Najboljši domači humus

0 comments

Humus, pripravljen s čičeriko in še z nekaj malenkostmi, je čudovit kot namaz, priloga ali pomaka. Izhaja z Bližnjega vzhoda, priljubljen pa je po vsem svetu. Pripravi se izredno hitro, v hladilniku pa se brez težav obdrži dober teden – če seveda zdrži tam toliko časa, ker je resnično fantastičen.

Humus je fantastičen in če ga še ne poznaš, je sedaj pravi trenutek, da ga spoznaš. Brez težav ga lahko kupiš v kateri koli trgovini, seveda pa bo najboljši doma pripravljen, saj točno veš, kaj je v njem. Seveda se prav zaradi tega, česa NI v domačem humusu, obdrži le teden in ne več tednov, kot tisti kupljeni. A brez skrbi, ko nimaš časa, si ga tudi kar kupi. Čeprav si ga doma lahko pripraviš res zelo hitro. Sploh če uporabiš konzervo že kuhane čičerike, imaš lahko domači humus na mizi v nekaj minutah.

Humus lahko postrežeš kot namaz, kot pomako ali pa kot prilogo. Jaz ga imam res rada kot pomako. Vanj namakam narezano zelenjavo in brusketke. Rada ga namažem na kruh in nanj dam še sir ali paradižnik ali pečeno vloženo papriko. Zadnje čase pa ga obožujem tudi kot prilogo. Ko spečem krompir in koruzo, poleg sklede solate postrežem še z žlico humusa, v katerega pomakam pečen krompir. Mmm, verjemi mi, da je to resnično odlično kosilo.

Da pa ti bo lažje, ti že tu prilagam kratek seznam jedi, v katerih uporabiš humus.

Humus postrezi z:

Priprava humusa je resnično enostavna, lahko pa se poigraš tudi z okusi in vanj dodaš, kar želiš – pečene paprike, začimbe, dišavnice …

Tekstura humusa je odvisna od tebe. Če želiš resnično gladek humus, kuhani čičeriki odstrani lupinice. Če ti je vseeno, če je humus bolj grudičast, se z odstranjevanjem lupinice ne ukvarjaj. Čisto po želji.

Tradicionalno je humus pripravljen s sezamovo pasto oz. tahinijem, odličen pa je tudi z arašidovim maslom, ki je morda večim ljudem bolj blizu in ga imajo že tako doma. Poskusi oboje in se odloči, kaj ti je boljše. Obe različici sta odlični.

V humusu je tudi olje, ki je lahko olivno ali rastlinsko ali mešanica obojega, za bolj zdravo različico pa ga nadomesti z jogurtom, lahko tudi z grškim.

Za pripravo humusa potrebuješ res malo sestavin in še manj časa. Čičeriko skuhaj doma ali pa uporabi že kuhano. Dobiš lahko vloženo v konzervo ali pa v steklenem kozarcu.

Če želiš kremast humus, čičeriki odstrani lupinico. Brez skrbi, čisto enostavno gre, le primi jo in ji odstrani nežno lupinico.

Nato vse sestavine, razen olja, daj v mešalnik, grobo zmiksaj, nato dodaj še olje in še enkrat zmiksaj. NUJNO poskusi, če je dovolj slan in kisel, kajti le tako je resnično odličen.

Humus nato postrezi v skledico, ga po želji še malo okrasi in nato neznansko uživaj. Mmm, je dober!

In tako kremast!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Najboljši domači humus


  • Author: Barbara
  • Total Time: 5 minut
  • Yield: za 1 skodelico 1x

Description

Humus, pripravljen s čičeriko in še z nekaj malenkostmi, je čudovit kot namaz, priloga ali pomaka. Izhaja z Bližnjega vzhoda, priljubljen pa je po vsem svetu. Pripravi se izredno hitro, v hladilniku pa se brez težav obdrži dober teden – če seveda zdrži tam toliko časa, ker je resnično fantastičen.


Ingredients

Scale

1 velika pločevinka kuhane čičerike (250 g)
1 žlica arašidovega masla
4 žlice (olivnega) olja
4 žlice vode
1 strok česna
1 limona
1 ščepec soli


Instructions

  1. Pripravi čičeriko: Čičeriko splakni pod mrzlo vodo in dobro odcedi. Če želiš bolj kremast humus, čičeriko olupi. Za tako veliko pločevinko potrebuješ približno pet minut dodatnega časa.
  2. Pripravi še ostalo: Česen olupi, limono pa ožemi. Pripravi še olje in vodo.
  3. Zmiksaj in poskusi: V mešalnik daj čičeriko, česen, limonin sok, arašidovo maslo, vodo in dobro zmiksaj. Dodaj olje in še enkrat zmiksaj. Humus nujno poskusi in po potrebi dodaj še sol in limonin sok, saj bo humus dobel le, če bo dovolj slan in kiselkast.
  4. Postrezi: Humus prenesi v šalčko in po želji za lepši izgled nakapaj še nekaj olja.

Notes

Za bolj svilnato in kremasto teksturo kuhano čičeriko olupi, a je dober, čeprav bolj grob, tudi brez lupljenja.

Tradicionalno je humus pripravljen s sezamovo pasto (=tahini), lahko pa uporabiš kar arašidovo maslo.

Namesto olja lahko uporabiš kar navadni (grški) jogurt.

Ko ga zmiksaš, ga nujno poskusi, saj bo odličen le, če bo dovolj slan in dovolj kiselkast.

Humusu lahko dodaš še nekaj čilija ali kajenskega popra, vmiksaš pa lahko tudi bučni pire, peso, pečene paprike …

Humus lahko postrežeš kot namaz, kot pomako ali pa kot prilogo.

V hladilniku ga v neprodušno zaprti posodici brez težav hrani dober teden.

  • Prep Time: 5 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2016, v marcu 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.