rižota všeč. 🙂

      Reply
  2. Gaja Kocjan
    October 21, 2018

    Aja…. ups 😛

    Reply

Leave a Reply