Ko ti življenje da jajčevec, naredi curry! In to curry z mnogimi toplimi začimbami, paradižnikom in kokosovim mlekom. Da, ravno ta recept, ki ga sedaj bereš! Curry z jajčevcem se najbolje ujema s kvinojo, odličen pa je tudi z rižem ali s kuskusom.
Obožujem curryje! Pripravljam jih redno, skoraj vsak teden. Domen mi je hvaležen. 😉 Ker jih obožuje. Jaz pa tudi. Objavila sem že kar nekaj receptov, težko pa rečem, kateri mi je najljubši. Trenutno so mi poleg tega, ki ga bereš danes, najljubši tile trije:
Današnji curry je res fenomenalen. Ga bom poskusila opisati, če mi bo uspelo! Okus mehkih kock jajčevca, kremaste, sladke in rahlo pekoče omake je res neopisljiv. Kajti, ko z vilico zajameš malo kvinoje s kremasto omako in mehkim jajčevcem, ko jo poneseš v usta in ko se ta skupek božanskosti dodakne brbončič na jeziku, lahko le zabrundaš od užitka. Mmm …
SESTAVINE (za 2 osebi)
- 1 večji jajčevec
- olivno olje
- 1/2 čebule
- 1 ščepec čilijevih kosmičev
- 1/2 žličke kardamoma
- 1/2 žličke korinadrovih zrnc
- 1/2 žličke curryja v prahu
- 1 žlica kurkume
- sol
- poper
- 1 večji svež paradižnik
- 2 stroka česna
- 1 cm kos svežega ingverja
- 1 dcl paradižnikove kaše
- 2 dcl kokosovega mleka
- peteršilj za okras
- 160 g kvinoje
PRIPRAVA
Jajčevec nareži na manjše kocke in ga popeci na dveh žlicah segretega olja. Kocke praži, da se zmehčajo in tudi že malo obarvajo. Popražene prenesi na krožnik in prihrani za kasneje.
V isto ponev daj še eno žlico olja in na segretem prepraži sesekljano čebulo. Dodaj še naribana sgroka česna in ingverja, nato pa dodaj še kardamon, zmleta koriandova zrnca, čilijeve kosmiče, kurkumo in curry in premešaj ter praži, da zadiši. Nato v ponev dodaj na kocke narezan svež paradižnik, posoli in popopraj ter premešaj.
Ko se paradižnik že malo zmeča, dodaj paradižnikovo kašo in kokosovo mleko in pokrij ter kuhljaj, da se okusi prepojijo in da dobiš kremno omako, približno 15 minut.
Kvinojo skuhaj po navodilih na embalaži.
Omako poskusi in dosoli in dopopraj, če je potrebno. V omako umešaj kocke jajčevca in premešaj. Kuhaj še kakšnik 5 minut, da se okusi povežejo.
Na krožnik serviraj kuhano kvinojo, dodaj curry z jajčevcem in okrasi z natrganim peteršiljem ter postrezi.