Enostavni domači bejgli oz. okrogle štručke

6 comments

Od danes naprej lahko okrogle štručke oziroma bejgle (bagels!) pripraviš kar doma. In to le s šestimi sestavinami! Potrebuješ moko, pecilni prašek, sol in grški jogurt, za okras pa še jajce in semena. V tvojih lačnih ustih so lahko v dobre pol ure, od tega jih 5 minut oblikuješ, 25 minut pa pečeš. Odlični so!

Vse odkar sem na Pinterestu zasledila, da lahko dobro testo za marsikaj, tudi za domače bejlge, pripraviš kar doma, zelo na hitro in to na prav otročje lahek način, sem postala pozorna. Poleti sem na tak način nekajkrat pripravila pico, v zadnjem mesecu pa bejgle. Navdušena sem! Ne le, da je priprava teh bejglov za razliko od klasičnih mnogo hitrejša, saj ne rabiš nobenega ekstra časa za vzhajanje, nobene potrebe ni niti po kuhanju, še nadvse okusni so. Seveda testo ni popolnoma enako kot pri “pravi” pici in pri “pravih” bejglih, a je vseeno odlično.

Pri pripravi pice in bejglov vedno uporabim polnozrnato moko in grški jogurt. Pravijo, da je grški jogurt bolj primeren, ker je gostejši od navadnega. Polnozrnata moka pa da obema bolj “globok” okus, kot pa v primerjavi z belo moko. Uporabiš lahko polnozrnato pšenično ali pa pirino polnozrnato moko. Ali pa kar mešanico za kruh. Seveda preveri, kaj se že skriva v tej mešanici, da ne bo preslano.

Lahko ti na dolgo in široko razlagam, kako neverjetno dobri so ti bejgli, a ne boš mi verjel/a, dokler ne poskusiš. Ja, ti bejgli so super enostavni za pripravit in super luštni za pogledat.

Za pripravo bejglov sploh ne rabiš bit nek hud strokovnjak! Moko, pecilni prašek in sol dobro zmešaš, dodaš grški jogurt, zmešaš in oblikuješ v testo. Testo razdeliš, posamezne dele oblikuješ v svaljk in ga na koncu združiš. In to je vse!

Bejgl nato položiš na pekač, obložen s papirjem za peko, premažeš z razžvrkljanim jajcem ali le z beljakom in potreseš s semeni. In spečeš. Najbolj enostavna peka na svetu!

Pusti jih najprej nekaj minut počivati na pekaču, nato pa jih popolnoma ohladi, prereži, namaži in postrezi.

Za lažjo predstavo, kako lahko v pol ure pripraviš domače bejgle, pa si poglej video priprave.

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1.20 min)

Video recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon print print icon squares squares icon

Enostavni domači bejgli oz. okrogle štručke


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 25 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 4 štručke 1x

Description

Od danes naprej lahko okrogle štručke oziroma bejgle (bagels!) pripraviš kar doma. In to le s šestimi sestavinami! Potrebuješ moko, pecilni prašek, sol in grški jogurt, za okras pa še jajce in semena. V tvojih lačnih ustih so lahko v dobre pol ure, od tega jih 5 minut oblikuješ, 25 minut pa pečeš. Odlični so!


Scale

Ingredients

140 g moke + 1 žlica in še dodatno za oblikovanje
240 g grškega jogurta
1/2 žličke soli
2 žlički pecilnega praška
1 jajce
semena po izbiri


Instructions

  1. Pripravi testo: V skledi dobro zmešaj moko, sol in pecilni prašek. Dodaj grški jogurt in premešaj. Testo bo dokaj lepljivo in vsekakor ne podobno siceršnjim testom. Glej fotke in video!
  2. Bejgle oblikuj: Testo prenesi na delovno površino in malenkost pregneti, nato pa razdeli na štiri dele. Iz vsakega naredi svaljk, potem pa oba konca združi v okroglo štručko.
  3. Bejgle speci: Štručke prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko, premaži z razžvrkljanim jajcem in potresi s semeni. Peci približno 25 minut na 190°C.
  4. Uživaj! Pusti najprej nekaj minut počivati na pekaču, nato pa jih popolnoma ohladi, prereži, namaži in postrezi.

Notes

Bejgle pripravi z grškim jogurtom, ker je ta gostejši od navadnega.

Uporabiš lahko polnozrnato pšenično ali pa pirino polnozrnato moko. Ali pa kar mešanico za kruh. Seveda preveri, kaj se že skriva v tej mešanici, da ne bo preslano. Seveda lahko uporabiš tudi navadno belo pšenično moko.

Bejgle pred peko namaži z dobro razvrkljanim jajcem, lahko pa tudi le z beljakom.

Pred peko bejgle potresi s poljubno mešanico semen. Jaz ponavadi uporabim bela in črna sezamova semena, velikokrat pa dodam še česen v prahu. Lahko pa mešanici dodaš še mak.

Bejgli ostanejo mehki več dni, hrani jih v neprodušno zaprti vrečki ali vrečki za kruh.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen marca 2018, v marcu 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Print Friendly, PDF & Email

6 Comments

  1. Bejgli so že v pečici, iz katere omamno diši 😉 Me pa zanima, če količina jogurta res drži? Sama sem uporabila dvojno količino moke in enojno jogurta in testo je ravno pravšnje za oblikovanje, kvečjemu še celo malenkost mehko/premehko.

    • Živjo!
      Morala bi bit prava količina. ☺ Si uporabila grški jogurt? Ker je bolj gost od navadnega in potem je ravno prav in jogurta in moke.
      Pa sporoči, kako so uspele, ko se spečejo! ?

  2. Uporabila sem grški jogurt, prav tak kot na slikici 🙂 Pozabila sem pa omeniti, da sem namesto polnozrnate moke uporabila belo pšenično, je lahko “haklc” v tem?

    V glavnem, štručke so odlične, tudi naslednji dan in nič ni priokusa po pecilnem, kar me je skrbelo. Enostavno, hitro in okusno! 🙂

    • Jap, zagotovo je finta v moki – ene bolj vpijejo, ene manj. Me pa veseli, da so ti bile štručke všeč in upam, da jih narediš še kdaj. 🙂 Pa hvala, ker si sporočila, kako so uspele! :*

  3. Živjo! Jaz sem uporabila iste sestavine kot na sliki pa mi tudi testo ni uspelo, sem mogla dodajat moko. Sem probala tudi zamenjati kolicine, ce je slicajno ponagajal tiskarski skrat (240g moke in 120g jogurta) pa tudi ni blo ok, sem mogla dodajat jogurt, ker je bila pretrda. :(. Imate kaksen nasvet?

    • Živjo! Ta recept sem že tolikokrat naredila, da ni napak, zato ni treba nič zamenjevati količine. Je prav napisano. 🙂 Hmm, pa si sigurno uporabila polnomastni grški jogurt? Pa tudi moke so različne … Sem pa jaz pri pripravi uporabila tako navadno psenično kot polnozrnato. In tudi pirino polnozrnato. Morda je res težava v tipu jogurta?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.