Domači originalni falafli

0 comments

Ti čudoviti falafli, mehki in živo zeleni na noter ter hrustljavi na ven, so nekaj najboljšega, kar lahko pripraviš doma. Da, točno take, kot jih dobiš v najljubši falafel restavraciji, lahko brez večjih naporov pripraviš kar doma. Tudi jaz sem bila prvič presenečena! Nato pa jih poješ v tortiliji ali pa jih skupaj z ostalimi dobrotami razstaviš na falafel krožnik. Božanski so in obljubim, da ti bodo nadvse všeč!

Vem, da se ti zdi, da pravih falaflov ne moreš pripravit doma in tu sem, da ti povem, da jih lahko. Za pripravo potrebuješ čičeriko, nekaj dišavnic, začimb in olje, v katerem jih ocvreš. Velikokrat iščem načine, kako jed narediti bolj zdravo in je ne ocvreti v olju, a tu so tisti pravi le ocvrti. Seveda falafle lahko spečeš v pečici in so po okusu tudi čisto spodobni. Ampak le, ko jih ocvreš v olju, pa dobiš tiste res prave, originalne, prečudovite falafle. Kajti, ko jih ocvreš v reees vročem olju, ti takoj zakrknejo in dobijo hrustljavo skorjico, ter zato znotraj niso niti malo mastni. Uporabljeno olje potem precedi in ohladi ter ga naslednjič uporabi za cvrtje nove porcije falaflov (verjemi mi, da ti bodo tako všeč, da jih boš spet in spet in spet …) ali pa morda pripravi še čebulne obročke in domače churrose.

Priprava falaflov

Za pripravo teh nadvse odličnih falaflov potrebuješ naslednje sestavine:

  • namočeno in nekuhano čičeriko
    Čičeriko namoči večer prej, da se napije. Naslednji dan je NE skuhaj, ampak jo v mikserju zmiksaj kar surovo. Brez skrbi, ker se je namakala, se bo čisto ok zmiksala.
  • dišavnice in še nekaj zelenjave
    Lahko uporabiš le peteršilj, a za več okusa peteršilju dodaj še meto, špinačo, mlado čebulo in česen.
  • začimbe
    Za čisto pravi okus si moraš nujno priskrbeti kumin (NE kumino) ter mleti koriander.
  • moko in še nekaj malenkosti
    Poleg moke potrebuješ še pecilni prašek in sol.

Božanske zelene kroglice lahko sveže pripravljene takoj ocvreš, lahko pa jih tudi zamrzneš. Oblikovane (in še neocvrte) kroglice razporedi na krožnik, obložen s papirjem za peko, ter postavi v zamrzovalnik. Ko se zamrznejo, jih prenesi v vrečko in shrani. Ko ti zadišijo, kar zamrznjene previdno prenesi v vroče olje in cvri približno štiri minute dlje od svežih.

Postrežba falaflov

Verjamem, da ti ne bo težko najti načinov za uživanje v teh falaflov. Že čisto sami so božanski. Postrežeš pa jih lahko še s tahinijevim ali jogurtovim prelivom (kot sem jih jaz ob fotkanju teh fotk). Lahko jih vtakneš v tortilijo z nekaj zelenjave in s prelivom, lahko pa jih serviraš tudi na falafel krožniku. Samo poglej si ta prečudovit krožnik samih dobrot!

Ta falafel krožnik poleg božanskih falaflov vsebuje še:

  • metin bulgur
    Bulgur skuhaj v vreli soljeni vodi po navodilih na embalaži, nato pa ga zmešaj s sesekljano svežo meto. Namesto bulgurja bi lahko tudi kuskus. V restavraciji sicer postrežejo s pečenim krompirjem.
  • vloženo rdeče zelje
    V falafel restavraciji sicer ponavadi dobiš fermentirano zelje, jaz pa sem uporabila kar vloženo rdeče zelje. Kako ga pripraviš, si poglej v receptu Vloženo rdeče zelje.
  • svežo zelenjavo – kumare, paradižnik in mešano solato
    Sveže zelenjave ni nikoli preveč. Sveže kumare in sladek paradižnik so odlična izbira. Dodaj pa tudi še nekaj mešane solate.
  • humus
    Uporabi kupljenega ali pa ga naredi doma po receptu Domači humus.
  • jogurtov preliv
    Tradicionalno bi na falafel krožniku postregli s tahinijevim prelivom, jaz pa velikokrat postrežem kar z jogurtovim. Sezamovi pasti ali grškemu jogurtu dodaj malo mletega ali svežega naribanega česna, limonin sok in sol.

Priprava teh falaflov res ni zapletena. V nadaljevanju sledi nekaj fotk, natančnejše količine sestavin in postopek pa najdi na dnu strani. Najpomembnejši korak je, da se večer pred pripravo spomniš namočiti surovo čičeriko.

Naslednji dan jo zmiksaš z dišavnicami in začimbami, dodaš še nekaj malenkosti in masa je pripravljena.

Maso oblikuješ v kroglice, jih preneseš v hladilnik na kratko čiliranje, nato …

… pa jih ocvreš v res vročem olju.

Že med pripravo mase diši sto na uro, ko pa vroče kroglice pretrgaš in vidiš to živo zeleno barvo ter zavohaš to aromo, pa aaaah. Takoj polepšan dan za 1000%!

Falafle pojej kar same s prelivom, jih zavij v tortilijo ali pa jih postreži na falafel krožniku.

Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon facebook facebook icon print print icon squares squares icon

Domači originalni falafli


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut (+ čeznočno namakanje)
  • Cook Time: 10 minut (+ polurno čiliranje)
  • Total Time: 1 ura
  • Yield: za približno 4 porcije po šest kroglic na osebo

Description

Ti čudoviti falafli, mehki in živo zeleni na noter ter hrustljavi na ven, so nekaj najboljšega, kar lahko pripraviš doma. Da, točno take, kot jih dobiš v najljubši falafel restavraciji, lahko brez večjih naporov pripraviš kar doma. Tudi jaz sem bila prvič presenečena! Nato pa jih poješ v tortiliji ali pa jih skupaj z ostalimi dobrotami razstaviš na falafel krožnik. Božanski so in obljubim, da ti bodo nadvse všeč!


Scale

Ingredients

225 g nekuhane surove čičerike
4 mlade čebulice
2 stroka česna
1 velika pest svežega peteršilja
1 pest mlade sveže špinače
nekaj vejic sveže mete
1 žlička kumina (NE kumine)
1/2 žlička mletega Kotányi koriandra v zrnih in/ali 1 velika žlica Kotányi koriandra v listih
1 zvrhana žlička soli
1/2 žličke pecilnega praška
4 žličke moke
5 žlic vode
0,5 l repičnega (ali rastlinskega) olja za cvretje)


Instructions

  1. Čičeriko namoči: Čez noč suho čičeriko namoči v veliko hladne vode in jo pokrito pusti na kuhinjskem pultu.
  2. Pripravi maso: Čičeriko dobro odcedi in prenesi v mešalnik ter zmiksaj, da se čičerika spremeni v grobo mlete delce. V mešalnik nato dodaj mlado čebulo, špinačo, peteršilj, meto, česen, moko, sol, kumin, oba koriandra, pecilni prašek in vodo. Začni miksati, da se vse sestavine povežejo. Nato mešalnik ustavi, z roba popraskaj sestavine in spet zmiksaj. Kar potrpežljivo, masa se bo sčasoma že naredila. Sestavine kar nekajkrat spraskaj z roba mešalnika in ponovno zmiskaj. Ko dobiš maso, ki se spijema, je najtežje delo že za tabo.
  3. Oblikuj kroglice: Iz mase naredi kroglice, velike kot žogice za pink ponk, premera približno 2 cm. Kroglice postavi na krožnik ali pladenj, obložen s papirjem za peko. Kroglice oblikuj z malo žličko, lahko pa uporabiš kar malo žlico za sladoled. Kroglice z mokrimi rokami še malo oblikuj, nato pa jih za pol ure postavi v hladilnik.
  4. Kroglice ocvri: Olje prelij v višjo kozico in segrej na 180°C, nato pa vanj z žlico zelo pazljivo spusti falafel kroglice. Na enkrat cvri le približno 6 kroglic. Kroglice na eni strani cvri približno 3 minute, nato pa jih pazljivo obrni in ocvri še na drugi strani, dokler niso lepe rjave barve.
  5. Kroglice odcedi: Ocvrte falafel kroglice pazljivo prenesi na krožnik, obložen s papirnato brisačo, da se odvečno olje odcedi. Falafel kroglice so najboljše vroče, zato jih takoj postrezi.
  6. Serviraj: Falafel kroglice postrezi le s prelivom, v tortiliji ali na krožniku. Več opisa najdi v Notes.

Notes

Za te falafle moraš nujno imeti surovo čičeriko, saj masa in kasneje falafli ne bodo enaki s kuhano čičeriko. Ker se čičerika namoči in nato kasneje ocvre, ni surova in je varna za jesti.

Za pripravo mase lahko uporabiš tudi le svež peteršilj, a so falafli z meto in špinačo še toliko boljši.
Kumin je začimba, ki je dokaj ključna. V večjih supermarketih ga že dobiš. In nikar ga ne zamenjaj s kumino, ker kumin NI kumina. Veliko okusa falaflu da tudi koriander. Ker svežega ne prebavljam (ja, sem ena izmed tistih), je mleti in tisti sušen v listih čudovita rešitev.

Miksanje mase je kar potrpežljiva zadevščina, saj moraš vmes mešalnik nekajkrat ustaviti in z roba spraskati zmetane sestavine. A se splača!

Kroglice najlažje oblikuješ z majhno žlico za sladoled, lahko pa uporabiš kar majhno žličko. Nato kroglice oblikuj z mokrimi prsti in jih pred cvretjem nujno pošlji na čiliranje v hladilnik.

Olje mora biti resnično vroče, kar 180°C naj ima, saj hočemo, da zunanjost na hitro zakrkne, da notranjost falafla ne bo mastna. Na enkrat cvri malo število kroglic, da jih lažje obrneš in da se temperatura olja ne zniža preveč.

Falafle postrezi s tahinijevim ali jogurtovim prelivom. Sezamovi pasti ali grškemu jogurtu dodaj le malo česna v prahu, soli in limoninega soka.

Falafle lahko postrežeš tudi v tortiliji s humusom in zelenjavo ter prelivom. Lahko pa ga aranžiraš tudi na krožnik. Dodaj mu pečen krompir ali pa kuhan bulgur, humus in veliko različne zelenjave. Natančnejši opis, kaj vse je na krožniku na fotografiji, najdi višje na strani.

Falafle lahko tudi zamrzneš. Preden jih ocvreš, jih postavi na pladenj v skrinjo, zamrznjene pa shrani v vrečko. Zamrznjene nato (ni jih treba odmrzovati!) previdno položi v segreto olje in ocvri kot zgoraj opisano. Zamrznjene le malo dlje cvri – kakšne tri minute dlje.

Ta recept močno bazira na tem receptu fantastične Nagi.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.