Ta malenkost nenavadna, a neverjetno okusna rižota je pripravljena z rdečo peso. Nikar ne vihaj nosu, dokler je ne poskusiš. Tej kremni, svilnati rižoti da barvo kuhana pesa, okus rdeče vino, obogatena pa je še s parmezanom in koščkom masla. Prava poslastica!
Najbrž ti ideja o rižoti z rdečo peso zveni čudna. A nikar je ne odpiši, dokler je ne poskusiš! Res je neverjetno dobra. Seveda ne uporabiš pese, ki je vložena in kisana. Uporabiš peso, ki je le kuhana. Seveda jo lahko skuhaš tudi doma, a zakaj bi jo, če je prav tako dobra tudi kupljena. V rižoto je nekaj naribaš, nekaj pa nakockaš. Prva da barvo in okus, druga pa poskrbi, da takoj veš, kakšno rižoto imaš pred seboj. Seveda lahko pripraviš rižoto le z ribano ali le z nakockano peso.
Še nekaj besed o rižoti. Ko na začetku kuhanja k čebuli dodaš riž, vse skupaj dobro premešaj in praži toliko časa, da zadiši po lešnikih in da riž popije vse olje. In pozor, na koncu kuhanja mora biti rižota kremasta in nikar ne presuha in ne pretekoča – ko nagneš žlico, mora riž nežno spolzeti z nje. Rižota mora nekaj časa nujno tudi počivati – a dol z ognja. Ko dodaš parmezan in maslo, rižoto dobro premešaj, odstrani s štedilnika, pokrij in pusti počivati približno 3 minute.
K rižoti postrezi solato – odlično tekne motovilec v solati (opran motovilec začini s soljo, oljem in limoninim sokom in premešaj).
Za še več navdiha za pripravo rižot in ostalih riževih jedi odklikaj na oznako Riž. Še prej pa si shrani tri meni trenutno najljubše rižote v #SitFitSi zbirki:
- Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo
- Ješprenjčkova “rižota” s šparglji, grahom in meto
- Rižota s korenčkom in jajčevcem
Priprava rižote je zabavna in enostavna. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Del pese naribaš, del pa nakockaš.
Najprej začni z mehčanjem čebule, koromača in česna, nato dodaj riž, vino in naribano peso, nato pa postopoma dolivaj jušno osnovo. Ko se riž skuha, dodaj še nakockano peso, parmezan in maslo ter dosoli in popopraj po potrebi. Dobiš fantastično kremasto rižoto.
Rižoto okrasi s zelenjem koromača in parmezanom ter jo takoj postrezi.
OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1 min)
Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.
PrintKremna rižota z rdečo peso
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Ta malenkost nenavadna, a neverjetno okusna rižota je pripravljena z rdečo peso. Nikar ne vihaj nosu, dokler je ne poskusiš. Tej kremni, svilnati rižoti da barvo kuhana pesa, okus rdeče vino, obogatena pa je še s parmezanom in koščkom masla. Prava poslastica!
Ingredients
1 žlica olja
½ (rdeče) čebule
2 stroka česna
½ glavice koromača
180 g riža za rižote
1,5 dcl (rdečega) vina
300 g kuhane pese (200 g naribane, 100 g nakockane)
½ žličke suhega timijana
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
50 g parmezana (+ za okras)
30 g masla
poper
sol
Instructions
- Začni: V kozici segrej olje, potem pa na segretem prepraži čebulo in koromač. Ko se delno zmehčata, dodaj česen in premešaj. Dodaj še riž, premešaj in praži še minuto. Nato prilij vino in kuhaj, da se vino pokuha. Dodaj 200 g naribane pese in premešaj, potem pa dodaj še timijan in poper.
- Nadaljuj: Nato postopoma dodajaj jušno osnovo – dodaj zajemalko osnove in ko jo riž popije, dodaj še naslednjo, vse dokler se riž ne skuha.
- Dokončaj: Ko se riž skuha, dodaj nakockano peso, parmezan in maslo ter premešaj. Kozico odstavi z ognja, jo pokrij in pusti počivati 3 minute. Nato rižoto serviraj, okrasi z zelenjem koromača, parmezanom in poprom ter postrezi s solato.
Notes
Uporabi že kupljeno kuhano peso (nekisano!) ali pa jo skuhaj doma.
Najboljši je arborio riž.
V skrajnem primeru uporabi belo vino, a raje rdečega. V skrajnem primeru seveda vino tudi izpusti, vendarle pa alkohol med kuho izpari, zato ni bojazni, tudi če rižoto kuhaš za otroke.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2018, v februarju 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:
Ojla,
Nc ne pise kdaj se da koromac notr 🙂 in kolk na debelo se ga nareze 🙂
Hvala
Nareži ga na kocke ali pol-centimetrske rezine. Lahko si pogledaš še video, da ti bo lažje. Pa upam, da ti je bila rižota všeč. ?
Aja…. ups 😛
Koliko časa se kuha rdeča pesa? 🙃
Tukajle sem uporabila že kuhano rdečo peso. Pazi, ne tiste vlozene, ampak samo kuhano in vakumsko pakirano. Sicer je pa cas kuhanja odvisen od velikosti. Neko srednje veliko kaksne pol ure, bi rekla. Takrat je kuhana, ko lahko noz enostavno povleces ven, ko preverjas, ce je kuhana. Tako priblizno, kot preverjas, ce je kuhan cel krompir.