Čičerikini zvitki s tzatziki omako in bulgurjem

, 19. Oct 2018 | No Comments

Tile pisani zvitki (oziroma buritoti) so polni okusa in zdravja, pa še nasitni so. V tortilijo so zaviti (po želji) pekoča paradižnikova omaka s čičeriko, hranljiv bulgur in pa osvežilna tzatziki omaka. Celotno jed lahko serviraš tudi na krožnik in tortilijo izpustiš.

Okusa polne jedi so najboljše! Take z različnimi teksturami – hrustljavo in mehko – pa še boljše. Največja zvezda tega recepta je paradižnova omaka, v njej pa se skriva več odličnih začimb. Imava garam masalo, pa kumin, kurkumo, kajenski poper, dimljeno papriko ter malenkost cimeta. Zaradi čilija in kajenskega popra je omaka precej pekoča, če pa ti to ni všeč, oboje enostavno izpusti, dodaj le malenkost navadnega popra. Ker je omaka pekoča, lahko to pekočost omiliš z osvežilno tzatziki omako. Da bo jed hranljiva in nasitna, pa dodaj še malo kuhanega bulgurja. Ti rečem, kombinacija je bombastična. Idejo za to jed sem dobila na super blogu Pinch of Yum.

Še preden pa si pogledaš, kako lahko to super jed pripraviš, pa si poglej, kako lahko čičeriko še uporabiš. Čičerika je res vsestranska, lahko jo spečeš, zmelješ, daš v juho in na solato. Poglej si ideje!

Odlične ideje za jedi s čičeriko:

Preden pa prebereš seznam sestavin, pa še nekaj pomembnih informacij za lažjo pripravo današnjih zvitkov:

  • namesto zvitkov lahko pripraviš jed na krožniku, nanj razporedi kuhan bulgur in paradižnikovo omako s čičeriko, poleg pa postrezi s kumarično (ali katero drugo!) solato ali tzatzikijem
  • namesto bulgurja lahko uporabiš tudi riž, kuskus ali kvinojo
  • če ne želiš pekoče jedi, izpusti kajenski poper in čili, po želji dodaj le malo popra
  • namesto rdeče čebule lahko brez problema uporabiš tudi rjavo ali belo, lahko pa tudi šalotko
  • navedena mešanica začimb je čudovita, če pa katere izmed navedenih nimaš, jo kar izpusti
  • uporabiš lahko le meto ali le peteršilj, lahko pa tudi mešanico obojega
  • paradižnikova omaka za uporabo v zvitkih ne sme biti pretekoča, če pa jo uporabiš v jedi na krožniku, pa je lahko bolj tekoča
  • ko sestavljaš zvitke, poskrbi, da bulgur in omaka nista prevroča, da se tzatziki ne bo začel “topiti”, oba naj bosta torej topla in ne prevroča

Sedaj pa ti ne preostane drugega kot da ta zvitek pripraviš in uživaš! Kot že rečeno, vse sestavine tortilije lahko enostavno razporediš na krožnik in v jedi tudi tako uživaš. Pa dober tek.

SESTAVINE (za 4 osebe)

Sestavine za čičeriko v paradižnikovi omaki:

Sestavine za tzatziki:

  • 1 sveža kumara
  • 4 žlice grškega jogurta
  • 1/4 žličke Kotányi česna v prahu
  • nekaj kapljic limoninega soka
  • 1/2 žličke (olivnega) olja
  • sveža meta in/ali peteršilj
  • sol
  • 1/4 žličke Kotányi popra

Ostale sestavine:

  • 120 g bulgurja
  • sveža meta in peteršilj
  • 4 (polnozrnate) tortilije
  • malo jogurta za okras

PRIPRAVA

Najprej pripravi omako. V ponvi segrej olje in na segretem zmehčaj čebulo. Dodaj česen, nato pa čičeriko in premešaj. Dodaj vse začimbe, premešaj in kuhaj še nekaj minut. Nato dodaj paradižnikove pelate, dobro premešaj in kuhaj vsaj 10 minut. Za uporabo pri zvitkih naj omaka ne bo pretekoča, da ne bo tekla ven.

V vreli soljeni vodi skuhaj bulgur po navodilih na embalaži. Nato pripravi še tzatziki. Naribaj kumaro in pusti, da nekaj minut počiva, nato pa jo ožemi. Dodaj sesekljano meto in peteršilj, grški jogurt, olje, česen v prahu in sol ter poper in premešaj.

Poskusi in dodelaj, če je potrebno.

Ko imaš vse sestavine pripravljene, začni pripravljati zvitke. Tortilije segrej, nato pa na sredino vsake razporedi bulgur, čičeriko v paradižnikovi omaki, tzatziki omako in še nekaj sesekljane mete in peteršilja.

Tortilijo zavij, nareži na polovico in takoj postrezi. Po želji tortilijo okrasi še z nekaj grškega jogurta.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply