Description
Humus, pripravljen s čičeriko in še z nekaj malenkostmi, je čudovit kot namaz, priloga ali pomaka. Izhaja z Bližnjega vzhoda, priljubljen pa je po vsem svetu. Pripravi se izredno hitro, v hladilniku pa se brez težav obdrži dober teden – če seveda zdrži tam toliko časa, ker je resnično fantastičen.
Ingredients
1 velika pločevinka kuhane čičerike (250 g)
1 žlica arašidovega masla
4 žlice (olivnega) olja
4 žlice vode
1 strok česna
1 limona
1 ščepec soli
Instructions
- Pripravi čičeriko: Čičeriko splakni pod mrzlo vodo in dobro odcedi. Če želiš bolj kremast humus, čičeriko olupi. Za tako veliko pločevinko potrebuješ približno pet minut dodatnega časa.
- Pripravi še ostalo: Česen olupi, limono pa ožemi. Pripravi še olje in vodo.
- Zmiksaj in poskusi: V mešalnik daj čičeriko, česen, limonin sok, arašidovo maslo, vodo in dobro zmiksaj. Dodaj olje in še enkrat zmiksaj. Humus nujno poskusi in po potrebi dodaj še sol in limonin sok, saj bo humus dobel le, če bo dovolj slan in kiselkast.
- Postrezi: Humus prenesi v šalčko in po želji za lepši izgled nakapaj še nekaj olja.
Notes
Za bolj svilnato in kremasto teksturo kuhano čičeriko olupi, a je dober, čeprav bolj grob, tudi brez lupljenja.
Tradicionalno je humus pripravljen s sezamovo pasto (=tahini), lahko pa uporabiš kar arašidovo maslo.
Namesto olja lahko uporabiš kar navadni (grški) jogurt.
Ko ga zmiksaš, ga nujno poskusi, saj bo odličen le, če bo dovolj slan in dovolj kiselkast.
Humusu lahko dodaš še nekaj čilija ali kajenskega popra, vmiksaš pa lahko tudi bučni pire, peso, pečene paprike …
Humus lahko postrežeš kot namaz, kot pomako ali pa kot prilogo.
V hladilniku ga v neprodušno zaprti posodici brez težav hrani dober teden.