Jabolčno-ovseni piškoti z arašidovo glazuro

, 13. Mar 2017 | No Comments

Preden pride pomlad in s seboj prinese jagode in ostalo sveže sadje, pojdiva v shrambo po jabolka, v omarico po ovsene kosmiče, po jajca v hladilnik, po … (saj veš … še po vse ostale sestavine) in pripraviva tele odlične piškote. Zaradi jabolk so čudovito mehki, zaradi glazure pa ravno prav sladki!

Piškote, ki jih narediš dvakrat na teden v manj kot pol ure, so piškoti, ki jih mora poznati vsa Slovenija. Najprej sem te piškote naredila kar tako, ker mi je bil recept všeč. Potem pa sem jih tako zelo vzljubila, da ne bom imela miru, dokler jih ne delim s teboj. Pheew, čez nekaj minut, ko bom objavila tale zapis, bom spet imela mir. Čudovito!

Čudoviti pa so tudi tile piškoti. Niso tradicionalni trdi piškoti, ki se drobijo in poleg katerih je pa res fino imeti neko pijačo, ker so sami pa res čisto preveč suhi in trdi. Ti piškoti so mehki! So čudoviti tudi naslednji dan – preverjeno so odlični za zajtrk – in še kolikor toliko zdravi. Mehki so zaradi jabolk, ki poskrbijo, da se piškoti ne posušijo.

Da ne omenjam kokosa. V dveh čudovitih različicah! Kokosovo olje je itak že prava zmaga (se spomniš teh kokosovih napihnjenčkov? če jih še ne poznaš, ne vem, kako je to sploh mogoče!). Sedaj pa sem odkrila še kokosov sladkor. Tako zelo lepo diši in tako lepo karamelno barvo da, da je skoraj težko verjeti, da ne sanjaš. Ko sem prvič skupaj zmešala kokosov sladkor in kokosovo olje sem bila začarana. Njam na kvadrat! Če ne veš, kje bi se dalo kokosov sladkor dobit – trgovinice Kalček jih imajo 100%.

Ok, še nekaj pomembnega moraš vedeti o teh piškotih – nikoli jih ni dovolj! Lahko ti svetujem, da narediš dvojno porcijo na enkrat, ampak ne bom tako predrzna. To odločitev – do katere itak, da tudi ti prideš – bom prepustila tebi. Ampak lej … Itak se pripravijo fuul hitro – pa jih pripravi medtem, ko se oblizuješ od prve porcije.

Da ne pozabim – piškote lahko pripraviš tudi z rjavim sladkorjem, ampak zakaj bi jih, če ti jih ni treba. Aaaampka, so pa tudi taki fini, preverjeno.

Recept je pripravljen v sodelovanju z ekipo iz vodilne slovenske ekološke trgovine Kalček. Ekipa, hvala za sestavine!

SESTAVINE

Sestavine za piškote:

  • 70 g stopljenega kokosovega olja Dragon Food
  • 80 g kokosovega sladkorja Cobio
  • 2 manjši jabolki
  • 1 žlička vanilijeve esence
  • 1 jajce
  • 100 g (polnozrnate) (pirine) moke*
  • 100 g ovsenih kosmičev Eko&Bio
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička cimeta
  • 1/4 žličke muškatnega oreščka

Sestavine za glazuro:

  • 2 žlici arašidovega masla Essential
  • 1 žlička vanilijeve esence
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 3 žlice mleka

POZOR* – Če želiš, da so piškoti brezglutenski, uporabi moko brez glutena ali pa namesto moke uporabi mlete ovsene kosmiče.

PRIPRAVA

V večji posodi kremasto zmešaj jajca, kokosovo olje, kokosov sladkor in vanilijevo esenco.

V drugi posodi zmešaj suhe sestavine: moko, ovsene kosmiče, sol, cimet, sodo bikarbono in muškatni oreščkek. Jabolki olupi in naribaj.

V večjo posodo z mokrimi sestavinami nežno umešaj naribana jabolka, potem pa stresi še suhe sestavine in vse nežno premešaj – le toliko, da se vse sestavine zmešajo.

Pekač obloži s papirjem za peko. Piškotno maso zajemi z žličko in jo položi na pekač. Med piškoti pusti približno 2 centimetra prostora.

Piškote peci v pečici, ogreti na 175°c približno 15 minut. Pečene piškote vzemi iz pečice, jih postavi na rešetko in pusti, da se ohladijo.

V posodici zmešaj vse sestavine za glazuro. Z dobljeno glazuro, ki naj bo tekoča, pokapaj ohlajene piškote.

Piškote postrezi in uživaj.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply