Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kremna rižota z rdečo peso


  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta malenkost nenavadna, a neverjetno okusna rižota je pripravljena z rdečo peso. Nikar ne vihaj nosu, dokler je ne poskusiš. Tej kremni, svilnati rižoti da barvo kuhana pesa, okus rdeče vino, obogatena pa je še s parmezanom in koščkom masla. Prava poslastica!


Ingredients

Scale

1 žlica olja
½ (rdeče) čebule
2 stroka česna
½ glavice koromača
180 g riža za rižote
1,5 dcl (rdečega) vina
300 g kuhane pese (200 g naribane, 100 g nakockane)
½ žličke suhega timijana
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
50 g parmezana (+ za okras)
30 g masla
poper
sol


Instructions

  1. Začni: V kozici segrej olje, potem pa na segretem prepraži čebulo in koromač. Ko se delno zmehčata, dodaj česen in premešaj. Dodaj še riž, premešaj in praži še minuto. Nato prilij vino in kuhaj, da se vino pokuha. Dodaj 200 g naribane pese in premešaj, potem pa dodaj še timijan in poper.
  2. Nadaljuj: Nato postopoma dodajaj jušno osnovo – dodaj zajemalko osnove in ko jo riž popije, dodaj še naslednjo, vse dokler se riž ne skuha.
  3. Dokončaj: Ko se riž skuha, dodaj nakockano peso, parmezan in maslo ter premešaj. Kozico odstavi z ognja, jo pokrij in pusti počivati 3 minute. Nato rižoto serviraj, okrasi z zelenjem koromača, parmezanom in poprom ter postrezi s solato.

Notes

Uporabi že kupljeno kuhano peso (nekisano!) ali pa jo skuhaj doma.

Najboljši je arborio riž.

V skrajnem primeru uporabi belo vino, a raje rdečega. V skrajnem primeru seveda vino tudi izpusti, vendarle pa alkohol med kuho izpari, zato ni bojazni, tudi če rižoto kuhaš za otroke.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut