Špageti v kremasti omaki z jajčevci

, 19. Jul 2019 | 6 Comments

Tako kremaste omake, ki ne vsebuje mlečne smetane, pa še ne! Kremasto omako naredi kokosovo mleko, ki je skupaj z vsemi začimbami in mehkim jajčevcem tako dobra, da poleg sodijo le najboljši špageti. Dodaten bonus: ta jed je popolnoma veganska in 100% božanska.

Odkrivanje novih začimbnih kombinacij je mora strast. Ko sem leta 2015 s polno paro začela odkrivati do takrat še neznane začimbe, sem bila začarana. In začarana sem še danes. Obožujem vonj različnih začimb, trenutno sem še vedno nadvse navdušena nad kuminom (ne kumino, da ne bo pomote, kuminom!) in garam masala. Ti dve začimbi sta nadvse čudoviti. In kakšen vonj imata! Mmm …

Ta recept je idealen za poletni čas, saj ne le, da vsebuje jajčevec, ki je sedaj v sezoni, ampak tudi gorčična semena – saj veš, tista semena, ki jih uporabiš za vlaganje, pa ti ostanejo, ker celotnega kozarčka pa res ne moreš porabiti? Da, ta gorčična semena. Ko jih med pripravo jedi daš v olje, je najbolje, da kozico pokriješ, ker rada pokajo. Ampak okus, ki ga pustijo … olala.

Preden si pogledava, kako pripraviš te božanske špagete, pa še nekaj idej za pripravo jedi z jajčevci. Ker jajčevci so poleg začimb tisti drugi biser jedi. Ideje za pripravo jajčevcev si pa le shrani:

Pa poglejva, kaj potrebuješ za pripravo. Jajčevec, špagete, čebulo, česen, kokosovo mleko in veliko odličnih začimb.

Najprej popeci kocke jajčevca in jih shrani za kasneje.

Nato v ponvi združi same odlične začimbe, še malo čebule in česna, nato pa dolij kokosovo mleko.

V zavreto omako vmešaj kocke jajčevca, omako še malo skuhaj, ji dodaj kuhane špagete in nežno premešaj.

Špagete serviraj, potresi s sesekljanim pateršiljem in enostavno le uživaj.

 

Print

Špageti v kremasti omaki z jajčevci


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: 2 osebi 1x

Description

Ti špageti se kopajo v božanski svilnati omaki, polni mehkih jajčevcev in samih fantastičnih začimb. Dodaten bonus: omaka je popolnoma veganska!


Scale

Ingredients

olivno olje
1 jajčevec
sol
poper
1 žlička mletega kumina
1 žlica Kotányi gorčičnih semen
1 kos svežega ingverja
2 stroka česna
1 žlička čilijevih kosmičev (neobvezno)
1/2 (rjave) čebule
1 žlička Kotányi garam masale
1 žlica paradižnikove kaše ali koncentrata
4 dcl kokosovega mleka
peteršilj za okras


Instructions

  1. Popeci jajčevec: V večji kozici segrej olje in na segretem prepraži na kocke narezan jajčevec. Malo ga posoli in popopraj. Ko se zmehča, popečene kocke prenesi v skodelico in prihrani za kasneje.
  2. Pripravi omako #1: V kozico daj še malo olja in na segretega stresi kumin in gorčična semena. Pozor, zaradi vročine bodo semena pokala, zato kozico raje pokrij. Praži 30 sekund, potem pa v kozico stresi nariban česen in nariban ingver ter čilijeve kosmiče in praži še 30 sekund.
  3. Pripravi omako #2: Nato v kozico stresi čebulo in jo praži približno minuto, da se malo zmehča, potem pa v kozico zlij kokosovo mleko in paradižnikovo kašo ter potresi z garam masalo. Ko tekočina zavre, v omako stresi kocke jajčevca in premešaj. Pokrij in kuhljaj toliko časa, da skuhaš špagete, približno 10 minut. Medtem, ko se špageti kuhajo, omako večkrat premešaj.
  4. Omaka + špageti!: Omako poskusi in dosoli, če je potrebno. Vanjo umešaj skuhane špagete in nežno premešaj.
  5. Postrezi: Šagete serviraj na krožnik, jih okrasi s sesekljanim peteršiljem ter postrezi.

Notes

Uporabi katere koli špagete – priporočam polnozrnate, morda celo pirine polnozrnate (te jaz največkrat uporabim).

Uporabi kokosovo mleko iz konzerve – v kozico kar stresi smetanov del in tekočino in ju nato med mešanjem združi, da dobiš kremasto omako.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen avgusta 2015, v juliju 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Print Friendly, PDF & Email

6 Comments

  1. anon
    February 12, 2016

    Super recept:) Kakšno kokosovo mleko pa uporabite pri tem receptu, da postane omaka tako kremasta? Jaz sem uporabila Koh mleko, pa je omaka prišla precej tekoča. Hvala:)

    Reply
  2. Diana
    August 13, 2019

    Živjo, zanima me,če lahko dam namesto jajčevcev bučke?

    Reply
    • Barbara
      August 13, 2019

      Lahko, bo pa okus seveda drugačen. Če boš uporabila bučke, predlagam, da jim odstraniš mehko vodeno sredico (če jo imajo, drugače ni treba), nikakor pa jih ne olupi. Pa sporoči, kako je ratalo, me zanima! 🙂

      Reply
  3. Saska
    August 15, 2019

    Poskusila recept…mmm! Odlicno! Mogoce bom drugic dodala se malo suhih gob, za bolj zemeljski okus!

    Sicer pa hitro, odlicno in res nebesko kremasto! Hvala!!

    Reply
    • Barbara
      August 16, 2019

      Super, me zelo veseli. 😃

      Reply

Leave a Reply