Kremast curry iz sladkega krompirja, špargljev in paprike na belem rižu

, 24. May 2016 | No Comments

Kremast curry iz sladkega krompirja, špargljev in paprike na belem rižu

Čestitam, klik se je obrestoval, saj je pred teboj recept še za en odličen curry.  Sladek kremast curry z veliko zdrave zelenjave je popolna kombinacija kuhanemu rižu, za piko na i – in za hrustljavost, seveda – pa poskrbi mešanico arašidov in peteršilja. Res ne vem, če si lahko še s čim bolj polepšaš dan.

Da sta sladek krompir in riž popolna kombinacija, sem odkrila čisto po naključju, ob pripravi nekega drugega recepta, ki bo kaj kmalu med vsemi škrobnimi recepti. Čudovito se dopolnjujeta in obljubim, da bom scomprala še kakšen recept, v katerem se bosta ljubčkala! 😉

Svilnato teksturo tej omaki da kokosovo mleko, ki se lepo zgosti ob desetminutnem počasnem kuhljanju – ne pričakuj, da bo omaka kremasta en-dva-tri, nekaj minut potrpi, pa res bo.

Večina curryjev je pripravljena s tako-ali-drugačno curry pasto. Uporabiš lahko kupljeno že narejeno curry pasto, lahko pa jo pripraviš kar doma. Prav ob pripravi tega recepta sem odkrila prav enostavno pripravo – ker sem v recept že itak mislila uporabiti rdečo papriko, sem jo polovico uporabila še za pripravo paste in voila – čudovita, doma v nekaj minutah narejena čili pasta je bila rojena. Bravo jaz! In bravo ti, ker jo boš naredil/a. 😉

Curry lahko postrežeš na rižu – močno priporočam, ker sta sladek krompir in riž par narejen v food nebesih! – ali pa ga poješ samega ob kakšnem čudovitem naan kruhku. Mmm …

Ta recept je bil narejen v sodelovanju z Lidl Slovenija, ki je ponosni ponudnik vseh teh čudovitih sestavin. Priporočam. 😉

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 gomolj sladkega krompirja
  • 1 večja rdeča paprika
  • 1 šopek špargljev
  • 3 šalotke
  • 2 stroka česna
  • 1 (rdeč) feferon (neobvezno)
  • 1 pločevinka kokosovega mleka (4 dcl)
  • 2 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vode in zelenjavne kocke)
  • 2 žlici praženih in soljenih arašidov
  • 1 šopek svežega peteršilja
  • 180 g riža
  • sol
  • poper
  • olje

Kremast curry iz sladkega krompirja, špargljev in paprike na belem rižu

PRIPRAVA

Riž skuhaj v 540 g (3x več, kot je riža) vrele soljene vode. Ko voda zavre jo posoli, vanjo stresi riž, premešaj in pokrij s pokrovko in pusti, da se skuha.

Na segretem olju na hitro (približno dve minuti) prepraži in zmehčaj 2 narezani šalotki, narezan feferon, polovico paprike in na lističe narezan česen. Če imaš doma kaj svežega ingverja, dodaj še centimetrski kos naribanega ingverja. Vse posoli in popopraj ter premešaj. Vso prepraženo in zmehčano zelenjavo prenesi v mešalnik in spasiraj v domačo čili pasto. Če mešalnik melje v prazno, je zelenjava premalo prepražena ali pa moraš dodati kakšno žlico vode.

Kremast curry iz sladkega krompirja, špargljev in paprike na belem rižu

Na isti ponvi – ni je treba niti umivati – na segretem olju prepraži na rezance narezano šalotko, na rezinice narezano papriko in centimetrske kose špargljev (razen vršičkov).

Kremast curry iz sladkega krompirja, špargljev in paprike na belem rižu

Ko se zelenjava popeče, dodaj na kocke narezan sladek krompir in prej narejeno čili pasto.

Kremast curry iz sladkega krompirja, špargljev in paprike na belem rižu

Premešaj, dolij kokosovo mleko (najbrž bo kokosovo mleko na vrhu strjeno – brez skrbi, to je normalno; zgoraj narejeno strjeno “maslo” in kokosovo mleko kar pogumno zlij k zelenjavi) …

Kremast curry iz sladkega krompirja, špargljev in paprike na belem rižu

… in zelenjavno osnovo, dodaj špargljeve vršičke …

Kremast curry iz sladkega krompirja, špargljev in paprike na belem rižu

… in kuhaj približno 10-15 minut, da se krompir zmehča, omaka pa postane kremasta. Posoli in popopraj ter poskusi in dodelaj, če je potrebno.

Kremast curry iz sladkega krompirja, špargljev in paprike na belem rižu

Arašide in peteršilj grobo sesekljaj.

Kremast curry iz sladkega krompirja, špargljev in paprike na belem rižu

Na krožnik serviraj riž, prelij z omako in potresi z peteršiljevimi arašidi ter postrezi.

Kremast curry iz sladkega krompirja, špargljev in paprike na belem rižu

Print Friendly, PDF & Email
Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+

Leave a Reply