Okrogle štručke oziroma bejgle (bagels!) lahko enostavno pripraviš kar doma. In to le s šestimi sestavinami: potrebuješ moko, pecilni prašek, sol in grški jogurt ter jajce, po želji pa za okras še semena. V tvojih lačnih ustih so lahko v dobre pol ure, od tega jih 5 minut oblikuješ, 20 minut pa pečeš. Odlični so!
V tujini so bejgli nadvse popularni, vedno bolj pa so prepoznavni in priljubljeni tudi v Sloveniji. Čeprav so (mi) klasični bejgli malo preveč kruhasti in predvsem preveč sladki, so jogurtovi čudovito mehki, zunaj hrustljavi in znotraj lepo mehki, niso pa niti presladki.
Ne le, da je priprava teh jogurtovih bejglov za razliko od klasičnih mnogo hitrejša, saj ne rabiš nobenega ekstra časa za vzhajanje, nobene potrebe ni niti po kuhanju, še nadvse okusni so. Seveda testo ni popolnoma enako kot pri pravih” bejglih, a je vseeno odlično. Zaradi grškega jogurta so tudi polni beljakovin.
Pri pripravi bejglov večinoma uporabim polnozrnato moko in grški jogurt. Polnozrnata moka da bolj “globok” okus, kot bi ga dala bela moka. Uporabiš lahko polnozrnato pšenično ali pa pirino polnozrnato moko. Ali pa kar mešanico za kruh, vendar nujno preveri kaj se že skriva v tej mešanici, da ne bo preslano. Sicer pa lahko seveda uporabiš tudi belo polnozrnato moko.
Preden pogledava, kako se bejgli pripravijo, pa si poglej še nekaj odličnih receptov, kjer uporabiš grški jogurt:
- Neverjetna pica z breskvami, pršutom in jogurtovim testom
- Beljakovinsko bogati jajčni bejgli
- Kruhki s piščančjo mortadelo, burato, rukolo in breskvo
- Najboljši tzatziki
- Ranch pomaka oz. preliv
- Coleslaw: osvežilna zeljna solata z jogurtovim prelivom
Lahko ti na dolgo in široko razlagam, kako neverjetno dobri so ti bejgli, a ne boš mi verjel/a, dokler ne poskusiš. Ja, ti bejgli so super enostavni za pripravit in super luštni za pogledat. Priprava belglov je res hitra. Oblikuješ jih 5 minut, nato pa se pečejo še približno 20.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.
Za pripravo bejglov sploh ne rabiš bit nek hud strokovnjak! Moko, pecilni prašek in sol dobro zmešaš, dodaš grški jogurt, zmešaš in oblikuješ v testo. Testo razdeliš, posamezne dele oblikuješ v svaljk in ga na koncu združiš. Bejgl nato položiš na pekač, obložen s papirjem za peko, premažeš z razžvrkljanim jajcem ali le z beljakom in potreseš s semeni. In spečeš. Najbolj enostavna peka na svetu!
Pusti jih najprej nekaj minut počivati na pekaču, nato pa ohladi, dobri so pa tudi še malo topli. Namaži in obloži jih po želji ter postrezi.
Enostavni domači bejgli oz. okrogle štručke
- Total Time: 25 minut
- Yield: za 4 štručke 1x
Description
Okrogle štručke oziroma bejgle (bagels!) lahko enostavno pripraviš kar doma. In to le s šestimi sestavinami: potrebuješ moko, pecilni prašek, sol in grški jogurt ter jajce, po želji pa za okras še semena. V tvojih lačnih ustih so lahko v dobre pol ure, od tega jih 5 minut oblikuješ, 20 minut pa pečeš. Odlični so!
Ingredients
- 170 g polnozrnate moke + še dodatno za oblikovanje (količina je odvisna od jogurta in tipa moke!)
- 240 g grškega jogurta
- 1/2 žličke soli
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 jajce
- semena po izbiri
Instructions
- Pripravi testo: V skledi dobro zmešaj moko, sol in pecilni prašek. Dodaj grški jogurt in premešaj. Testo bo dokaj lepljivo in vsekakor ne podobno siceršnjim testom. Glej fotke in video!
- Bejgle oblikuj: Testo prenesi na delovno površino in malenkost pregneti, nato pa razdeli na štiri dele. Iz vsakega naredi svaljk, potem pa oba konca združi v okroglo štručko.
