Enostavni domači bejgli oz. okrogle štručke

, 23. Mar 2018 | 6 Comments

Od danes naprej lahko okrogle štručke oziroma bejgle (bagels!) pripraviš kar doma. In to le s šestimi sestavinami! Potrebuješ moko, pecilni prašek, sol in grški jogurt, za okras pa še jajce in semena. V tvojih lačnih ustih so lahko v dobre pol ure, od tega jih 5 minut oblikuješ, 25 minut pa pečeš. Odlični so!

Vse odkar sem na Pinterestu zasledila, da lahko dobro testo za marsikaj, tudi za domače bejlge, pripraviš kar doma, zelo na hitro in to na prav otročje lahek način, sem postala pozorna. Poleti sem na tak način nekajkrat pripravila pico, v zadnjem mesecu pa bejgle. Navdušena sem! Ne le, da je priprava mnogo hitrejša, saj ne rabiš nobenega ekstra časa za vzhajanje, še okusno je. Seveda testo ni popolnoma enako kot pri “pravi” pici in pri “pravih” bejglih, a je vseeno fajn. Itak oboje z nečim obložiš, tako da pravzaprav ne opaziš razlike.

Pri pripravi pice in bejglov vedno uporabim polnozrnato moko in grški jogurt. Pravijo, da je grški jogurt bolj primeren, ker je gostejši od navadnega. Polnozrnata moka pa da obema bolj “globok” okus, kot pa v primerjavi z belo moko. Uporabiš lahko polnozrnato pšenično ali pa pirino polnozrnato moko. Ali pa kar mešanico za kruh. Seveda preveri, kaj se že skriva v tej mešanici, da ne bo preslano.

Lahko ti na dolgo in široko razlagam, kako neverjetno dobri so ti bejgli, a ne boš mi verjel/a, dokler ne poskusiš. Ja, ti bejgli so super enostavni za pripravit in super luštni za pogledat. Pa sploh ne rabiš bit nek hud strokovnjak! Moko, pecilni prašek in sol dobro zmešaš, dodaš grški jogurt, zmešaš in oblikuješ v testo. Testo razdeliš, posamezne dele oblikuješ v svaljk in ga na koncu združiš. In to je vse! Bejgl nato položiš na pekač, obložen s papirjem za peko, premažeš z razžvrkljanim jajcem ali le z beljakom in potreseš s semeni. In spečeš. Najbolj enostavna peka na svetu!

V videu sem bejgle potresla z mešanico belega in črnega sezama, maka ter česna in čebule v prahu.

Za lažjo predstavo, kako lahko v pol ure pripraviš domače bejgle, pa si poglej video priprave. Video recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1.20 min)

SESTAVINE (za 4 štručke):

  • 140 g moke + dodatno za oblikovanje
  • 240 g grškega jogurta
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 jajce
  • semena po izbiri

PRIPRAVA

V skledi dobro zmešaj moko, sol in pecilni prašek. Dodaj grški jogurt in premešaj. Testo prenesi na delovno površino in malenkost pregneti, nato pa razdeli na štiri dele. Iz vsakega naredi svaljk, potem pa oba konca združi.

Štručke prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko, premaži z razžvrkljanim jajcem in potresi s semeni.

Peci približno 25 minut na 190°C.

Pusti najprej nekaj minut počivati na pekaču, nato pa jih popolnoma ohladi, prereži, namaži in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

6 Comments

  1. Tjaša
    March 30, 2018

    Bejgli so že v pečici, iz katere omamno diši 😉 Me pa zanima, če količina jogurta res drži? Sama sem uporabila dvojno količino moke in enojno jogurta in testo je ravno pravšnje za oblikovanje, kvečjemu še celo malenkost mehko/premehko.

    Reply
    • Barbara
      March 30, 2018

      Živjo!
      Morala bi bit prava količina. ☺ Si uporabila grški jogurt? Ker je bolj gost od navadnega in potem je ravno prav in jogurta in moke.
      Pa sporoči, kako so uspele, ko se spečejo! ?

      Reply
  2. Tjaša
    March 31, 2018

    Uporabila sem grški jogurt, prav tak kot na slikici 🙂 Pozabila sem pa omeniti, da sem namesto polnozrnate moke uporabila belo pšenično, je lahko “haklc” v tem?

    V glavnem, štručke so odlične, tudi naslednji dan in nič ni priokusa po pecilnem, kar me je skrbelo. Enostavno, hitro in okusno! 🙂

    Reply
    • Barbara
      March 31, 2018

      Jap, zagotovo je finta v moki – ene bolj vpijejo, ene manj. Me pa veseli, da so ti bile štručke všeč in upam, da jih narediš še kdaj. 🙂 Pa hvala, ker si sporočila, kako so uspele! :*

      Reply
  3. Tjaša B.
    December 1, 2018

    Živjo! Jaz sem uporabila iste sestavine kot na sliki pa mi tudi testo ni uspelo, sem mogla dodajat moko. Sem probala tudi zamenjati kolicine, ce je slicajno ponagajal tiskarski skrat (240g moke in 120g jogurta) pa tudi ni blo ok, sem mogla dodajat jogurt, ker je bila pretrda. :(. Imate kaksen nasvet?

    Reply
    • Barbara
      December 1, 2018

      Živjo! Ta recept sem že tolikokrat naredila, da ni napak, zato ni treba nič zamenjevati količine. Je prav napisano. 🙂 Hmm, pa si sigurno uporabila polnomastni grški jogurt? Pa tudi moke so različne … Sem pa jaz pri pripravi uporabila tako navadno psenično kot polnozrnato. In tudi pirino polnozrnato. Morda je res težava v tipu jogurta?

      Reply

Leave a Reply