Enostaven pisan riž s korenjem, grahom in koruzo

, 11. Jul 2019 | No Comments

Poglej te barve, neverjetne so! Ja, ta riž je tako dober, kot izgleda – okusi so čudoviti. Ta jed se čudovito pogreje, zato jo lahko pripraviš tudi vnaprej in kasneje pogreješ. Poleg postrezi s skledo najljubše solate in uživaj.

Preproste jedi so velikokrat najboljše. Nekaj zelenjave, začimb in odlična pogostitev je tu! Skoraj vse sestavine v tej jedi lahko vzameš iz shrambe ali zamrzovalnika, prepričana pa sem, da imaš v hladilniku vedno kakšno papriko ali dve. Je tako? Če ne, ne vem, kaj še čakaš. Zdržijo tudi po ves teden, zato jih vključi na naslednji nakupovalni seznam. Enako s korenjem!

Torej, glavne komponente te jedi so:

  • riž: Lahko uporabiš navadni bel, bolj pa ti priporočam, da začneš uporabljati rjavega. Jaz sem presedlala na rjavega že nekaj časa nazaj in res ni velike razlike. Največja ni v okusu, le v času kuhanja.
  • zelenjava: Čebula, česen, paprika, korenje ter grah in koruza. Same čudovite zelenjave, ki jih imajo pa – upam si trditi – skoraj vsi radi. Če katere nimaš, jo enostavno izpusti.
  • začimbe: Imava kumin, ki je čudotiva in neverjetno dišeča začimba. Pričara tak španski, latinski pridih in če je še nimaš, moraš nujno ponj. Ne zamenjuj jo s kumino, kumin NI enako kumini!
  • nekaj osnov: Zelenjavno osnovo lahko nadomestiš z vodo in zelenjavno kocko, pasiran paradižnik imaš najbrž vedno doma, pa še olje in sol in poper ima čisto vsaka kuhinja.
  • dišavnice: Če imaš, jih zagotovo dodaj. Priporočam peteršilj in če imaš, lahko tudi baziliko ali koriander. Za osvežitev jedi pa ne pozabi na limonin sok!

Pa še eno super dejstvo: ko prepražiš par stvari, k rižu dodaš še tekočino in kozico pokriješ, da se vse skuha. Nič mešanja kot pri pravi rižoti!

Preden si pogledaš, koliko posameznih sestavin potrebuješ, pa še nekaj odličnih jedi s kuminom – da ti ne bo škoda iti ponj v trgovino in skrbeti, kam ga še lahko vtakneš:

Vidiš, se splača!

Da ne pozabim – ta pisan riž se odlično tudi pogreje – pripravi ga tudi za več dni vnaprej, ga nato pogrej (lahko dodaš kakšno žlico vode, da postane bolj sočen) in uživaj. Le kdo ne bi bil vesel take jedi, ki te čaka v hladilniku! Kako je to dobro!

Print

Enostaven pisan riž s korenjem, grahom in koruzo


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: 2 osebi 1x

Description

Ta pisan riž je pripravljen en-dva-tri! Vsebuje samo čudovito zelenjavo in nekaj dišečih začimb, ki navdušijo. Pa še tako zelo lepo izgleda!


Scale

Ingredients

2 žlici (olivnega) olja
1/2 čebule
2 stroka česna
1 ščepec kumina (ne kumine, kumin!)
180 g riža
1 svež feferon (neobvezno)
1/2 rdeče paprike
2 korenčka
1 mala pločevinka kuhane koruze
1 mala pločevinka kuhanega ali 80 g zamrznjenega graha
1 dcl paradižnikove kaše
540 ml zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
1 pest češnjevih paradižnikov ali 2 velika paradižnika
2 vejici svežega peteršilja
1 žlička limoninega ali limetinega soka
sol
poper


Instructions

  1. Pripravi vso zelenjavo: Čebulo in česen sesekljaj, korenček in papriko pa očisti in nareži na majhne kockice. Koruzo splakni pod tekočo vodo in odcedi. Feferon očisti in nareži na rezinice. Češnjeve paradižnike nareži na polovičke.
  2. Praži!: V večji kozici s pokrovom segrej 2 žlici olivnega olja in na njem prepraži čebulo, da se zmehča, a ne obarva, potem pa dodaj še česen in praži le toliko časa, da česen zadiši. Skupaj s česnom v kozico dodaj tudi kumin, da se na vročem olju malo popraži in zadiši. Potem dodaj še riž in praži toliko časa, da riževa zrneca postanejo prozorna (približno minuto). V kozico potem dodaj feferon in papriko in praži še 15 sekund.
  3. Kuhaj!: Nato k prepraženi zelenjavi dolij paradižnikovo kašo in zelenjavno jušno osnovo ter na visokem ognju segrevaj do vretja. Ko tekočina zavre, v kozico daj še koruzo, grah in korenje, premešaj ter posoli in popopraj ter pokrij s pokrovom in na srednje močnem ognju kuhaj, dokler se riž in zelenjava ne skuhajo – približno 15 minut. Vmes premešaj in poskusi, če je riž že skuhan. Dolij še malo vode, če riž še ni skuhan, v kozici pa primanjkuje tekočine.
  4. Dodelaj in dodaj še zadnje sestavine: Ko je riž skuhan poskusi in dosoli, če je potrebno. Popopraj, dodaj češnjeve paradižnike in sesekljan peteršilj ter premešaj ter kuhaj še 30 sekund, potem pa odstavi z ognja, dodaj limonin sok in premešaj.
  5. Serviraj in dober tek: Jed serviraj na krožnik, okrasi s sesekljanim peteršiljem in postrezi.

Notes

Uporabiš lahko svež, zamrznjen ali predhodno kuhan grah in koruzo.

Namesto rdeče paprike uporabi tudi katero drugo.

Zelo zdrav je predvsem rjavi riž, zato ga uporabi raje kot belega. A oba bosta slastna.

Ta jed je odlična tudi za pripravo vnaprej. Naslednji dan jed le pogrej in uživaj!

Pozor: Ne zamenjaj kumina in kumino. V tem receptu je glavni kumin. Če ga slučajno nimaš, ga enostavno izpusti. Sicer pa se že dobi v večjih trgovinah.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen decembra 2015, v juliju 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Pisan riž

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply