Jabolčni karamelni mafini

, 6. Oct 2015 | No Comments

Jabolčni karamelni mafini

Tale sladica je tako dobra, ko obljublja njeno ime. Karamelizirana jabolka, ki se skrivajo pod pokrovom drobljenca med peko postanejo svilnata in malenkost tekoča, mafini pa božansko dišijo. Najboljši so topli, saj je takrat sredica tekoča.

Ne bom ti lagala – ta sladica ni najbolj zdrava sladica na svetu. Je pa čudovita in lahko si jo občasno privoščiš in se pocrkljaš. Seveda jo v sklopu diete lahko ješ vsak tretji dan. Pa naj še kdo reče, da ne moreš hujšati in uživati hkrati!

Vem, da lahko iz naslova recepta sklepaš, da je priprava zapletena, saj vsebuje karamelo. Naj te pomirim, priprava je enostavna! Ni ti treba pripraviti prave karamele, dovolj je, da le karameliziraš jabolka, ostalo delo bo opravila pečica.

Še en nasvet in vzpodbuda – čeprav bo čakanje, da se mafini spečejo res mučno, saj bo božansko dišalo, ti bo uspelo. Verjamem vate! Če je uspelo meni, bo tudi tebi. 😉

SESTAVINE (za 6 mafinov)

Sestavine za mafine:

  • 125 g masla
  • 125 g rjavega sladkorja
  • 1 jajce
  • 125 g (polnozrnate pirine) moke
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 1 ščepec soli
  • 1 žlička vanilijeve esence

Sestavine za jabolčno-karamelni nadev:

  • 2 manjši jabolki
  • 10 g masla
  • 1 žlica belega sladkorja
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1 žlička vanilijeve esence
  • 4 žlice sladke smetane

Sestavine za drobljenec:

  • 1 žlica masla
  • 3 žlice moke
  • 2 žlici rjavega sladkorja

Jabolčni karamelni mafini

PRIPRAVA

Najprej pripravi maso za mafine. Moko presej v skledo ter ji dodaj še sol in sodo bikarbono. V drugi posodi najprej zmešaj sladkor in stopljeno maslo, potem pa umešaj še jajce in vanilijevo esenco ter vse dobro zmešaj. V tekoče sestavine stresi še suhe in premešaj – premešaj le toliko, da dobiš enotno zmes.

Jabolčni karamelni mafini

Jabolka nareži na koščke. V segreti ponvi stopi maslo in na njem začni počasi pražiti jabolka. Ko se jabolka že malo zmehčajo, dodaj sladkor, cimet in vanilijevo esenco in premešaj. Jabolka mešaj še približno 5 minut, da se jabolka začnejo karamelizirati. Ko jabolka postanejo rjave barve, prilij smetano in premešaj ter kuhljaj še minuto ali dve, da se smetana ukuha.

Jabolčni karamelni mafini

Pripravi še drobljenec. V posodici zmešaj sladkor, moko in malenkost zmehčano (nikar stopljeno! ) maslo. Pregneti kar s prsti, da dobiš drobljeno testo.

Jabolčni karamelni mafini

V model za mafine položi papirnate košarice (lahko pa model le malenkost namastiš z maslom). V modelčke enakomerno razdeli maso za mafine, na maso položi karamelizirana jabolka – poskusi jih zadržati na sredini, da se med peko ne bodo zažgali. Vsak kupček karameliziranih jabolk potresi z majhnim ščepcem soli. Tega koraka nikar ne izpusti, saj ravno sol zaokroži okus karamele. Na karamelizirana jabolka razdeli še drobljenec.

Jabolčni karamelni mafini

Mafine peci približno 15 minut v pečici, ogreti na 180°C. Pečeni so takrat, ko zobotrebec, ki ga zapičiš v rob mafina, ven pride suh. Pečene mafine pusti ohlajati v modelu. Ko se malenkost ohladijo, a so še topli, jih vzemi iz modela in jim previdno odstrani papirnate košarice.

Jabolčni karamelni mafini

Postrezi jih s kavo, kakavom, mlekom, čajem ali sokom. Uživaj!

Jabolčni karamelni mafini

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply