Vloženo rdeče zelje

0 comments

Če ga še nikoli nisi, je sedaj končno čas, da ga poskusiš! Rdeče zelje se pripravi nadvse hitro, s svojim okusom in neverjetno barvo pa te bo presenetil in navdušil čisto vsakokrat. Ponudiš ga lahko k mnogim jedem. Uporabi ga tako, kot bi vložene kumarice, z malo olja pa ga preobrazi v čudovito solato.


Za vlaganje ni primerno le belo zelje, saj se čudovito vloži tudi rdeče. Ja, rdeče zelje ni le za dušit in ponudit z račko! Ko ga narežeš je čudovite skoraj vijolične barve, ko pa ga preliješ s kisom, pa dobi značilno roza barvo, ki navduši prav vsakič, ko ga ješ!

Rdeče zelje je zelo zdravo. Čudovito rdečo barvo mu dajejo močni antioksidanti, ki so, kot najbrž veš, odlični za naše zdraje. Vsebuje več vitamina C in vitamina A kot belo, vsebuje pa tudi veliko železa. Odlično je za krepitev imunskega sistema, krepi zdravje kosti, zmanjša tveganje za številne kronične bolezni, je dobro za oči in je fantastično za prebavo. (Vir: Bodi eko)

Ponudiš ga lahko k mnogim jedem. Super se odreže na sirni plošči, lepo dopolni sendviče ali hamburgerje ter je fantastičen na falafel krožniku. Takole glej nanj – paše povsod tam, kjer ponavadi ješ kisle kumarice ali vloženo papriko. Lahko mu dodaš še malo olja in takoj dobiš zdravo in hitro solato. Res je vsestranski.

Preden se ga lotiš, pa še opozorilo. Ker med rezanjem spušča barvo, morda ni slaba ideja, da se rezanja lotiš z rokavicami.

Priprava ni dolgotrajna. Najdlje traja prav rezanje. Če uporabiš multipraktik, pa je tudi to zelo hitro opravljeno. Vložiš ga lahko v manjše ali večje kozarce za vlaganje, obdrži pa se več tednov. Če ga vložiš tako, kot bi na primer marmelado, pa se obdrži še dlje.

Sterilizacija kozarcev je pomembna. Takole jo narediš. Dobro oprane in osušene kozarce za vlaganje skupaj s pokrovi, ki se dobro prilegajo in dobro tesnijo, položi na pekač. Za vsaj 10 minut jih postavi v pečico, prej ogreto na 110°C, nato pa še v vroče prenesi zelje in vročo tekočino. Nato kozarce takoj pokrij in poskrbi, da se pokrov dobro prilega. Če kozarec dobro zapreš in če ga potem takoj hočeš odpreti, pa se ne da zlahka, pomeni, da kozarec dobro tesni. Nato pokrite vložene kozarce pokrij in pusti, da se popolnoma ohladijo na sobni tempreraturi. Pusti jih na kuhinjskem pultu kar čez noč. Nato jih hrani na hladnem, odprte pa v hladilniku.

Priprava tekočine za vlaganje ni zapletena. Vse skupaj postaviš v kozico in tekočino zavreš, nato pa jo preliješ prek narezanega zelja. Nikar ne pozabi dodati poprovih vrnc in lovorjevih listov. Tako enostavno in tako dobro! Pa še manjše opozorilo – zelje je kar kislo, ampak tako je najboljše.

Tako pripraviš tole poslastico. Zelje najprej narežeš. Samo poglej si no ta vzorec!

Nato pripravi tekočino za vlaganje.

V sterilizirane (kako jih steriliziraš, si preberi spodaj!) daj najprej zelje, nato pa ga prelij z vrelo tekočino. Samo poglej, kako se spremeni barva!

Kozarce dobro zapri in pusti, da se ohladijo na kuhinjskem prtu.

 

Zelje postrezi s čimer koli. Če mu dodaš še malo olja, pa dobiš odlično solato.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Vloženo rdeče zelje


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 25 minut + ohlajanje čez noč
  • Yield: 6 majhnih kozarčkov 1x

Description

Če ga še nikoli nisi, je sedaj končno čas, da ga poskusiš! Rdeče zelje se pripravi nadvse hitro, s svojim okusom in neverjetno barvo pa te bo presenetil in navdušil čisto vsakokrat. Ponudiš ga lahko k mnogim jedem. Uporabi ga tako, kot bi vložene kumarice, z malo olja pa ga preobrazi v čudovito solato.


Ingredients

Scale

1/2 glavice rdečega zelja (približno 500 g)
0,5 l kisa za vlaganje
1 dcl vode
1 žlica poprovih zrnc
6 lovorjevih listov
2 žlici gorčičnih semen
1 žlica soli
1 žlica sladkorja


Instructions

  1. Očisti in nareži zelje: Zelju odstrani trši beli del ter ga na tanko nareži ali naribaj.
  2. Steriliziraj kozarce: Čiste kozarce in pokrove za 10 minut postavi v pečico, ogreto na 110°C.
  3. Pripravi tekočino: Kis, vodo, lovorjeve liste, sol in sladkor ter poper in gorčična semena zavri.
  4. Vloži: V vroče kozarce previdno prenesi zelje, nato pa zelje prelij z vročo tekočino. Ne pozabi v kozarce razdeliti lovorjeve liste, gorčična semen in poprova zrnca. Vroče kozarce previdno in dobro zapri, jih pokrij in pusti, da se čez noč ohladijo na kuhinjskem pultu. Hrani jih na hladnem, odprte pa v hladilniku.
  5. Postrezi: Postrezi ga tako, kot bi kisle kumarice: na sirni plošči, v sendvičih ali hamburgerjih, z jajci ali pa na falafel krožniku.

Notes

Rdeče zelje je zelo zdravo. Odlično je za krepitev imunskega sistema, krepi zdravje kosti, zmanjša tveganje za številne kronične bolezni, je dobro za oči in je fantastično za prebavo.

Vloženo zelje uporabljaj tako, kot bi kisle kumarice ali vloženo papriko. Z malo olja ga spremeni v čudovito solato. Sicer je odličen na sirni plošči, lepo dopolni sendviče ali hamburgerje ter je fantastičen na falafel krožniku.

Preden se lotiš rezanja, morda na roke daj rokavice, saj spušča barvo. Najbolje je, da ga narežeš v multipraktiku.

Zelje vloži v sterilne kozarce. Te skupaj s pokrovi za vsaj 10 minut položi na pekač, tega pa v pečico, ogreto 110°C, nato pa še v vroče prenesi zelje in vročo tekočino. Nato kozarce takoj pokrij in poskrbi, da se pokrov dobro prilega. Če kozarec dobro zapreš in če ga potem takoj hočeš odpreti, pa se ne da zlahka, pomeni, da kozarec dobro tesni. Nato pokrite vložene kozarce pokrij in pusti, da se popolnoma ohladijo na sobni tempreraturi.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 10 minut

 

 

 

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.