Ta odličen curry, poln fantastičnih okusov, moraš pripraviti čim prej! Kombinacija čičerike, sladkega krompirja in začimb je nebeška in te ne bo le pogrela, ampak tudi nasitila. Za svežino in barvo pa vsekakor dodaj še paradižnike (pelate ali sveže) in špinačo (svežo ali nekaj zamrznjene). Curry postrezi z rižem, naan kruhom ali pa kuskusom, kvinojo … Noro dober je!
Meseci z nižnjimi temeraturami so idealna priložnost za uživanje v dišečem, zelenjave polnem in toplem curryju, ki te bo zagotovo pogrel in zadovoljil ter vsekakor nasitil.
Vsebuje čudovite rastlinske beljakovine: čičeriko, zdrav, odlično zelenjavo: sladki krompir in paradižnik ter tople začimbe: začimbna mešanica harisa in curry. Da je curry še bolj zdrav, mu dodamo še superživili: česen in špinačo. Čudovito kremasto tekočino pa dobimo s kombinacijo kokosovega mleka in paradižnikovimi pelati oz. sesekljanimi paradižniki.
Če začimbne mešanice harisa še ne poznaš, naj ti povem, da prihaja iz Maroka, sestavljena pa je s čilijem, česnom, koriandrom, papriko, kuminom in soljo. Če jo nameravaš kupiti za ta recept, in RES jo moraš, ker je odlična, vendar neporabljene ne želiš metati stran, ti predlagam, da pripraviš ta curry, nato pa poskusi še lečino omako s polento in jagnječji burger.
Curry se pripravi res hitro, zato ga ni treba pripraviti vnaprej, vendarle pa se čisto ok tudi pogreje, zato ga lahko pripraviš tudi dan pred postrežbo. Zamrzovanja pa ne priporočam.
Za lahko kosilo ali večerjo curry postrezi samega, sicer pa poleg postrezi s:
- kuhanim rižem, kuskusom ali kvinojo,
- cvetačnim rižem,
- brokolijevim rižem,
- porovimi kruhki,
- česnovimi kruhki ali
- naan kruhki.
Preden pa pogledava, kako se ta curry pripravi, pa še nekaj receptov za odlične curryje:
- Krompirjev curry z gobami in špinačo
- Curry z jajčevci in paradižniki na kvinoji
- Curry z rdečo lečo na belem rižu
- Kremast curry z lososom in špinačo
- Piščančji curry z grahom in papriko na rižu
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Za pripravo curryja potrebuješ sestavine na spodnji fotki. V nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančnejše količine sestavin in korake priprave pa najdi na dnu strani.
Najprej na malo olja zmehčaj čebulo, česen, hariso in po želji dodaj še malo svežega čilija. Dodaj čičeriko, sladki krompir in curry, nato še paradižnikove pelate oz. sesekljan paradižnik in kokosovo mleko ter kuhaj, da se sladki krompir zmehča. Nato dodaj še špinačo, sol in nekaj limetinega ali limoninega soka in premešaj, ter kuhaj le še nekaj minut, da se vsi okusi povežejo.
Enostavno wow!
Curry postreži na rižu, kuskusu, kvinoji … ali pa z naan kruhom. Noro dobro!

Curry s čičeriko, sladkim krompirjem in špinačo
- Total Time: 45 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Ta odličen curry, poln fantastičnih okusov, moraš pripraviti čim prej! Kombinacija čičerike, sladkega krompirja in začimb je nebeška in te ne bo le pogrela, ampak tudi nasitila. Za svežino in barvo pa vsekakor dodaj še paradižnike (pelate ali sveže) in špinačo (svežo ali nekaj zamrznjene). Curry postrezi z rižem, naan kruhom ali pa kuskusom, kvinojo … Noro dober je!
Ingredients
- 1 žlica (kokosovega ali olivnega) olja
- 1/2 čebule
- 2 stroka česna
- 1 košček svežega ingverja
- 1 žlička Kotányi začimbne mešanice harisa
- 1/2 žličke rjavega sladkorja ali medu
- 1 žlička Kotányi curryja v prahu
- 1 velika konzerva oz. (približno) 250 g kuhane čičerike
- 1 manjši gomolj sladkega krompirja
- 1 konzerva sesekljanega paradižnika
- 1 konzerva kokosovega mleka
- 200 g sveže špinače ali nekaj kock zamrznjene
- 1 žlička soli
- 1 ščepec Kotányi popra
- 1 žlica limetinega ali limoninega soka
- svež peteršilj za postrežbo
Instructions
- Začni: Najprej na olju zmehčaj sesekljano čebulo. Ko se zmehča, dodaj nariban česen, nariban ingver in hariso. Premešaj in kuhaj, da česen zadiši. Nato dodaj odcejeno čičeriko, kockice namezan sladki krompir in curry v prahu. Premešaj. Na koncu dolij še sesekljane paradižnikove pelate in kososovo mleko in kuhaj približno 15-20 minut, da se sladki krompir skuha.
- Dokončaj: Ko je sladki krompir mehak, dodaj še špinačo, sol, poper in nekaj limetinega soka in premešaj ter kuhaj še nekaj minut, da špinača oveni. Poskusi in po potrebi dodelaj – še nekaj soli, še nekaj limetinega soka.
- Postrezi: Curry postrezi z rižem ali prilogo po želji, potresi s seskljanim peteršiljem in po želji še malenkost popra in takoj postrezi.
Notes
Curry se pripravi res hitro, zato ga ni treba pripraviti vnaprej, vendarle pa se čisto ok tudi pogreje, zato ga lahko pripraviš tudi dan pred postrežbo. Zamrzovanja pa ne priporočam.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 30
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen julija 2015, v feburarju 2025 pa sem močno izboljšala recept in osvežila fotografije.
Stara fotka recepta:
Straaašno dobro😀
Res odličen recept in res dobra navodila kako pripraviti. Vedno sem navdušena, ko naredim ta curry.