Bulgur, paradižnikova omaka s čičeriko in tzatziki v tortiliji

0 comments

Tile pisani zvitki (oziroma buritosi) so polni okusa in zdravja, pa še hranljivi in nasitni so. Imava pekočo paradižnikovo omako s čičeriko, hranljiv bulgur in osvežilno tzatziki omako. Jed lahko serviraš na krožniku tako, da paradižnikovo omako preliješ prek bulgurja in dodaš tzatziki omako, vse troje pa lahko zaviješ tudi v tortilijo.

Okusa polne jedi so najboljše. Take z različnimi teksturami – hrustljavo in mehko – so najboljše. Največja zvezda tega recepta je paradižnova omaka, kjer se skriva več odličnih začimb. Imava garam masalo, pa kumin, kurkumo, kajenski poper, dimljeno papriko in malo cimeta. Zaradi čilija in kajenskega popra je omaka precej pekoča, če pa ti to ni všeč, oboje enostavno izpusti, dodaj le nekaj navadnega popra. Ker je omaka pekoča, lahko to ostrino omiliš z osvežilno tzatziki omako. Da bo jed hranljiva in nasitna, pa dodaj še malo kuhanega bulgurja. Ti rečem, kombinacija je bombastična. Idejo za to jed sem dobila na super blogu Pinch of Yum.

Še preden si pogledaš, kako lahko to super jed pripraviš, predstavljam še nekaj idej, kako uporabiti čičeriko. Čičerika je zelo vsestranska, lahko jo spečeš, zmelješ, daš v juho in na solato.

Odlične ideje za jedi s čičeriko:

Preden si pogledava, kako to jed pripraviti, pa še nekaj pomembnih informacij za lažjo pripravo današnjih zvitkov:

  • namesto zvitkov lahko pripraviš jed na krožniku, nanj razporedi kuhan bulgur in paradižnikovo omako s čičeriko, poleg pa postrezi s kumarično (ali katero drugo!) solato ali tzatzikijem
  • namesto bulgurja lahko uporabiš tudi riž, kuskus ali kvinojo
  • če ne želiš pekoče jedi, izpusti kajenski poper in čili, po želji dodaj le malo popra
  • namesto rdeče čebule lahko brez problema uporabiš tudi rjavo ali belo, lahko pa tudi šalotko
  • navedena mešanica začimb je čudovita, če pa katere izmed navedenih nimaš, jo kar izpusti
  • za pripravo tzatzikija uporabi tudi le meto ali le peteršilj ali pa mešanico obojega
  • paradižnikova omaka za uporabo v zvitkih ne sme biti pretekoča, če pa jo uporabiš v jedi na krožniku, pa je lahko bolj tekoča
  • ko sestavljaš zvitke, poskrbi, da bulgur in omaka nista prevroča, da se tzatziki ne bo začel “topiti”, oba naj bosta topla in ne prevroča

Sedaj pa ti ne preostane drugega kot da ta zvitek pripraviš in uživaš! Kot že rečeno, vse sestavine tortilije lahko enostavno razporediš na krožnik in v jedi tudi tako uživaš. Pa dober tek.

Priprava te jedi je zelo zadovoljujoča. In kako diši! Za pripravo potrebuješ te začimbe.

Te začimbe paradižnikovo omako s čičeriko naredijo naravnost fantastično.

Tzatziki lahko pripraviš le z meto ali peteršiljem ali z mešanico obeh.

Omako, bulgur in tzatziki lahko postrežeš na krožniku, vse pa lahko zaviješ tudi v tortilijo.

 

Tortilijo zavij, nareži na polovico in takoj postrezi. Po želji tortilijo okrasi še z nekaj grškega jogurta.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Bulgur, paradižnikova omaka s čičeriko in tzatziki v tortiliji


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 4 osebe 1x

Description

Tile pisani zvitki (oziroma buritosi) so polni okusa in zdravja, pa še hranljivi in nasitni so. Imava pekočo paradižnikovo omako s čičeriko, hranljiv bulgur in osvežilno tzatziki omako. Jed lahko serviraš na krožniku tako, da paradižnikovo omako preliješ prek bulgurja in dodaš tzatziki omako, vse troje pa lahko zaviješ tudi v tortilijo.


Ingredients

Scale

Sestavine za čičeriko v paradižnikovi omaki:

1 žlica olja
1/2 (rdeče) čebule
2 stroka česna
1 velika pločevinka kuhane čičerike
1/2 žličke Kotányi čilija
1 žlička kumina (NE kumine!)
1/2 žličke Kotányi začimbne mešanice garam masala
1 žlička Kotányi kurkume
1/2 žličke soli
1/2 žličke Kotányi kajenskega popra
1 ščepec Kotányi cimeta
1/2 žličke Kotányi dimljene paprike
400 g paradižnikovih pelatov

Sestavine za tzatziki:

1 sveža kumara
4 žlice grškega jogurta
1/4 žličke Kotányi česna v prahu
nekaj kapljic limoninega soka
1/2 žličke (olivnega) olja
sveža meta in/ali peteršilj
sol
1/4 žličke Kotányi popra

Ostale sestavine:

120 g bulgurja
sveža meta in peteršilj
4 (polnozrnate) tortilije
malo jogurta za okras


Instructions

  1. Omaka: V ponvi segrej olje in na segretem zmehčaj čebulo. Dodaj česen, nato pa čičeriko in premešaj. Dodaj vse začimbe, premešaj in kuhaj še nekaj minut. Nato dodaj paradižnikove pelate, dobro premešaj in kuhaj vsaj 10 minut. Za uporabo pri zvitkih naj omaka ne bo pretekoča, da ne bo tekla ven.
  2. Bulgur: V vreli soljeni vodi skuhaj bulgur po navodilih na embalaži.
  3. Tzatziki: Naribaj kumaro in pusti, da nekaj minut počiva, nato pa jo ožemi. Dodaj sesekljano meto in peteršilj, grški jogurt, olje, česen v prahu in sol ter poper in premešaj. Poskusi in dodelaj, če je potrebno.
  4. Zavitek: Ko imaš vse sestavine pripravljene, začni pripravljati zvitke. Tortilije segrej, nato pa na sredino tortilije razporedi bulgur, čičeriko v paradižnikovi omaki, tzatziki omako in še nekaj sesekljane mete in peteršilja. Tortilijo zavij, nareži na polovico in takoj postrezi. Po želji tortilijo okrasi še z nekaj grškega jogurta.
  5. Ali krožnik: Jed lahko postrežeš tudi na krožniku. Na krožnik najprej dal nekaj bulgurja, dodaj paradižnikovo omako s čičeriko, poleg pa še žlico tzatzikija.

Notes

Namesto zvitkov lahko pripraviš jed na krožniku, nanj razporedi kuhan bulgur in paradižnikovo omako s čičeriko, poleg pa postrezi s kumarično (ali katero drugo!) solato ali tzatzikijem

Namesto bulgurja lahko uporabiš tudi riž, kuskus ali kvinojo.

Če ne želiš pekoče jedi, izpusti kajenski poper in čili, po želji dodaj le malo popra.

Namesto rdeče čebule lahko brez problema uporabiš tudi rjavo ali belo, lahko pa tudi šalotko.

Navedena mešanica začimb je čudovita, če pa katere izmed navedenih nimaš, jo kar izpusti.

Za pripravo tzatzikija lahko uporabiš le meto ali le peteršilj, lahko pa tudi mešanico obojega.

Paradižnikova omaka za uporabo v zvitkih ne sme biti pretekoča, če pa jo uporabiš v jedi na krožniku, pa je lahko bolj tekoča.

Ko sestavljaš zvitke, poskrbi, da bulgur in omaka nista prevroča, da se tzatziki ne bo začel “topiti”, oba naj bosta torej topla in ne prevroča.

Za pripravo zavitkov uporabi večje tortilije. Te so lahko tudi polnozrnate.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.