Vsak dan je dober dan za curry s pravimi azijskimi okusi. Ta topel in dišeč curry vsebuje ingver, curry v prahu, bambusove vršičke in grah, na njej pa se bohotijo mehki stekleni rezanci in popečen tofu. Prava rajska pojedina, če mene vprašaš. In 100% veganska povrhu!
Curryji so prava mala poslastica. Toliko različnih okusov, toliko različnih kombinacij in toliko različne zelenjave. Odkrivanje novih se nikoli ne neha. In prav je tako! Pravkar sem ugotovila, da imam v #SitFitSi knjižnjiči receptov že pravo malo zbirko curryjev. Nekaj meni najljubših:
- Curry iz jajčevca na kvinoji
- Curry z gamberi in školjkami
- Zelenjavni curry s kurkuminim rižem
- Curry iz rdeče leče na belem rižu
- Krompirjev curry s špinačo in gobami
- Curry z lososom in špinačo
In kaj je bolj ali manj skupnega vsem? Kokosovo mleko in curry v prahu. Za pripravo tega curryja sem uporabila madras curry v prahu, lahko pa uporabiš tudi kateri koli drug curry v prahu ali v pasti. Madras curry vsebuje kurkumo, papriko, koriander, kumin, mleta gorčična semena, grško seno, čili, koromač in origano. Seveda je curryjev v prahu in curry past veliko, zato poskušaj in poišči tiste, ki so ti všeč.
Curryji so lahko mesni, ribji ali zelenjavni. Glavno vlogo v tokratnem curryju igrata grah in bambusovi vrstički. Te sem uporabila vložene, tekočino pa odcedila in dobro splaknila. Namesto bambusovih vršičkov in graha lahko uporabiš tudi brokoli ali špinačo ter male koruzice ali pa šparglje.
Steklenih rezancev ne pripravim velikokrat, bi pa jih morala. Ker so super! Ne le, da izgledajo prav divje, tudi okusni so. Pa še priprava je popolnoma enostavna – rezance preliješ z vrelo vodo, jih namakaš 5 minut, potem pa odcediš in po želji (da se res prenehajo kuhati) splakneš pod mrzlo vodo. Če pa steklenih rezancev nimaš, dodaj katere koli druge rezance ali špagete.
Pa še to, uporabiš lahko kateri koli tofu, v tem receptu je tofu z baziliko. Če ješ meso, pa lahko tofu nadomestiš tudi s piščancem. Ampak kljub temu, poskusi kdaj pa kdaj tofu. Presenetil te bo. Še beseda ali dve o dišavnicah. Te so nujne, saj celotno jed osvežijo. Jaz sem uporabila peteršilj, ti pa lahko tudi koriander ali baziliko.
Za pripravo potrebuješ naslednje sestavine.
Pripravi curry ter skuhaj steklene rezance ter popeci tofu.
Curry serviraj na krožnik, dodaj rezance in tofu, okrasi z malo svežega peteršilja in potresi s sezamom ter takoj postrezi.
OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1 min)
Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.
Rumen curry s steklenimi rezanci in popečenim tofujem
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 4 osebe 1x
Description
Vsak dan je dober dan za curry s pravimi azijskimi okusi. Ta topel in dišeč curry vsebuje ingver, curry v prahu, bambusove vršičke in grah, na njej pa se bohotijo mehki stekleni rezanci in popečen tofu. Prava rajska pojedina, če mene vprašaš. In 100% veganska povrhu!
Ingredients
1 šalotka
2 stroka česna
1 kos ingverja
400 ml kokosovega olja
200 ml vode
4 žlice sojine omake
1 žlička soli
300 g bambusovih vršičkov
250 g graha
100 g steklenih rezancev
1 paketek tofuja (z baziliko)
2 žlici curryja v prahu ali curry paste
2 žlici olja
peteršilj (za okras)
sezam (za okras)
Instructions
- Skuhaj curry: V večji kozici na segreti žlici olja zmehčaj sesekljano šalotko. Dodaj nariban ingver in česen ter curry v prahu in premešaj ter kuhaj minuto. Zalij s kokosovim mlekom ter vodo in kuhaj približno 10 minut. Nato dodaj splaknjene in odcejene bambusove vršičke in odcejen grah in kuhaj le toliko, da se zelenjava segreje.
- Popeci tofu: V ponvici na segreti žlici olja prepraži nakockan tofu, ki ga potresi še z malo curryja v prahu.
- Pripravi rezance: V posodo daj rezance in jih prelij z vrelo vodo. Po petih minutah jih dobro odcedi.
- Serviraj: Curry serviraj na krožnik, dodaj rezance in tofu, okrasi z malo svežega peteršilja in potresi s sezamom ter takoj postrezi.
Notes
Za pripravo tega curryja sem uporabila madras curry v prahu, lahko pa uporabiš tudi kateri koli drug curry v prahu ali v pasti. Madras curry vsebuje kurkumo, papriko, koriander, kumin, mleta gorčična semena, grško seno, čili, koromač in origano.
Curryji so lahko mesni, ribji ali zelenjavni. Glavno vlogo v tokratnem curryju igrata grah in bambusovi vrstički. Te sem uporabila vložene, tekočino pa odcedila in dobro splaknila. Namesto bambusovih vršičkov in graha lahko uporabiš tudi brokoli ali špinačo ter male koruzice ali pa šparglje.
Če steklenih rezancev nimaš, dodaj katere koli druge rezance ali špagete.
Uporabiš lahko kateri koli tofu, v tem receptu je tofu z baziliko. Če ješ meso, pa lahko tofu nadomestiš tudi s piščancem.
Dišavnice so nujne, saj celotno jed osvežijo. Jaz sem uporabila peteršilj, ti pa lahko tudi koriander ali baziliko.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20