- Bejgle speci: Štručke prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko, premaži z razžvrkljanim jajcem in potresi s semeni. Peci približno 20 minut na 190°C.
- Uživaj! Pusti jih najprej nekaj minut počivati na pekaču. Nato pa ohladi. Ko jih želiš pojesti, jih prereži, namaži in obloži po želji ter postrezi.
Notes
Bejgle pripravi z grškim jogurtom, ker je ta gostejši od navadnega.
Uporabiš lahko polnozrnato pšenično ali pa pirino polnozrnato moko. Ali pa kar mešanico za kruh. Seveda preveri, kaj se že skriva v tej mešanici, da ne bo preslano. Seveda lahko uporabiš tudi navadno belo pšenično moko.
Bejgle pred peko namaži z dobro razvrkljanim jajcem, lahko pa tudi le z beljakom.
Pred peko bejgle potresi s poljubno mešanico semen. Jaz ponavadi uporabim bela in črna sezamova semena, velikokrat pa dodam še česen v prahu. Lahko pa mešanici dodaš še mak.
Bejgli ostanejo mehki več dni, hrani jih v neprodušno zaprti vrečki ali vrečki za kruh.
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 20 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen marca 2018, v oktobru 2024 pa sem izboljšala recept in osvežila fotografije.
Stara fotka recepta:
Bejgli so že v pečici, iz katere omamno diši 😉 Me pa zanima, če količina jogurta res drži? Sama sem uporabila dvojno količino moke in enojno jogurta in testo je ravno pravšnje za oblikovanje, kvečjemu še celo malenkost mehko/premehko.
Živjo!
Morala bi bit prava količina. ☺ Si uporabila grški jogurt? Ker je bolj gost od navadnega in potem je ravno prav in jogurta in moke.
Pa sporoči, kako so uspele, ko se spečejo! ?
Uporabila sem grški jogurt, prav tak kot na slikici 🙂 Pozabila sem pa omeniti, da sem namesto polnozrnate moke uporabila belo pšenično, je lahko “haklc” v tem?
V glavnem, štručke so odlične, tudi naslednji dan in nič ni priokusa po pecilnem, kar me je skrbelo. Enostavno, hitro in okusno! 🙂
Jap, zagotovo je finta v moki – ene bolj vpijejo, ene manj. Me pa veseli, da so ti bile štručke všeč in upam, da jih narediš še kdaj. 🙂 Pa hvala, ker si sporočila, kako so uspele! :*
Živjo! Jaz sem uporabila iste sestavine kot na sliki pa mi tudi testo ni uspelo, sem mogla dodajat moko. Sem probala tudi zamenjati kolicine, ce je slicajno ponagajal tiskarski skrat (240g moke in 120g jogurta) pa tudi ni blo ok, sem mogla dodajat jogurt, ker je bila pretrda. :(. Imate kaksen nasvet?
Živjo! Ta recept sem že tolikokrat naredila, da ni napak, zato ni treba nič zamenjevati količine. Je prav napisano. 🙂 Hmm, pa si sigurno uporabila polnomastni grški jogurt? Pa tudi moke so različne … Sem pa jaz pri pripravi uporabila tako navadno psenično kot polnozrnato. In tudi pirino polnozrnato. Morda je res težava v tipu jogurta?
Pozdravljena, tudi pri meni ni šlo s količinami skoz, me pa res zanima točno katera moka in točno kateri jogurt, mogoče slike sestavin, da bo lažje in, da poskusim s pravimi, da mi uspe. Hvala in lp
Živjo! Na temle linku je fotka sestavin, ki jih uporabim za pripravo bejglov: https://www.sitfit.si/wp-content/uploads/domaci-bejgli2L.jpg
Še enkrat pa bi rada poudarila, da to testo ni tisto klasično, ampak je zelo mehko in pocasto. Ko naredim testo, ga ne mesim, ampak le združim sestavine, nato razdelim na štiri kose in s pomočjo moke oblikujem v svaljek, ki ga nato združim. Nikakor ni to testo za gnesti in nikoli ne bo tako prožen kot pri “navadnih” kruhih. Glej tudi fotke zgoraj, kjer lahko vidiš, da je testo pocasto. Upam, da sem ti pomagala! 🙂