Curry z jajčevci in paradižniki na kvinoji

0 comments

Ko ti življenje ponudi jajčevec, naredi curry! In to curry z mnogimi toplimi začimbami, paradižnikom in kokosovim mlekom. Božansko! Ta curry se fantastično urejema s kvinojo, odličen pa je tudi z rižem ali s kuskusom, bulgurjem, super pa je tudi s katerimi koli testeninami ali njoki.

Curry-je (oz. karije) pripravljam res velikokrat, ker jih res obožujem. Uporabiš lahko namreč katero koli zelenjavo ali meso/ribe in jih skupaj z začimbami spremeniš v odlično poslastico. Vedno lepo kremasto, bogato z okusi in vedno drugačno. Zagotovo čisto vedno poboža dušo in želodček. ♡

Današnji curry je res fenomenalen. Ga bom poskusila opisati, če mi bo uspelo! Okus mehkih kock jajčevca, kremaste, sladke in rahlo pekoče (ali pa tudi ne, le čilijeve kosmiče izpusti, pa bo nepekoče) omake je res neopisljiv. Kajti, ko z vilico zajameš malo kvinoje s kremasto omako in mehkim jajčevcem, ko jo poneseš v usta in ko se ta skupek božanskosti dodakne brbončič na jeziku, lahko le zabrundaš od užitka. Mmm …

Omaka z jajčevci in paradižnik je v tem receptu servirana s kvinojo. Popolnoma odlično se kremna omaka poda k rižu, kuskusu, bulgurju, testeninam ali njokom, jaz pa sem kvinojo izbrala predvsem zato, ker ima v primerjavi s prej naštetimi prilogami, največ beljakovin. In to zato, ker sicer v tem obroku nimamo drugih beljakovin, ravnovesje (med zelenjavo, beljakovinami in OH-ji) v obroku je pa vedno dobra izbira.

Ta recept je najboljši svež, lahko pa vnaprej pripraviš curry in ga nato pred postrežbo počasi in na nizkem ognju pogreješ. Nikar pa ob pogrevanju omake ne kuhaj predolgo, da se ti jajčevci ne bodo spremenili v kašo. Še vedno bo seveda odlično, le tekstura ni enaka sveže pripravljeni jedi.

Preden pogledava, kako se ta recept pripravi, pa še nekaj idej za odlične curry-je:

Za pripravo curry-ja potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR – v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej na olju popeci nakockan jajčevec.

Nato daj kuhati kvinojo. Ali katero koli drugo prilogo. Pozor, kvinojo nujno najprej splakni pod tekočo vodo, ker je sicer lahko grenka.

Ter pripravi še curry.

Ko dobiš kremno omako, vanjo stresi prej popečene kocke jajčevca in kuhaj še nekaj minut.

Ta curry je naravnost božanski!

Serviraj ga z izbrano prilogo in uživaj. Njam!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Curry z jajčevci in paradižniki na kvinoji


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ko ti življenje ponudi jajčevec, naredi curry! In to curry z mnogimi toplimi začimbami, paradižnikom in kokosovim mlekom. Božansko! Ta curry se fantastično urejema s kvinojo, odličen pa je tudi z rižem ali s kuskusom, bulgurjem, super pa je tudi s katerimi koli testeninami ali njoki.


Ingredients

Scale

Sestavine za curry:

  • 3 žlice (olivnega) olja
  • 1 večji jajčevec
  • sol, poper
  • 1/2 čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 cm kos svežega ingverja
  • 1 ščepec čilijevih kosmičev (neobvezno)
  • 1/2 žličke kardamoma v prahu
  • 1/2 žličke korinadra v prahu
  • 1/2 žličke curryja v prahu
  • 1 zvrhana žlica kurkume
  • 1 večji svež paradižnik
  • 2 dcl paradižnikove kaše
  • 4 dcl kokosovega mleka
  • peteršilj za okras

Sestavine za kvinojo:

  • 150 g kvinoje
  • 1 velik ščepec soli

Instructions

  1. Jajčevci: Jajčevec nareži na manjše kocke in ga popeci na dveh žlicah segretega olja. Kocke praži, da se zmehčajo in tudi že malo obarvajo. Popražene prenesi na krožnik in prihrani za kasneje.
  2. Kvinoja: Kvinojo skuhaj v vreli soljeni vodi glede na navodila na embalaži.
  3. Curry: V isto ponev daj še eno žlico olja in na segretem prepraži sesekljano čebulo. Dodaj še naribana stroka česna in ingverja ter vse začimbe in praži minuto ali dve, da zadiši. Nato v ponev dodaj na kocke narezan svež paradižnik, posoli in popopraj ter premešaj. Ko se paradižnik že malo zmeča, dodaj paradižnikovo kašo in kokosovo mleko in pokrij ter kuhljaj, da se okusi prepojijo in da dobiš kremno omako, približno 10 minut. V omako umešaj kocke jajčevca in premešaj ter kuhaj še nekaj minut, da se okusi povežejo. Omako poskusi in dosoli in dopopraj, če je potrebno.
  4. Postrežba: Na krožnik serviraj kuhano kvinojo, dodaj curry z jajčevcem in okrasi z natrganim peteršiljem ter postrezi.

Notes

Curry z jajčevcem se najbolje ujema s kvinojo, odličen pa je tudi z rižem ali s kuskusom, super pa bi bil tudi s katerimi koli testeninami ali njoki.

Če svežega paradižnika nimaš, na koncu v omako kapli nekaj kapljic limoninega ali limetinega soka ali pa kisa, saj svež paradižnik poskrbi za osvežitev omake.

Če svežega česna in ingverja nimaš, uporabi po pol žličke česna in inverja v prahu.

Namesto kokosovega mleka lahko uporabiš tudi smetano za kuhanje.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen julija 2016, v juniju 2023 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Curry iz jajčevca na kvinoji

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.