Hitri česnovi kruhki s sirom

2 comments

Ti fantastično dišeči, mehki in božansko dobri česnovi kruhki, dodatno obogateni še s sirom in maslom, so pripravljeni v dobre pol ure in so odlični takrat (kadarkoli pravzaprav), ko nimaš časa za pripravo kruha s kvasom, saj za njihovo pripravo potrebuješ le pecilni prašek. Priprava ni zapletena, okusi so pa nepozabni.


Obožujem pekovske izdelke, oziroma kruhke in podobno, ki so pripravljeni hitro in brez kompliciranja:

Tile česnovi s sirom so pripravljeni v pol ure. Testo zamesiš, se malo poigraš z nekajkratnim prepogibanjem, nato pa jih le oblikuješ in spečeš v pečici. Odlični so topli ali sobne temperature. Navdušena pa sem tudi nad dejstvom, da se čudovito odmrznejo, zato jih lahko na enkrat pripraviš več in jih imaš na razpolago vedno, ko ti zadišijo.

Ti kruhki so fantastična priloga pravzaprav čisto povsod, popolni so pa tudi čisto sami. Lahko jih tudi razpoloviš – se kar sami prelomijo, saj so lepo mehki – ter jim dodaš še kakšno rezino sira ali kakršne koli mesnine. Prepričana sem, da jih ne bo težko porabiti.

Za pripravo potrebuješ:

 • moko
 • pecilni prašek
 • maslo
 • sir
 • pinjenec (ki ga lahko pripraviš doma le z mlekom in kisom v 10-ih minutah!)
 • sol
 • med
 • strok česna in malo česna v prahu
 • sušen ali sveži peteršilj

Domači pinjenec je popolnoma enostavno pripraviti. V mleko enostavno zmešaš kis in počakaš, da kis opravi svoje. Mleko se bo začelo postopoma strjevati oziroma siriti, zato brez panike, to je normalno in to hočemo.

Priprava kruhkov je enostavna. Skupaj zmešaš moko, pecilni prašek, sol, nato pa v mešanico ugneteš res mrzlo maslo, da dobiš drobtinasto zmes. Nato umešaj še sir.

V sredino zmesi dodaš večino pinjenca (2 žlici ga prihraniš) in med. Nežno zmešaš v testo, nato pa oblikuješ v dva centimetra visok pravokotnik.

Tega še enkrat prepogneš, ponovno razvaljaš v pravokotnik, še 2x ponoviš in še zadnjič oblikuješ pravokotnik debel 2 cm.

Vzameši kozarec in oblikuješ krogce – pazi, da kozarca ne vrtiš, ampak le potisneš v testo in dvigneš. Krogce testo drug ob drugega položiš v pekač ter premažeš s preostalim pinjencem.

Kruhke pečeš približno 20 minut, da se lepo zlato obarvajo. Pečene premažeš z mešanico masla, sesekljanega svežega česna in peteršilja.

Božanski so!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hitri česnovi kruhki s sirom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 35 minut
 • Yield: za približno 15 kruhkov

Description

Ti fantastično dišeči, mehki in božansko dobri česnovi kruhki, dodatno obogateni še s sirom in maslom, so pripravljeni v dobre pol ure in so odlični takrat (kadarkoli pravzaprav), ko nimaš časa za pripravo kruha s kvasom, saj za njihovo pripravo potrebuješ le pecilni prašek. Priprava ni zapletena, okusi so pa nepozabni.


Ingredients

Scale

Sestavine za testo:

 • 312 g moke (plus za oblikovanje)
 • 1 paketek (oz. 2 žlici) Kotányi pecilnega praška
 • 1 žlička Kotányi česna v prahu
 • 1 žlička soli
 • 115 g na kocke narezanega mrzlega masla
 • 270 ml pinjenca (oz. mleko + 2 žlici kisa)
 • 2 žlički medu
 • 125 g sira

Sestavine za premaz:


Instructions

 1. Predpriprava: Maslo za testo nareži na centimetrske kocke in ga do uporabe postavi v hladilnik, da bo res mrzlo. Pečico segrej na 220°C.
 2. Pinjenec: V mleko vlij 2 žlici kisa in premašaj ter pusti počivati 10 minut. V tem času se bo mleko postopoma začelo spreminjati. Kis namreč povzroči, da se mleko začne siriti, oziroma strjevati, zato brez panike, to je normalno in to hočemo.
 3. Testo: Skupaj zmešaj moko, pecilni prašek in sol. Nato s prsti ugneti mrzlo maslo, da dobiš drobtinasto obliko testa (glej zgoraj). Nato med drobtine umešaj še nariban sir. V sredino drobtinaste sirove zmesi vlij večino pinjenca (2 žlici ga prihrani), nato pa še med ter premešaj s kuhalnico, da se začne oblikovati testo. Ne mešaj preveč!
 4. Oblikovanje: Na čisto delovno površino potresi nekaj moke, nato pa nanjo prenesi še testo. Ker bo zelo mehko, po potrebi dodaj še malo moke, a ne pretiravaj, saj mora bit testo mehko in nežno (glej zgoraj). Testo oblikuj v pravokotnik debeline 2 cm. Da bodo kruhki puhasti, je treba testo nekajkrat prepogniti. Pravokotnik zato prepogni na tri dele, nato pa spet nežno razvaljaj v 2 cm debelino. Nato testo še enkrat prepogni, tokrat z druge strani. Še enkrat razvaljaj in še enkrat prepogni. Testo še zadnjič oblikuj v pravokotnik debel 2 cm. Vzemi kozarec premera približno 7 cm in z njim oblikuj krogce. Pazi, da kozarca, ko ga potisneš v testo in potem dvigneš, ne zavrtiš. To je nujno, da lahko kruhki med peko narastejo.
 5. Peka: Kruhke lahko pečeš v pekaču ali v za v pečico primerni ponvi – pomembno je, da se krogci držijo skupaj, da se ne razlezejo, ampak pa drug drugega med peko “silijo” v vzdigovanje in so pečeni lepo visoki. Krogce premaži s preostalim pinjencem in peci približno 20 minut v pečici, ogreti na 220°C, da se zlato obarvajo.
 6. Premaz: Strok česna dobro sesekljaj, dodaj peteršilj in stopljeno maslo. Pečene kruhke vzemi iz pečice in jih še tople premaži z maslenim premazom.
 7. Postrezi: Kruhki so najboljši topli, lepo se pogrejejo ter tudi odmrznejo. Postrezi jih kot prilogo ali pa s sirom ali katero koli mesnino kot glavno jed.

Notes

Za premaz uporabi svež ali sušen peteršilj ter svež ali sušen česen.

Kruhki so najboljši topli.

V hladilniku se v neprodušno zaprti posodi obdržijo 5 dni, čudovito pa se tudi odmrznejo. Odmrzni jih na sobni temperaturi, nato pa pred postrežbo na hitro pogrej v mikrovalovni pečici ali v pečici.

Recept sem našla na Sally’s Baking Addiction.

 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 20 minut

 

 

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

 1. Zdravo,
  se lahko uporabi tukaj pirina moka namesto klasicne bele? Kaj kot substitut uporabiti namesto medu?

  • Živjo! Lahko pirino moko, seveda. Namesto medu lahko tudi sladkor, rjavi je ok – malo ga potrebuje pecilni prašek, da se lažje aktivira. Pa dober tek!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.