Mafini s karameliziranimi jabolki in drobljencem

0 comments

Ta sladica je tako dobra, ko obljublja njeno ime. Karamelizirana jabolka, ki se skrivajo pod pokrovom drobljenca, med peko postanejo svilnata in kremasta, pa še mafini božansko dišijo. Ti mafini so najboljši še topli, saj so takrat najbolj sočni.

Ne bom ti lagala – ta sladica ni najbolj zdrava sladica na svetu, je pa čudovita in občasno si jo lahko privoščiš brez slabe vesti in se konkretno pocrkljaš.

Ideja, ki sem jo imela, ko sem razmišljala o receptu, je bila enostavna. Pripravi razkošno jabolčno sladico, ki bo enostavna za pripravit. Pa sem izbrala obliko mafinov, kajti kaj je pa še bolj enostavno od mafinov?! V sredico teh malih krasotcev sem skrila sočna karamelizirana jabolka, za zaščito in kapico mafinom, pa sem izbrala čudovit masleni drobljenec. Mislim, da je čudovita kombinacija!

Preden pogledava, kako te čudovite mafine pripraviš, pa še nekaj odličnih sladic z jabolki:

Še več idej za sladice najdi pod oznako Sladice.

Iz naslova bi lahko sklepali, da je priprava zapletena, vendar je resnica daleč od tega.  Naj te pomirim, priprava teh mafinov je enostavna.

Potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Pripraviš jih v treh korakih. Najprej pripraviš maso za mafine, nato karamelizirana jabolka in na koncu še drobljenec.

  1. Priprava mafinov

Priprava mase za mafine je čisto standardna. Skupaj zmešaš maslo sobne temperature in sladkor, nato pa dodaš še jajce in moko s sodo bikarbono, vanilijevo esenco in soljo.

     2. Priprava karameliziranih jabolk

Jabolka zmehčaš na maslu, jih odišaviš in posladkaš in obogatiš s smetano.

     3. Priprava drobljenca

S konicami prstov skupaj zdrobiš maslo, sladkor in moko.

V zadnjem koraku pa mafine še sestaviš. V posamezne luknjice v pekaču za mafine daš maso za mafine, nanjo razporediš karamelizirana jabolko ter jih postreseš z drobljencem. Vse skupaj spečeš, najprej uživaš v vonjavah, nato pa še v okusu.

Odlični so!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mafini s karameliziranimi jabolki in drobljencem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 30 minut
 • Yield: za približno 6 mafinov

Description

Ta sladica je tako dobra, ko obljublja njeno ime. Karamelizirana jabolka, ki se skrivajo pod pokrovom drobljenca, med peko postanejo svilnata in kremasta, pa še mafini božansko dišijo. Ti mafini so najboljši še topli, saj so takrat najbolj sočni.


Ingredients

Scale

Sestavine za mafine:

 • 125 g masla sobne temperature
 • 125 g rjavega sladkorja
 • 1 jajce
 • 125 g (polnozrnate pirine) moke
 • 1 žlička sode bikarbone
 • 1 majhen ščepec soli
 • 1 žlička vanilijeve esence

Sestavine za karamelizirana jabolka:

 • 2 manjši jabolki
 • 10 g masla
 • 1 žlica (rjavega) sladkorja
 • 1/2 žličke cimeta
 • 1 žlička vanilijeve esence
 • 4 žlice sladke smetane

Sestavine za drobljenec:

 • 1 žlica masla sobne temperature
 • 2 žlici rjavega sladkorja
 • 3 žlice moke

Instructions

 1. Masa za mafine: Moko presej v skledo ter ji dodaj še sol in sodo bikarbono. V drugi posodi najprej zmešaj sladkor in maslo sobne temperature, da dobiš kremasto zmes. Nato umešaj še jajce in vanilijevo esenco. Nato v tekoče sestavine stresi suhe in premešaj – premešaj le toliko, da dobiš enotno zmes.
 2. Karamelizirana jabolka: Jabolka nareži na kockice in jih prenesi v ponev s stopljenim maslom ter jih začni počaki kuhati. Ko se jabolka že malo zmehčajo, dodaj sladkor, cimet in vanilijevo esenco in premešaj. Jabolka praži še približno 5 minut, da se začnejo karamelizirati. Ko jabolka postanejo rjave barve, prilij smetano in premešaj ter kuhljaj še minuto ali dve, da se smetana ukuha in da dobiš svilnata mehka jabolka.
 3. Drobljenec: V posodici zmešaj sladkor, moko in maslo sobne temperature. Pregneti kar s prsti, da dobiš drobljeno testo.
 4. Sladico sestavi: V model za mafine položi papirnate košarice (lahko pa model le malenkost namastiš z maslom). V modelčke enakomerno razdeli maso za mafine, na maso položi karamelizirana jabolka – poskusi jih zadržati na sredini, da se med peko ne bodo zažgali. Vsak kupček karameliziranih jabolk potresi z majhnim ščepcem soli. Tega koraka nikar ne izpusti, saj ravno sol zaokroži okus karamele. Na karamelizirana jabolka razdeli še drobljenec.
 5. Mafine speci: Mafine peci približno 15 minut v pečici, ogreti na 180°C. Pečeni so takrat, ko zobotrebec, ki ga zapičiš v rob mafina, ven pride suh. Pečene mafine pusti ohlajati v modelu.
 6. Postrezi: Ko se malenkost ohladijo, a so še topli, jih vzemi iz modela, jim previdno odstrani papirnate košarice in jih takoj postrezi. Postrezi jih s kavo, kakavom, mlekom, čajem ali sokom. Uživaj!

Notes

Za pripravo zmesi za mafine in drobljenec uporabi maslo sobne temperature.

Uporabi katera koli jabolka, naj pa bodo čim bolj sočna.

Namesto rjavega sladkorja lahko uporabiš tudi belega.

Uporabi polnozrnato pšenično, pšenično ali polnozrnato pirino moko.

Mafini so najboljši topli, saj so takrat karamelizirana jabolka v sredini mafina najbolj sočna.

Postrezi jih s kavo, kakavom, mlekom, čajem ali sokom

 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 15

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen oktobra 2015, v aprilu 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Jabolčni karamelni mafini

 

 

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.