Špageti v kremni omaki z jajčevci

10 comments

Tako kremne omake, ki ne vsebuje mlečne smetane, pa še ne. Kremno omako naredi kokosovo mleko, ki je skupaj z vsemi začimbami in mehkim jajčevcem tako dobra, da poleg sodijo le najboljši špageti. Dodaten bonus: ta jed je popolnoma veganska in 100% božanska.

Odkrivanje novih začimbnih kombinacij je moja strast. Ko sem leta 2010 s polno paro začela odkrivati do takrat še neznane začimbe, sem bila začarana. In začarana sem še danes. Obožujem vonj različnih začimb, trenutno sem še vedno nadvse navdušena nad kuminom (ne kumino, da ne bo pomote, kuminom!) in garam masalo. Ti dve začimbi sta nadvse čudoviti. In kakšen vonj imata! Mmm …

Ta recept je idealen za poletni čas, saj ne le, da vsebuje jajčevec, ki je sedaj v sezoni, ampak tudi gorčična semena – saj veš, tista semena, ki jih uporabiš za vlaganje, pa ti ostanejo, ker celotnega kozarčka pa res ne moreš porabiti? Da, ta gorčična semena. Ko jih med pripravo jedi daš v olje, je najbolje, da kozico pokriješ, ker rada pokajo. Ampak okus, ki ga pustijo … olala.

Preden si pogledava, kako pripraviš te božanske špagete, pa še nekaj idej za pripravo jedi z jajčevci. Ker jajčevci so poleg začimb tisti drugi biser jedi. Te ideje za pripravo jajčevcev si pa le shrani:

Priprava teh špagetov v kremni omaki je nadvse enostavna in dokaj hitra. Za pripravo potrebuješ:

  • jajčevec (enega velikega ali več manjših),
  • špagete (polnozrnate ali navadne, lahko tudi katere koli druge testenine),
  • čebulo (lahko tudi šalotko ali por),
  • česen in ingver (če nimaš zvežih, uporabi sušena – 1/2 žličke suhega česna in 1/4 žličke suhega ingverja),
  • kokosovo mleko (če uporabiš tisto v konzervi, se ne ustraši dejstva, da je ponavadi na vrhu kokosova smetana, na dnu pa kokosova voda, ki ju oboje dodaj) in
  • veliko odličnih začimb (kumin, garam masala, gorčična semena).

Najprej popeci kocke jajčevca in jih shrani za kasneje.

Nato v ponvi združi same odlične začimbe, še malo čebule in česna ter ingverja, nato pa dolij kokosovo mleko.  V zavreto omako vmešaj kocke jajčevca in kuhaj toliko časa, da vmes skuhaš špagete.

Kuhane špagete nato nežno vmešaj v omako.

Špagete serviraj, potresi s sesekljanim pateršiljem in enostavno le uživaj.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Špageti v kremni omaki z jajčevci


  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: 2 osebi 1x

Description

Ti špageti se kopajo v božanski svilnati omaki, polni mehkih jajčevcev in samih fantastičnih začimb. Dodaten bonus: omaka je popolnoma veganska!


Ingredients

Scale

olivno olje
1 jajčevec
sol in poper po okusu
1 žlička mletega kumina (kumin, ne kumina)
1 žlica Kotányi gorčičnih semen
1 kos svežega ingverja
2 stroka česna
1 žlička čilijevih kosmičev (neobvezno)
1/2 (rjave) čebule
1 žlička Kotányi garam masale
2 žlici paradižnikove kaše ali 1 žlica paradižnikovega koncentrata
4 dcl kokosovega mleka
peteršilj za okras


Instructions

  1. Popeci jajčevec: V večji kozici segrej olje in na segretem prepraži na kocke narezan jajčevec. Malo ga posoli in popopraj. Ko se zmehča, popečene kocke prenesi v skodelico in prihrani za kasneje.
  2. Pripravi omako #1: V kozico daj še malo olja in na segretega stresi kumin in gorčična semena. Pozor, zaradi vročine bodo semena pokala, zato kozico raje pokrij. Praži 30 sekund, potem pa v kozico stresi nariban česen in nariban ingver ter čilijeve kosmiče in praži še 30 sekund.
  3. Pripravi omako #2: Nato v kozico stresi čebulo in jo praži približno minuto, da se malo zmehča, potem pa v kozico zlij kokosovo mleko in paradižnikovo kašo ter potresi z garam masalo. Ko tekočina zavre, v omako stresi kocke jajčevca in premešaj. Pokrij in kuhljaj toliko časa, da skuhaš špagete, približno 10 minut. Medtem, ko se špageti kuhajo, omako vmes enkrat premešaj.
  4. Omaka + špageti!: Omako poskusi in dosoli, če je potrebno. Vanjo umešaj skuhane špagete in nežno premešaj.
  5. Postrezi: Špagete serviraj na krožnik, jih okrasi s sesekljanim peteršiljem ter postrezi.

Notes

Uporabi katere koli špagete – priporočam polnozrnate, morda celo pirine polnozrnate (te jaz največkrat uporabim). Lahko pa uporabiš tudi katere koli druge testenine – priporočam fusile ali polžke.

Uporabi kokosovo mleko iz konzerve – v kozico kar stresi smetanov del in tekočino in ju nato med mešanjem združi, da dobiš kremasto omako. Lahko pa uporabiš tudi smetano za kuhanje ali še bolje smetano za stepanje.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 20 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen avgusta 2015, v avgustu 2022 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

10 Comments

  1. Super recept:) Kakšno kokosovo mleko pa uporabite pri tem receptu, da postane omaka tako kremasta? Jaz sem uporabila Koh mleko, pa je omaka prišla precej tekoča. Hvala:)

  2. Živjo, zanima me,če lahko dam namesto jajčevcev bučke?

    • Lahko, bo pa okus seveda drugačen. Če boš uporabila bučke, predlagam, da jim odstraniš mehko vodeno sredico (če jo imajo, drugače ni treba), nikakor pa jih ne olupi. Pa sporoči, kako je ratalo, me zanima! 🙂

  3. Poskusila recept…mmm! Odlicno! Mogoce bom drugic dodala se malo suhih gob, za bolj zemeljski okus!

    Sicer pa hitro, odlicno in res nebesko kremasto! Hvala!!

  4. Kristina Bogataj

    S čim bi lahko nadomestila kokosovo mleko? Hvala za odgovor že vnaprej.

  5. Naredila spagete, bli so top! Edino gorcicna semena so res zahrbtna – takoj moras pokriti lonec. In tista minuta zacimbe skoraj ze zazge. Vseeno top recept in okus.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.