Kremast curry z lososom in špinačo

0 comments

Ta kremast ribji curry te bo začaral! Je fantastično polnega okusa, je poln dobrih in zelo zdravih sestavin (losos, špinača, ingver, česen!), postrežeš pa ga lahko s prilogo po izbiri – predlagam kuskus, bulgur, riž, (riževe) rezance ali pa le s kruhom, s katerim nujno pomaži omako do zadnje kapljice.

Oh, kako imam rada dober curry. Kremasta omaka, neverjetne dišave in konec koncev odličen obrok. Oba z Domnom ga obožujeva in redno pripravim take in drugačne – nekaj idej najdi v nadaljevanju.

Še prej pa nekaj besed o tem curryju. Recept ti lahko služi kot osnova za različne ribje curryje. Za pripravo uporabi svež losos, lahko pa tudi gambere ali morske sadeže. Curry bi bil čisto ok tudi z lososom iz konzerve, ali pa morda tudi s tunino iz konzerve – v tem primeru čas kuhanja lahko zmanjšaš, saj je riba v konzervi že skuhana.

Za barvo in dodaten okus uporabi svežo špinačo ali pa blitvo, lahko pa tudi zamrznjeno špinačo, a jo v tem primeru dodaj prej, da se v omaki odmrzne in dobro segreje.

Ta curry je odličen s katero koli prilogo po tvoji izbiri. Pedlagam kuskus, bulgur, riž, (riževe rezance) … , lahko pa ga postrežeš tudi le s kosom kruha, s katerim pomakaj v to kremasto božansko omako. Oooh, ta omaka!

Curry je sicer najboljši svež, vendar pa se ga da čisto ok tudi pogreti. Sem ga že večkrat naredila za naslednji dan, pa ga potem pogrela v kozici. Še opozorilo – če ga nameravaš pogreti v kozici, dodaj žlico vode in nežno premešaj, nato pa kozico za tistih par minut pogrej, da ne bo pošprical štedilnika. A pazi, da se ti ne prime!

Pa še nekaj glede kokosovega mleka. Vem, da nekaterim okus kokosovega mleka ni všeč, ker naj bi bilo preveč čutiti kokosa. Vendar pa je v tem primeru ta skrb obveč, saj ostali okusi okus kokosa omilijo ter naredijo omako enostavno božansko! V skrajnem primeru pa lahko uporabiš tudi smetano za kuhanje ali sladko smetano. Vendar ti tega ne priporočam, saj sta premastna in bosta okus lososa čisto preveč povozila. A odločitev je le tvoja.

Preden ti predstavim še nekaj odličnih curryjev ter nato še sestavine in potek priprave, pa naj ti zaupam, da je ta curry odličen tudi s Kotányi začimbno mešanico kurkuma s čilijem, kardamomom in ingverjem. Okus je seveda nekoliko drugačen, a vseeno in kljub temu slasten. Za zgoraj navedene količine sestavin dodaj polovico vrečke.

Za še več kulinaričnih užitkov predlagam pripravo še teh odličnih curryjev:

Vsi so odlični in predlagam, da poskusiš prav vse!

Priprava tega curryja je enostavna in zelo zadovoljujoča. Samo poglej si no te fotke! Potrebuješ te sestavine.

Curry pripravi en-dva-tri. Najprej pripravi omako, dodaj lososa, nato pa še špinačo.

Curry serviraj s prilogo po izbiri. Predlagam kuskus, bulgur, kvinojo, riž, rezance ali pa le konkreten kos kruha, s katerim pomaži omako do zadnje kapljice. Njam!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kremast curry z lososom in špinačo


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 25 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta kremast ribji curry te bo začaral! Je fantastično polnega okusa, je poln dobrih in zelo zdravih sestavin (losos, špinača, ingver, česen!), postrežeš pa ga lahko s prilogo po izbiri – predlagam kuskus, bulgur, riž, rezance ali pa le s kruhom, s katerim nujno pomaži omako do zadnje kapljice.


Ingredients

Scale

1 žlica olivnega olja
1 por
2 stroka česna
1 dvocentimetrski velik kos svežega ingverja
2 dcl kokosovega mleka (ali 2 dcl smetane za kuhanje)
1/4 dcl vode
2 žlički Kotányi curry-ja v prahu
1/4 žličke soli
2 žlici sojine omake
2 pesti špinače ali blitve
2 fileja svežega lososa


Instructions

  1. Pripravi sestavine: Obema lososovima filejema odstrani kožo in ju nareži na kocke. Ingver olupi in naribaj. Stroka česna olupi in prav tako naribaj. Špinačne liste operi in po želji nareži na rezine. Por nareži na kolute.
  2. Skuhaj omako: V veliki kozici segrej olje in na segretem zmehčaj (in ne obarvaj!) por, nato pa dodaj ingver in česen in premešaj ter kuhaj le toliko časa, da zadišita. V kozico nato vlij kokosovo mleko in vodo, posoli ter dodaj curry in dobro premešaj. Ko omaka začne vreti, dodaj še sojino omako in premešaj. Potem v omako stresi koščke lososa, nežno premešaj in kozico pokrij za pet minut. Po petih minutah v omako nežno umešaj še špinačo. Naj omaka zavre, nato pa jo poskusi. Če ni dovolj slana, dodaj še malo sojine omake.
  3. Serviraj: Curry serviraj z najljubšo prilogo: predlagam kuskus, bulgur ali pa riž, lahko pa tudi le s kosom kruha, s katerim pomakaj v to kremasto božansko omako.

Notes

Za pripravo uporabi svež losos. Lahko pa tudi gambere ali morske sadeže. Curry bi bil čisto ok tudi z lososom iz konzerve, ali pa morda tudi s tunino iz konzerve – v tem primeru čas kuhanja lahko zmanjšaš.

Uporabi svežo špinačo ali pa blitvo, lahko pa tudi zamrznjeno špinačo, a jo v tem primeru dodaj prej, da se v omaki odmrzne in dobro segreje.

Ta curry je odličen s katero koli prilogo po tvoji izbiri. Pedlagam kuskus, bulgur ali pa riž, lahko pa ga postrežeš tudi le s kosom kruha, s katerim pomakaj v to kremasto božansko omako. Predvidevam, da bi bil curry odličen tudi z (riževimi) rezanci!

Curry je najboljši svež, vendar pa se ga da čisto ok tudi pogreti.

Če svežega česna in ingverja nimaš, dodaj posušenega – oba po pol žličke.

V primeru, da ti kokosovo mleko ni všeč, lahko uporabiš tudi smetano za kuhanje ali sladko smetano. Vendar pa ti res polagam na srce, da poskusiš s kokosovim mlekom, saj je okus fenomenalen in nikakor ne preveč kokosov!

Ta curry je odličen tudi s Kotányi začimbno mešanico kurkuma s čilijem, kardamomom in ingverjem. Za zgoraj navedene količine sestavin dodaj polovico vrečke.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 15 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2015, v maju 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.