Description
Ta pisan riž je pripravljen en-dva-tri! Vsebuje samo čudovito zelenjavo in nekaj dišečih začimb, ki navdušijo. Pa še tako zelo lepo izgleda!
Ingredients
2 žlici (olivnega) olja
1/2 čebule
2 stroka česna
1 ščepec kumina (ne kumine, kumin!)
180 g riža
1 svež feferon (neobvezno)
1/2 rdeče paprike
2 korenčka
1 mala pločevinka kuhane koruze
1 mala pločevinka kuhanega ali 80 g zamrznjenega graha
1 dcl paradižnikove kaše
540 ml zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
1 pest češnjevih paradižnikov ali 2 velika paradižnika
2 vejici svežega peteršilja
1 žlička limoninega ali limetinega soka
sol
poper
Instructions
- Pripravi vso zelenjavo: Čebulo in česen sesekljaj, korenček in papriko pa očisti in nareži na majhne kockice. Koruzo splakni pod tekočo vodo in odcedi. Feferon očisti in nareži na rezinice. Češnjeve paradižnike nareži na polovičke.
- Praži!: V večji kozici s pokrovom segrej 2 žlici olivnega olja in na njem prepraži čebulo, da se zmehča, a ne obarva, potem pa dodaj še česen in praži le toliko časa, da česen zadiši. Skupaj s česnom v kozico dodaj tudi kumin, da se na vročem olju malo popraži in zadiši. Potem dodaj še riž in praži toliko časa, da riževa zrneca postanejo prozorna (približno minuto). V kozico potem dodaj feferon in papriko in praži še 15 sekund.
- Kuhaj!: Nato k prepraženi zelenjavi dolij paradižnikovo kašo in zelenjavno jušno osnovo ter na visokem ognju segrevaj do vretja. Ko tekočina zavre, v kozico daj še koruzo, grah in korenje, premešaj ter posoli in popopraj ter pokrij s pokrovom in na srednje močnem ognju kuhaj, dokler se riž in zelenjava ne skuhajo – približno 15 minut. Vmes premešaj in poskusi, če je riž že skuhan. Dolij še malo vode, če riž še ni skuhan, v kozici pa primanjkuje tekočine.
- Dodelaj in dodaj še zadnje sestavine: Ko je riž skuhan poskusi in dosoli, če je potrebno. Popopraj, dodaj češnjeve paradižnike in sesekljan peteršilj ter premešaj ter kuhaj še 30 sekund, potem pa odstavi z ognja, dodaj limonin sok in premešaj.
- Serviraj in dober tek: Jed serviraj na krožnik, okrasi s sesekljanim peteršiljem in postrezi.
Notes
Uporabiš lahko svež, zamrznjen ali predhodno kuhan grah in koruzo.
Namesto rdeče paprike uporabi tudi katero drugo.
Zelo zdrav je predvsem rjavi riž, zato ga uporabi raje kot belega. A oba bosta slastna.
Ta jed je odlična tudi za pripravo vnaprej. Naslednji dan jed le pogrej in uživaj!
Pozor: Ne zamenjaj kumina in kumino. V tem receptu je glavni kumin. Če ga slučajno nimaš, ga enostavno izpusti. Sicer pa se že dobi v večjih trgovinah.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut