Najboljši tzatziki

0 comments

Le kdo ga ne pozna?! Ta osvežilna poletna omaka oziroma pomaka, je čudovita spremljava vsakemu pikniku, najboljše pa se prilega poleg pečenega mesa, ribe ali zelenjave. Super pa je tudi kar le s popečenim ali svežim (pita) kruhom. Za pripravo potrebuješ le nekaj sestavin, priprava je enostavna, okus pa neverjeten!

Tzatziki prihaja iz Grčije in je ena njihovih najboljših pogruntavščin! Najboljše pa je to, da ne potrebuješ iti v Grčijo, saj ga lahko popolnoma enostavno pripraviš kar doma.

Potrebuješ le nekaj sestavin, ki tzatziki naredijo neubranljiv. V tej omaki se nahajajo:

  • KUMARA – Kumare so čudovita poletna stalnica. Tudi zato, ker vsebujejo veliko vode. Vendarle pa je prav zato nujno, da jo za tzatziki dobro ožameš. Odvečna voda bi naredila omako preveč tekočo, izgubila pa bi tudi na okusu. Zato je nujno, da kumaro potem, ko jo naribaš, posoliš in pustiš, da spusti vodo. Nato pa naribano kumaro dobro ožameš.
  • GRŠKI JOGURT – Čisto navadni grški jogurt, lahko tudi manj masten.
  • LIMONA IN OLJE – Omaka za svežino potrebuje nekaj limoninega soka, za okus pa tudi nekaj najboljše kar olivnega olja. Če uporabiš polnomasten jogurt, dodaj manj olja.
  • ZAČIMBE IN DIŠAVNICE – Vsaka dobra jed vsebuje sol in poper. Da je ta tzatziki res odličen, potrebuješ še nekaj česna, kopra in mete. Lahko tudi peteršilj, če mete nimaš.

Priprava je enostavna v petih korakih!

  1. Kumaro olupiš ali pač ne, ji po želji odstraniš osrednji del s semeni, jo naribaš in posoliš in pustiš, da spusti vodo.
  2. Kumaro ožameš.
  3. Jogurt zmešaš s svežim naribanim ali sušenim česnom, dodaš olje, limonin sok, sol in poper ter timijan in meto ter premešaš. NUJNO poskusi in dosoli in/ali dokisaj (dodaj še malo limoninega soka), če okus ni še čisto tisti pravi.
  4. V jogurt daš ožeto kumaro in nežno premešaš. NUJNO poskusi še enkrat in dodaj, kar manjka. Ta omaka je ena tistih, ki je močno odvisna od pravilnega razmerja sestavin (predvsem soli in limoninega soka), saj je natančno količino zelo težko napisati, ker so kumare in tudi jogurt lahko povsem različne.
  5. Tzatziki po želji okrasiš z malo olja, dišavnicami in po želji še z mleto papriko, kajenskim poprom ali začimbno mešanico sumac.

Preden pogledava kaj potrebuješ za pripravo, pa še nekaj idej, s čim ta božanski tzatziki lahko postrežeš:

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine sestavin in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej pripravi kumaro, jo naribaj in posoli ter pusti, da spusti vodo. Nato jo ožemi. Na koncu pripravi še jogurtovo omako, ji dodaj kumare in premešaj.

Enostavno in takooo dobrooo!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Najboljši tzatziki


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 5 mint + vsaj 5 minut za pripravo kumare
  • Yield: za 1 skodelico 1x

Description

Le kdo ga ne pozna?! Ta osvežilna poletna omaka oziroma pomaka, je čudovita spremljava vsakemu pikniku, najboljše pa se prilega poleg pečenega mesa, ribe ali zelenjave. Super pa je tudi kar le s popečenim ali svežim (pita) kruhom. Za pripravo potrebuješ le nekaj sestavin, priprava je enostavna, okus pa neverjeten!


Ingredients

Scale
  • 1 večja sveža kumara
  • 1/2 žličke sušenega česna ali strok svežega naribanega
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 2 vejici sveže mete
  • 1/4 žličke sušenega kopra
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke popra
  • 3 žlice grškega jogurta

Instructions

  1. Kumara: Kumaro olupi in ji po potrebi odstrani semena (le, če so velika). Nato jo naribaj in potresi s ščepcem soli ter pusti počivati vsaj 5 minut. Nato kumare dobro ožemi.
  2. Jogurt: V skledi skupaj zmešaj grški jogurt, česen, olje, meto, koper, sol in poper.
  3. NUJNO poskusi in dosoli in/ali dokisaj (dodaj še malo limoninega soka), če okus ni še čisto tisti pravi.
  4. Tzatziki: Dodaj še ožete kumare in premešaj. NUJNO poskusi še enkrat in dodaj, če še kaj manjka. Ta omaka je ena tistih, ki je močno odvisna od pravilnega razmerja sestavin (predvsem soli in limoninega soka), saj je natančno količino zelo težko napisati, ker so kumare in tudi jogurt lahko povsem različne.
  • Prep Time: 5

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.