Curry z rezanci in tofujem

, 30. Jan 2018 | No Comments

Nov dan, nov curry. Tokrat tak s pravimi azijskimi okusi. Topla dišeča juhca vsebuje ingver, curry v prahu, bambusove vršičke in grah, na njej pa se bohotijo mehki stekleni rezanci in popečen tofu. Prava rajska pojedina, če mene vprašaš. In 100% veganska povrhu!

Curryji so prava mala poslastica. Toliko različnih okusov, toliko različnih kombinacij in toliko različne zelenjave. Odkrivanje se nikoli ne neha. In prav je tako! Pravkar sem ugotovila, da imam v #SitFitSi knjižnjiči receptov že pravo malo zbirko curryjev. Nekaj meni najljubših:

In še in še! Prav navdušena sem! In kaj je bolj ali manj skupnega vsem? Kokosovo mleko in curry v prahu. Za pripravo tega curryja sem uporabila madras curry v prahu, lahko pa uporabiš tudi kateri koli drug curry v prahu. Madras curry vsebuje kurkumo, papriko, koriander, kumin, mleta gorčična semena, grško seno, čili, koromač in origano. Zato taka barva! Seveda je curryjev v prahu veliko, zato poskušaj in poišči tistega, ki ti je všeč. Ali tiste, ki so ti všeč. Jaz še nisem našla mešanice, ki mi ne bi bila všeč!

Curryji večinoma vsebujejo zelenjavo. Glavno vlogo v tokratnem curryju igrata grah in bambusovi vrstički. Te sem uporabila vložene, tekočino pa odcedila in dobro splaknila. Namesto bambusovih vrsičkov in graha lahko uporabiš tudi brokoli ali špinačo ter male koruzice ali pa šparglje.

Steklenih rezancev ne pripravim velikokrat, bi pa jih morala.  Ker so super! Ne le, da izgledajo prav divje, tudi okusni so. Pa še priprava je popolnoma enostavna – rezance preliješ z vrelo vodo, jih namakaš 5 minut, potem pa odcediš in po želji (da se res prenehajo kuhati) splakneš pod mrzlo vodo. Če pa steklenih rezancev nimaš, dodaj katere koli druge rezance ali špagete.

Pa še to, uporabiš lahko kateri koli tofu, v tem receptu je tofu z baziliko. Če ješ meso, pa lahko tofu nadomestiš tudi s piščancem. Ampak kljub temu, poskusi kdaj pa kdaj tofu. Presenetil te bo. Še beseda ali dve o dišavnicah. Te so nujne, saj celotno jed osvežijo. Jaz sem uporabila peteršilj, ti pa lahko tudi koriander ali baziliko.

Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1 min)

SESTAVINE (za 4 osebe)

  • 1 šalotka
  • 2 stroka česna
  • 1 kos ingverja
  • 400 ml kokosovega olja
  • 400 ml vode
  • 4 žlice sojine omake
  • 1 žlička soli
  • 330 g bambusovih vršičkov
  • 280 g graha
  • 100 g steklenih rezancev
  • 1 paketek tofuja (z baziliko)
  • 2 žlici curryja
  • 2 žlici olja
  • peteršilj (za okras)
  • sezam (za okras)

PRIPRAVA

V večji kozici na segreti žlici olja zmehčaj sesekljano šalotko. Dodaj nariban ingver in česen ter curry v prahu in premešaj ter kuhaj minuto. Zalij s kokosovim mlekom ter vodo in kuhaj približno 10 minut. Nato dodaj splaknjene in odcejene bambusove vršičke in odcejen grah in kuhaj le toliko, da se zelenjava segreje. V ponvici na segreti žlici olja prepraži nakockan tofu, ki ga potresi še z malo curryja v prahu.

V posodo daj rezance in jih prelij z vrelo vodo. Po petih minutah jih dobro odcedi.

Curry serviraj na krožnik, dodaj rezance in tofu, okrasi z malo svežega peteršilja in potresi s sezamom ter takoj postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply