Predstavljam še en čudovit curry. Ta kremast curry z veliko zdrave zelenjave (sladki krompir, paprika, šparglji!) je popolna kombinacija kuhanemu rižu, za piko na i – in za hrustljavost, seveda – pa poskrbi mešanica arašidov in peteršilja. Res ne vem, če si lahko še s čim bolj polepšaš dan.
Da sta sladki krompir in riž popolna kombinacija, ni presenečenje. Imava polni okus sladkega krompirja in nevtralni okus riža, ki drug drugega lepo dopolnjujeta. Da ne omenjam kremaste omake, v kateri se sestavine za curry kopajo! Svilnato teksturo da tej omaki kokosovo mleko, ki se lepo zgosti po kratkotrajnem kuhanju. Vendarle velja omeniti, da uporabi kokosovo mleko v konzervi, kjer je vodni del in kokosova smetana, ki skupaj tvorita kremasto teksturo. Če slučajno kokosovega mleka nimaš, uporabi smetano za kuhanje ali sladko smetano za stepanje.
Večina curryjev je pripravljena s takimi ali drugačnimi curry pastami. Uporabiš lahko kupljeno že pripravljeno curry pasto, lahko pa jo pripraviš kar doma. Skupaj zmiksaš nekaj osnovnih arom – česen, indver, čebula ali šalotka, začimbe – in to je to. Če pripraviš pasto doma, lahko vplivaš tudi na pekočost jedi – če želiš, da je jed nepekoča, uporabi manj ali nič ingverja in čilija oziroma kajenskega popra.
Curry lahko postrežeš na rižu – močno priporočam, ker sta sladek krompir in riž par narejen za skupaj! – ali pa ga poješ samega ob kakšnem čudovitem naan kruhku ali na kuskusu, bulgurju, kvinoji.
Curry lahko pripraviš tudi vnaprej in nato pred postrežbo nežno pogreješ. Zamrzovanja pa ne priporočam.
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotografiji. Zunaj sezone špargljev jih zamenjaj za špinačo ali brokoli.
Najprej pripravi domačo curry pasto. Potrebuješ česen, šalotko ali čebulo, ingver ter papriko. Zelenjavo najprej popeci, nato pa zmiskaj v domačo pasto.
Popeci zelenjavo, dodaj curry pasto in dobro premešaj. Dodaj še kokosovo mleko in nežno kuhljaj približno 10-15 minut, da se zelenjava skuha, omaka pa zgosti.
Odličen curry!
PrintKremast curry iz sladkega krompirja, špargljev in paprike na belem rižu
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Predstavljam še en čudovit curry. Ta kremast curry z veliko zdrave zelenjave (sladki krompir, paprika, šparglji!) je popolna kombinacija kuhanemu rižu, za piko na i – in za hrustljavost, seveda – pa poskrbi mešanica arašidov in peteršilja. Res ne vem, če si lahko še s čim bolj polepšaš dan.
Ingredients
Sestavine za domačo curry pasto:
- 1/2 rdeče paprike
- 1 žlička curryja v prahu
- 1 košček svežega ali 1/2 žličke ingverja v prahu
- 1/4 čebule ali 1 šalotka
- 2 stroka česna
- 1 (rdeč) feferon ali 1/4 žličke čilija ali kajenskega popra
- sol
- poper
- olje
Ostale sestavine:
- olje
- 1/4 čebule ali 1 šalotka
- 1/2 rdeče paprike
- 1 šopek špargljev
- 1 gomolj sladkega krompirja
- 1 pločevinka kokosovega mleka (4 dcl)
- 2 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vode in zelenjavne kocke)
- 180 g riža
- sol
- poper
Sestavine za posip:
- 2 žlici praženih in soljenih arašidov
- 1 šopek svežega peteršilja
Instructions
- Curry pasta: Na segretem olju na hitro (približno dve minuti) prepraži in zmehčaj 1/4 čebule, curry, narezan feferon ali čili ali kajenski poper, polovico paprike in na lističe narezan česen. Če imaš doma kaj svežega ingverja, dodaj še centimetrski kos naribanega ingverja ali pa ingver v prahu. Vse posoli in popopraj ter premešaj. Prepraženo in zmehčano zelenjavo prenesi v mešalnik in spasiraj v domačo curry pasto. Če mešalnik melje v prazno, dodaj kakšno žlico vode.
- Curry: Na segretem olju prepraži preostalo čebulo, na rezinice narezano papriko in centimetrske kose špargljev (razen vršičkov). Ko se zelenjava popeče, dodaj na kocke narezan sladek krompir in prej narejeno curry pasto. Premešaj, dolij kokosovo mleko (najbrž bo kokosovo mleko na vrhu strjeno – brez skrbi, to je normalno; zgoraj narejeno strjeno “maslo” in kokosovo vodo kar pogumno zlij k zelenjavi) in zelenjavno osnovo, dodaj špargljeve vršičke in kuhaj približno 10-15 minut, da se krompir zmehča, omaka pa postane kremasta. Poskusi in dosoli in popopraj po potrebi.
- Riž: Riž skuhaj v 540 g (3x več, kot je riža) vrele soljene vode. Ko voda zavre, jo posoli, vanjo stresi riž, premešaj in pokrij s pokrovko ter pusti, da se riž posrka vso vodo in se tako skuha.
- Posip: Arašide in peteršilj grobo sesekljaj.
- Postrezi: Na krožnik serviraj riž, prelij z omako in potresi z peteršiljevimi arašidi ter zakoj postrezi.
Notes
Zunaj sezone špargljev uporabi špinačo ali brokoli.
V sezoni buč lahko namesto sladkega krompirja uporabiš tudi jedilno rumeno bučo.
Če kokosovega mleka nimaš, uporabi smetano za kuhanje ali sladko smetano.
Uporabiš lahko tudi kupljeno rdečo curry pasto. Uporabi dve žlički te paste.
Če pripraviš pasto doma, lahko vplivaš tudi na pekočost jedi – če želiš, da je jed nepekoča, uporabi manj ali nič ingverja in čilija oziroma kajenskega popra.
Curry lahko postrežeš na rižu, ga poješ samega ob naan kruhku ali na kuskusu, bulgurju, kvinoji.
Curry lahko pripraviš tudi vnaprej in nato pred postrežbo nežno pogreješ. Zamrzovanja pa ne priporočam.
Namesto arašidov lahko uporabiš tudi indijske oreščke, orehe ali lešnike.
Ta recept je bil leta 20016 narejen v sodelovanju z Lidl Slovenija.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2016, v aprilu 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: