Krasna poletna rižota s korenčkom in jajčevcem

, 19. Aug 2019 | No Comments

Izkoristi čudovite sveže sestavine, ki ti jih nudi poletje in pripravi to krasno poletno rižoto. Je polna odlične zelenjave, nebeško diši in še tako dobra je, kot je videti! Vanjo pred postrežbo umešaj še malo sveže bazilike in češnjeve paradižnike, postrezi pa jo s skledo najljubše solate.

Kaj ni poletje enostavno najboljše? Nudi toooliko čudovite sveže zelenjave, ki jo lahko – če imaš srečo! – nabereš na vrtu in v pol ure spremeniš v čudovito poslastico. Ta rižota je ena boljših poletnih jedi, zato jo moraš nujno pripraviti.

Preden si pogledava, kako jo pripraviš, pa še nekaj idej za odlične (poletne) rižote:

Še več odličnih poletnih receptov pa lahko odkriješ pod oznako Poletje.

Tako, sedaj imaš ogromno idej za poletno razvajanje brbončič, sedaj pa poglejva, kako lahko pripraviš današnjo rižoto brez velikega napora.

Potrebuješ nekaj zelenjave, riža in še nekaj dodatkov. Če ti le uspe, si priskrbi svežo baziliko in timijan, sveža sta najboljša.

Najprej popeci jajčevec, nato dodaj riž in zelenjavo. Postopoma dodajaj tekočino, da se riž in zelenjava skuhata.

Ko se riž skuha, v rižoto umešaj še baziliko in češnjeve paradižnike ter rižoto postrezi.

Obljubim, da te bo navdušila!

Print

Krasna poletna rižota s korenčkom in jajčevcem


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: 2 osebi 1x

Description

Izkoristi čudovite sveže sestavine, ki ti jih nudi poletje in pripravi to krasno poletno rižoto. Je polna odlične zelenjave, nebeško diši in še tako dobra je, kot je videti! Vanjo pred postrežbo umešaj še malo sveže bazilike in češnjeve paradižnike, postrezi pa jo s skledo najljubše solate.


Scale

Ingredients

olivno olje
1 mali jajčevec
1 manjša čebula
180 g riža za rižote
1 dcl belega vina
2 srednje velika korenja
1 vejica svežega (ali 1/2 žličke suhega) timijana
1 l zelenjavne jušne osnove
1 šopek sveže bazilike
1 skodelica češnjevih paradižnikov
sol
poper


Instructions

  1. Pripravi tekočino: Zelenjavno jušno osnovo segrej in jo imej v bližini.
  2. Zmehčaj jajčevec: V veliki kozici segrej olivno olje in na njem prepraži sesekljano čebulo. Ko se čebula zmehča, dodaj na kocke narezan jajčevec in praži nekaj minut, da se zmehča.
  3. Dodaj riž in zelenjavo: Ko se jajčevec zmehča, v kozico stresi riž in premešaj. Praži, da riž postekleni, potem pa prilij vino. Kuhaj še minuto, da alkohol izpari. Ko se vino ukuha, umešaj še korenje in polovico listkov svežega timijana.
  4. Skuhaj riž: Nato prilij prvo zajemalko zelenjavne jušne osnove ter premešaj, počakaj, da riž vpije tekočino, potem pa dodaj novo zajemalko vode. K rižoti dodaj novo zajemalko jušne osnove vsakič, ko riž vpije vso tekočino. Nadaljuj z dodajanjem, dokler se riž ne skuha.
  5. Rižoto dokončaj: Ko je riž skuhan, rižoto poskusi in dosoli in popopraj, če je potrebno. Rižoto odstavi z ognja in vanjo umešaj še češnjeve paradižnike in svežo baziliko.
  6. Postrezi: Rižoto serviraj na krožnik, jo okrasi še s preostalimi listki timijana in postrezi.

Notes

Namesto belega lahko uporabiš tudi rjavi riž. V tem primeru se bo čas kuhanja podaljšal.

Če zelenjavne jušne osnove nimaš, uporabi vrelo vodo in v rižoto dodaj zelenjavno jušno kocko.

V primeru, da češnjevih paradižnikov nimaš,  v rižoto umešaj nekaj kapljic limoninega soka.

Namesto sveže bazilike lahko uporabiš tudi mlado špinačo.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2015, v avgustu 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply