Najboljši domači humus

1 comment

Humus, pripravljen s čičeriko in še z nekaj malenkostmi, je čudovit kot namaz, priloga ali pomaka. Izhaja z Bližnjega vzhoda, priljubljen pa je po vsem svetu. Pripravi se izredno hitro, v hladilniku pa se brez težav obdrži dober teden – če seveda zdrži tam toliko časa, ker je resnično fantastičen.

Humus je neverjeten in če ga še ne poznaš, je sedaj pravi trenutek, da ga spoznaš. Brez težav ga lahko kupiš v kateri koli trgovini, seveda pa bo najboljši doma pripravljen, saj točno veš, kaj je v njem. Zaradi tega, česa NI (saj veš, vsi tisti E-ji in konzervansi) v domačem humusu, se obdrži le teden in ne več tednov, kot tisti kupljeni. Pripraviš ga lahko zelo hitro. Domači humus je lahko na mizi v nekaj minutah, če uporabiš konzervo že kuhane čičerike.

Humus lahko postrežeš kot namaz, kot pomako ali pa kot prilogo. Jaz ga imam res rada kot pomako. Vanj namakam narezano zelenjavo in brusketke ali naan kruh. Rada ga namažem na kruh in nanj dam še sir ali paradižnik ali pečeno vloženo papriko. Zadnje čase pa ga obožujem tudi kot prilogo. Ko spečem krompir in koruzo, poleg sklede solate postrežem še z nekaj humusa, v katerega pomakam pečen krompir. Mmm, verjemi mi, da je to resnično odlično kosilo.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Da pa ti bo lažje, ti spodaj prilagam kratek seznam jedi, v katerih lahko uporabiš humus.

Humus postrezi z:

Priprava humusa je resnično enostavna, lahko pa se poigraš tudi z okusi in vanj dodaš, kar želiš – pečene paprike, različne začimbe, dišavnice po izbiri …

Tekstura humusa je odvisna od tebe. Če želiš resnično gladek humus, kuhani čičeriki odstrani lupinice. Če ti je vseeno, če je humus bolj grudičast, se z odstranjevanjem lupinice ne ukvarjaj. Čisto po želji.

Tradicionalno je humus pripravljen s sezamovo pasto oz. tahinijem, odličen pa je tudi z arašidovim maslom, ki je morda večim ljudem bolj blizu in ga imajo že tako doma. Poskusi oboje in se odloči, kaj ti je boljše. Obe različici sta odlični. V humusu je tudi olje, ki je lahko olivno ali rastlinsko ali mešanica obojega, za bolj zdravo različico pa ga nadomesti z jogurtom, lahko tudi z grškim. Čičeriko skuhaj doma ali pa uporabi že kuhano. Dobiš lahko vloženo v konzervi ali pa v steklenem kozarcu.

Za pripravo odličnega humusa potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR, v nadaljevanju sledi kratka slikovni priprava, natančne količine in postopek priprave pa najdi na dnu strani.

Če želiš kremast humus, čičeriki odstrani lupinico. Brez skrbi, čisto enostavno gre, le primi jo in ji odstrani nežno lupinico.

Nato vse sestavine, razen olja, daj v mešalnik, grobo zmiksaj, nato dodaj še olje in še enkrat zmiksaj. NUJNO poskusi, če je dovolj slan in kisel, kajti le tako je resnično odličen.

Humus nato serviraj, ga po želji še malo okrasi in nato neznansko uživaj. Mmm, je dober!

In tako kremast!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Najboljši domači humus


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Author: Barbara
  • Total Time: 5 minut
  • Yield: za 1 skodelico 1x

Description

Humus, pripravljen s čičeriko in še z nekaj malenkostmi, je čudovit kot namaz, priloga ali pomaka. Izhaja z Bližnjega vzhoda, priljubljen pa je po vsem svetu. Pripravi se izredno hitro, v hladilniku pa se brez težav obdrži dober teden – če seveda zdrži tam toliko časa, ker je resnično fantastičen.


Ingredients

Scale

1 velika pločevinka kuhane čičerike (približno 250 g)
1 žlica arašidovega masla
4 žlice (olivnega) olja
približo 3 žlice vode
1 manjši strok česna
1 limona
1 ščepec soli


Instructions

  1. Pripravi čičeriko: Čičeriko splakni pod mrzlo vodo in dobro odcedi. Če želiš bolj kremast humus, čičeriko olupi. Za tako veliko pločevinko potrebuješ približno pet minut dodatnega časa.
  2. Pripravi še ostalo: Česen olupi, limono pa ožemi. Pripravi še olje in vodo.
  3. Zmiksaj in poskusi: V mešalnik daj čičeriko, česen, limonin sok, arašidovo maslo, vodo in dobro zmiksaj. Dodaj olje in še enkrat zmiksaj. Humus nujno poskusi in po potrebi dodaj še sol in limonin sok, saj bo humus dober le, če bo dovolj slan in kiselkast.
  4. Postrezi: Humus serviraj in po želji za lepši izgled še okrasi (nekaj olja, nekaj nezmiksanih čičerik, svež peteršilj, paprika ali sumac).

Notes

Za bolj svilnato in kremasto teksturo humusa kuhano čičeriko olupi.

Tradicionalno je humus pripravljen s sezamovo pasto (=tahini), lahko pa uporabiš kar arašidovo maslo.

Namesto olja lahko uporabiš navadni (grški) jogurt.

Ko ga zmiksaš, ga nujno poskusi, saj bo odličen le, če bo dovolj slan in dovolj kiselkast.

Humusu lahko dodaš še nekaj čilija ali kajenskega popra, vmiksaš pa lahko tudi bučni pire, peso, pečene paprike …

Humus lahko postrežeš kot namaz, kot pomako ali pa kot prilogo.

V hladilniku ga v neprodušno zaprti posodici brez težav hrani dober teden.

  • Prep Time: 5 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2016, v februarju 2024 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.