Krompirjev curry z gobami in špinačo

1 comment

Preseneti sebe in svoje bližnje ter pripravi krompir s špinačo in gobami na popolnoma nov način! Krompirjev curry je čudovitega okusa, pripraviš pa ga s samimi poznanimi sestavinami. Začaral te bo izgled, presenetila te bo svilnata omaka in prepričal neverjeten okus. Moraš ga probat!

Curryji so nekaj najboljšega in res jih rada kuham. Predvsem zato, ker je priprava enostavna, saj se vse skuha kar v enem loncu in zato, ker so tako zelo nasitni in tako zelo lepo pobožajo želodček.

Ta curry lahko pripraviš kadar koli v letu. Uporabiš lahko namreč zamrznjene gobe in tudi zamrznjeno špinačo. Če špinače nimaš, uporabi blitvo, ohrovt ali brokoli. Paradižniki curryju dodajo svežino, vendar jih lahko izven sezone nadomestiš z žličko limoninega soka ali kisa.

Zamrzovanja tega curryja ne priporočam, lahko pa ga enkrat pogreješ.

Preden pogledava, kaj potrebuješ za pripravo in kako ga pripraviš, pa še nekaj luštnih curryjev, ki jih moraš pripravit, če ti je všeč dobra hrana:

Še več odličnih curryjev (in juh) najdi pod oznako Juhe.

Priprava curryja je enostavna. Potrebuješ te sestavine.

Čar je v izbiri zelenjave in odličnih začimb. Garam masala in kurkuma sta čudoviti. Samo poglej te barve!

Potem dodaš še zelenjavo in tekočino in ni šans, da ne bi bilo dobro.

 

Curry okrasi (in osveži) s češnjevimi paradižniki in postrezi. Zunaj sezone paradižnikov v curry pred serviranjem umešaj limonin sok ali kis.

Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon print print icon squares squares icon

Krompirjev curry z gobami in špinačo


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Preseneti sebe in svoje bližnje ter pripravi krompir s špinačo in gobami na popolnoma nov način! Krompirjev curry je čudovitega okusa, pripraviš pa ga s samimi poznanimi sestavinami. Začaral te bo izgled, presenetila te bo svilnata omaka in prepričal neverjeten okus. Moraš ga probat!


Scale

Ingredients

(olivno) olje
1/2 čebule
2 stroka česna (ali 1/2 žličke suhega)
1 kos ingverja (ali 1/2 žličke suhega)
150 g katerih koli svežih ali zamrznjenih gob
400 g krompirja
1/2 žličke Kotányi kajenskega popra (neobvezno)
1 žlica Kotányi kurkume
1 ščepec kumina (ne kumine!)
1/4 žličke Kotányi garam masale
3 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in 1/2 jušne zelenjavne kocke)
1 dcl kokosovega mleka ali smetane za kuhanje
100 g špinače ali blitve ali brokolija ali ohrovta
6 češnjevih paradižnikov ali žlička limoninega soka ali kisa
sol
poper


Instructions

  1. Začni: V kozici segrej žlico olivnega olja in na segretem zmehšaj sesekljano čebulo. Ko se čebula malenkost zmehča, a ne obarva, dodaj nariban česen in nariban ingver ter kurkumo, kumin, kajenski poper in garam masalo ter praži še minuto.
  2. Nadaljuj: V kozico daj gobe, premešaj in praži toliko časa, da gobe spustijo vodo in se le-ta pokuha. Nato dodaj na kocke narezan olupljen krompir in zalij z zelenjavno osnovo. Kuhaj približno 15 minut, oziroma toliko časa, da se krompir skuha.
  3. Dokončaj: Ko je krompir skuhan, curry poskusi in po okusu posoli in popopraj. Premešaj, pusti le toliko časa, da zavre, potem pa dolij kokosovo mleko in špinačo ter premešaj in kuhaj še 5 minut.
  4. Serviraj: Krompirjev curry serviraj in ga okrasi z na manjše koščke narezanim češnjevim paradižnikom, malo popopraj ter postrezi. Če paradižnikov nimaš, v juho pred serviranjem umešaj žličko limoninega soka ali kisa.

Notes

Uporabi katero koli čebulo, lahko tudi por.

Če kumina (ne kumino!) nimaš, ga lahko izpustiš. Vendarle pa ti priporočam, da si ga priskrbiš, ker je čudovitega okusa.

Namesto svežih gob lahko uporabiš tudi zamrznjene.

V primeru, da sveže špinače nimaš, uporabi zamrznjeno. Uporabiš pa lahko tudi blitvo, ohrovt ali brokoli.

Češnjevi paradižniki curry osvežijo, če pa jih nimaš, v curry pred serviranjem umešaj žličko limoninega soka ali kisa.

Če kokosovega mleka nimaš, lahko uporabiš tudi smetano za kuhanje ali kar sladko smetano za stepanje.

Namesto svežega naribanega ingverja in/ali česna, uporabi po pol žličke ingverja in česna v prahu.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen avgusta 2015, v septembru 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Print Friendly, PDF & Email

One Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.