Ta odličen curry poln jesenskih okusov moraš pripraviti čim prej! Kombinacija čičerike, sladkega krompirja in začimb je nebeška in te ne bo le pogrela, ampak tudi nasitila. Če imaš na voljo svežo baziliko in češnjeve paradižnike, jih vsekakor dodaj, da z njim curry odišaviš in osvežiš. Poleg postrezi s kruhom, kruhki ali trakci popečene tortilija.
Jesen in nižje temperature so idealna priložnost za uživanje v dišečem, zelenjave polnem in toplem curryju, ki te bo zagotovo pogrel in zadovoljil ter vsekakor nasitil.
Vsebuje čudovite rastlinske beljakovine: čičeriko, zdrav in dober škrob: sladki krompir ter tople začimbe: začimbna mešanica harisa. Da je curry še bolj zdrav, mu dodamo še superživili: česen in špinačo. Čudovito kremasto tekočino pa dobimo s kombinacijo kokosovega mleka in jušno osnovo.
Če začimbne mešanice harisa še ne poznaš, naj ti povem, da prihaja iz Maroka, sestavljena pa je s česnom v prahu, cimetom, koriandrovimi semeni, papriko, ingverjem, kuminom, kumino, čilijem v prahu, poprom in soljo. Če jo nameravaš kupiti za ta recept, vendar neporabljene ne želiš metati stran, ker ne veš, kako jo porabiti, ti predlagam, da pripraviš ta curry, nato pa poskusi še lečino omako s polento in jagnječji burger.
Curry se pripravi res hitro, zato ga ni treba pripraviti vnaprej, vendarle pa se čisto ok tudi pogreje, zato ga lahko pripraviš tudi dan pred postrežbo. Zamrzovanja pa ne priporočam.
Za lahko kosilo ali večerjo curry postrezi samega, sicer pa poleg postrezi s:
Za pripravo curryja potrebuješ sestavine na spodnji fotki.
Najprej na malo olja zmehčaj čebulo, česen, hariso in po želji dodaj še malo svežega čilija. Dodaj čičeriko, sladki krompir in nato še jušno osnovo (ali vodo in jušno kocko) ter kuhaj, da se sladki krompir skuha.
Nato dodaj še kokosovo mleko ter špinačo in češnjevce ter kuhaj le še nekaj minut, da se vsi okusi povežejo.
Če imaš še nekaj sveže bazilike, jo le dodaj, saj bo takoj, ko se bo dotaknila toplega curryja, neverjetno zadišala in curry lepo odišavila.
Curry s čičeriko, sladkim krompirjem in špinačo
- Total Time: 45 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Ta odličen curry poln jesenskih okusov moraš pripraviti čim prej! Kombinacija čičerike, sladkega krompirja in začimb je nebeška in te ne bo le pogrela, ampak tudi nasitila. Če imaš na voljo svežo baziliko in češnjeve paradižnike, jih vsekakor dodaj, da z njim curry odišaviš in osvežiš. Tako je dober!
Ingredients
2 žlici (olivnega) olja
1/2 čebule
2 stroka česna
1 rdeč feferon (neobvezno)
1/2 žličke Kotányi začimbne mešanice harisa
1 velika konzerva oz. (približno) 250 g kuhane čičerike
1 manjši gomolj sladkega krompirja
0,4 l zelenjavne jušne osnove
2 dcl kokosovega mleka
200 g sveže špinače ali nekaj kock zamrznjene
1 velika pest češnjevih paradižnikov (neobvezno)
sol, poper
sveža bazilika za postrežbo
Instructions
- Začni: Najprej na dveh žlicah olja zmehčaj sesekljano čebulo. Ko se zmehča, dodaj česen, po želji še sveži feferon in hariso. Premešaj in kuhaj, da česen zadiši. Nato dodaj odcejeno čičeriko in na kockice namezan sladki krompir. Zelenjavo prelij z jušno osnovo, premešaj in kuhaj približno 15 minut, da se sladki krompir skuha.
- Dokončaj: Ko je sladki krompir mehak, dolij kokosovo mleko ter kuhaj še 5 minut, nato pa dodaj še špinačo in na polovičke narezane češnjeve paradižnike ter kuhaj le še nekaj minut, da se vsi okusi povežejo.
- Postrezi: Če imaš še nekaj sveže bazilike, jo le dodaj, saj bo takoj, ko se bo dotaknila toplega curryja, neverjetno zadišala in curry lepo odišavila. Curry postrezi takoj.
Notes
Curry se pripravi res hitro, zato ga ni treba pripraviti vnaprej, vendarle pa se čisto ok tudi pogreje, zato ga lahko pripraviš tudi dan pred postrežbo. Zamrzovanja pa ne priporočam.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 30
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen julija 2015, v oktobru 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: