Humus

, 29. Sep 2016 | No Comments

Humus, pripravljen iz čičerike, je čudovita poslastica. Izhaja z Bližnjega vzhoda, priljubljen pa je po vsem svetu. Pripravi se izredno hitro, v hladilniku pa se brez težav obdrži dober teden – če seveda zdrži tam toliko časa!

Humus je odličen kot namaz – pripravi si sendvič s humusom in svežim paradižnikom in brundaj od užitka, odlično pa služi tudi kot pomaka – vanj pomoči zelenjavo  – npr. na palčke narezano korenje – ali čips.

Priprava humusa je resnično enostavna, lahko pa se poigraš tudi z okusi in vanj dodaš, kar želiš – pečene paprike, začimbe, dišavnice …

Tekstura humua je odvisna od tvojih želja in truda. Če želiš resnično gladek humus, kuhani čičeriki odstraniš lupinice ter sestavine dobro zmiksaj. Če ti je vseeno, kakšne teksture je humus in ti je pomemben le okus, se z odstranjevanjem lupinice ne ukvarjaj. Čisto po želji.

Tradicionalno je humus pripravljen s sezamovo pasto oz. tahinijem, odličen pa je tudi z arašidovim maslom. Poskusi oboje in se odloči, kaj ti je boljše. Obe različici sta odlični.

SESTAVINE (za 1 skodelico)

  • 1 velika pločevinka kuhane čičerike (250 g)
  • 1 žlica arašidovega masla
  • 4 žlice olivnega olja
  • 4 žlice vode
  • 1 strok česna
  • 1 limona
  • 1 ščepec soli
  • kajenski poper (neobvezno)

Humus

Humus

PRIPRAVA

Čičeriko splakni pod mrzlo vodo in dobro odcedi. Česen olupi, limono pa ožemi. V mešalnik daj čičeriko, česen, limonin sok, arašidovo maslo, vodo in …

Humus

… dobro zmiksaj. Dodaj olje in še enkrat zmiksaj.

Humus

Humus prenesi na krožnik in pokapaj z olivnim oljem.

Humus lahko uporabiš kot pomako, …

… neverjetno dober pa je tudi na sendviču.

Sendvič s humusom, paradižnikom in avokadom

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply