Kremna rižota z rdečo peso

5 comments

Ta malenkost nenavadna, a neverjetno okusna rižota je pripravljena z rdečo peso. Nikar ne vihaj nosu, dokler je ne poskusiš. Tej kremni, svilnati rižoti da barvo kuhana pesa, okus rdeče vino, obogatena pa je še s parmezanom in koščkom masla. Prava poslastica!

Najbrž ti ideja o rižoti z rdečo peso zveni čudna. A nikar je ne odpiši, dokler je ne poskusiš! Res je neverjetno dobra. Seveda ne uporabiš pese, ki je vložena in kisana. Uporabiš peso, ki je le kuhana. Seveda jo lahko skuhaš tudi doma, a zakaj bi jo, če je prav tako dobra tudi kupljena. V rižoto je nekaj naribaš, nekaj pa nakockaš. Prva da barvo in okus, druga pa poskrbi, da takoj veš, kakšno rižoto imaš pred seboj. Seveda lahko pripraviš rižoto le z ribano ali le z nakockano peso.

Še nekaj besed o rižoti. Ko na začetku kuhanja k čebuli dodaš riž, vse skupaj dobro premešaj in praži toliko časa, da zadiši po lešnikih in da riž popije vse olje. In pozor, na koncu kuhanja mora biti rižota kremasta in nikar ne presuha in ne pretekoča – ko nagneš žlico, mora riž nežno spolzeti z nje. Rižota mora nekaj časa nujno tudi počivati – a dol z ognja. Ko dodaš parmezan in maslo, rižoto dobro premešaj, odstrani s štedilnika, pokrij in pusti počivati približno 3 minute.

K rižoti postrezi solato – odlično tekne motovilec v solati (opran motovilec začini s soljo, oljem in limoninim sokom in premešaj).

Za še več navdiha za pripravo rižot in ostalih riževih jedi odklikaj na oznako Riž. Še prej pa si shrani tri meni trenutno najljubše rižote v #SitFitSi zbirki:

Priprava rižote je zabavna in enostavna. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Del pese naribaš, del pa nakockaš.

Najprej začni z mehčanjem čebule, koromača in česna, nato dodaj riž, vino in naribano peso, nato pa postopoma dolivaj jušno osnovo. Ko se riž skuha, dodaj še nakockano peso, parmezan in maslo ter dosoli in popopraj po potrebi. Dobiš fantastično kremasto rižoto.

Rižoto okrasi s zelenjem koromača in parmezanom ter jo takoj postrezi.

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1 min)

Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kremna rižota z rdečo peso


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta malenkost nenavadna, a neverjetno okusna rižota je pripravljena z rdečo peso. Nikar ne vihaj nosu, dokler je ne poskusiš. Tej kremni, svilnati rižoti da barvo kuhana pesa, okus rdeče vino, obogatena pa je še s parmezanom in koščkom masla. Prava poslastica!


Ingredients

Scale

1 žlica olja
½ (rdeče) čebule
2 stroka česna
½ glavice koromača
180 g riža za rižote
1,5 dcl (rdečega) vina
300 g kuhane pese (200 g naribane, 100 g nakockane)
½ žličke suhega timijana
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
50 g parmezana (+ za okras)
30 g masla
poper
sol


Instructions

  1. Začni: V kozici segrej olje, potem pa na segretem prepraži čebulo in koromač. Ko se delno zmehčata, dodaj česen in premešaj. Dodaj še riž, premešaj in praži še minuto. Nato prilij vino in kuhaj, da se vino pokuha. Dodaj 200 g naribane pese in premešaj, potem pa dodaj še timijan in poper.
  2. Nadaljuj: Nato postopoma dodajaj jušno osnovo – dodaj zajemalko osnove in ko jo riž popije, dodaj še naslednjo, vse dokler se riž ne skuha.
  3. Dokončaj: Ko se riž skuha, dodaj nakockano peso, parmezan in maslo ter premešaj. Kozico odstavi z ognja, jo pokrij in pusti počivati 3 minute. Nato rižoto serviraj, okrasi z zelenjem koromača, parmezanom in poprom ter postrezi s solato.

Notes

Uporabi že kupljeno kuhano peso (nekisano!) ali pa jo skuhaj doma.

Najboljši je arborio riž.

V skrajnem primeru uporabi belo vino, a raje rdečega. V skrajnem primeru seveda vino tudi izpusti, vendarle pa alkohol med kuho izpari, zato ni bojazni, tudi če rižoto kuhaš za otroke.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2018, v februarju 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

5 Comments

  1. Gaja Kocjan

    Ojla,
    Nc ne pise kdaj se da koromac notr 🙂 in kolk na debelo se ga nareze 🙂
    Hvala

    • Nareži ga na kocke ali pol-centimetrske rezine. Lahko si pogledaš še video, da ti bo lažje. Pa upam, da ti je bila rižota všeč. ?

  2. Gaja Kocjan

    Aja…. ups 😛

  3. Koliko časa se kuha rdeča pesa? 🙃

    • Tukajle sem uporabila že kuhano rdečo peso. Pazi, ne tiste vlozene, ampak samo kuhano in vakumsko pakirano. Sicer je pa cas kuhanja odvisen od velikosti. Neko srednje veliko kaksne pol ure, bi rekla. Takrat je kuhana, ko lahko noz enostavno povleces ven, ko preverjas, ce je kuhana. Tako priblizno, kot preverjas, ce je kuhan cel krompir.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.