Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kremast curry iz sladkega krompirja, špargljev in paprike na belem rižu


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Predstavljam še en čudovit curry. Ta kremast curry z veliko zdrave zelenjave (sladki krompir, paprika, šparglji!) je popolna kombinacija kuhanemu rižu, za piko na i – in za hrustljavost, seveda – pa poskrbi mešanica arašidov in peteršilja. Res ne vem, če si lahko še s čim bolj polepšaš dan.


Ingredients

Scale

Sestavine za domačo curry pasto:

  • 1/2 rdeče paprike
  • 1 žlička curryja v prahu
  • 1 košček svežega ali 1/2 žličke ingverja v prahu
  • 1/4 čebule ali 1 šalotka
  • 2 stroka česna
  • 1 (rdeč) feferon ali 1/4 žličke čilija ali kajenskega popra
  • sol
  • poper
  • olje

Ostale sestavine:

  • olje
  • 1/4 čebule ali 1 šalotka
  • 1/2 rdeče paprike
  • 1 šopek špargljev
  • 1 gomolj sladkega krompirja
  • 1 pločevinka kokosovega mleka (4 dcl)
  • 2 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vode in zelenjavne kocke)
  • 180 g riža
  • sol
  • poper

Sestavine za posip:

  • 2 žlici praženih in soljenih arašidov
  • 1 šopek svežega peteršilja

Instructions

  1. Curry pasta: Na segretem olju na hitro (približno dve minuti) prepraži in zmehčaj 1/4 čebule, curry, narezan feferon ali čili ali kajenski poper, polovico paprike in na lističe narezan česen. Če imaš doma kaj svežega ingverja, dodaj še centimetrski kos naribanega ingverja ali pa ingver v prahu. Vse posoli in popopraj ter premešaj. Prepraženo in zmehčano zelenjavo prenesi v mešalnik in spasiraj v domačo curry pasto. Če mešalnik melje v prazno, dodaj kakšno žlico vode.
  2. Curry: Na segretem olju prepraži preostalo čebulo, na rezinice narezano papriko in centimetrske kose špargljev (razen vršičkov). Ko se zelenjava popeče, dodaj na kocke narezan sladek krompir in prej narejeno curry pasto. Premešaj, dolij kokosovo mleko (najbrž bo kokosovo mleko na vrhu strjeno – brez skrbi, to je normalno; zgoraj narejeno strjeno “maslo” in kokosovo vodo kar pogumno zlij k zelenjavi) in zelenjavno osnovo, dodaj špargljeve vršičke in kuhaj približno 10-15 minut, da se krompir zmehča, omaka pa postane kremasta. Poskusi in dosoli in popopraj po potrebi.
  3. Riž: Riž skuhaj v 540 g (3x več, kot je riža) vrele soljene vode. Ko voda zavre, jo posoli, vanjo stresi riž, premešaj in pokrij s pokrovko ter pusti, da se riž posrka vso vodo in se tako skuha.
  4. Posip: Arašide in peteršilj grobo sesekljaj.
  5. Postrezi: Na krožnik serviraj riž, prelij z omako in potresi z peteršiljevimi arašidi ter zakoj postrezi.

Notes

Zunaj sezone špargljev uporabi špinačo ali brokoli.

V sezoni buč lahko namesto sladkega krompirja uporabiš tudi jedilno rumeno bučo.

Če kokosovega mleka nimaš, uporabi smetano za kuhanje ali sladko smetano.

Uporabiš lahko tudi kupljeno rdečo curry pasto. Uporabi dve žlički te paste.

Če pripraviš pasto doma, lahko vplivaš tudi na pekočost jedi – če želiš, da je jed nepekoča, uporabi manj ali nič ingverja in čilija oziroma kajenskega popra.

Curry lahko postrežeš na rižu, ga poješ samega ob naan kruhku ali na kuskusu, bulgurju, kvinoji.

Curry lahko pripraviš tudi vnaprej in nato pred postrežbo nežno pogreješ. Zamrzovanja pa ne priporočam.

Namesto arašidov lahko uporabiš tudi indijske oreščke, orehe ali lešnike.

Ta recept je bil leta 20016 narejen v sodelovanju z Lidl Slovenija.