Jabolčno-ovseni piškoti

0 comments

S tistimi preostalimi jabolki v kleti naredi tele odlične piškote, ki so najboljši ravno za zajtrk, saj so pripravljeni z ovsenimi kosmiči, ki dobro nasitijo. Pripravljeni so res hitro, so čudovito mehki, obdržijo pa se ves teden. Odlično dišijo zaradi cimeta, mehki pa so zaradi jabolk. Res odličen zajtrk za pripravit vnaprej!

Piškote, ki jih narediš dvakrat na teden v manj kot pol ure, so piškoti, ki jih mora poznati vsa Slovenija. Najprej sem te piškote naredila kar tako, ker mi je bil recept všeč. Potem pa sem jih tako zelo vzljubila, da ne bom imela miru, dokler jih ne delim s teboj.

Čudoviti so! Niso tradicionalni trdi piškoti, ki se drobijo in poleg katerih je pa res fino imeti neko pijačo, ker so sami pa res čisto preveč suhi in trdi. Ti piškoti so mehki! So čudoviti ves teden – preverjeno so odlični za zajtrk, saj nasitijo, pa še dobri so, mehki pa ostanejo ves teden prav zaradi jabolk.

Da ne omenjam kokosa. V dveh čudovitih različicah! Kokosovo olje je itak že prava zmaga (se spomniš teh kokosovih napihnjenčkov? če jih še ne poznaš, ne vem, kako je to sploh mogoče!). Sedaj pa sem odkrila še kokosov sladkor. Tako zelo lepo diši in tako lepo karamelno barvo da, da je skoraj težko verjeti, da ne sanjaš. Ko sem prvič skupaj zmešala kokosov sladkor in kokosovo olje sem bila začarana. Njam na kvadrat! Če ne veš, kje bi se dalo kokosov sladkor dobit – trgovinice Kalček jih imajo 100%. Da ne pozabim – piškote lahko pripraviš tudi z rjavim sladkorjem.

Preden pa pogledava, kako pripraviš te odlične piškote, pa še dva odlična recepta za piškote:

Priprava teh piškotov je res enostavna. Potrebuješ:

  • ovsene kosmiče
  • jabolka
  • jajce in sodo bikarbono
  • kokosovo olje
  • (kokosov) sladkor
  • (polnozrnato) moko
  • cimet, vanilijevo esenco, muškatni orešček

Najprej zmešaš suhe sestavine, nato pa še mokre. Vse zmešaš skupaj, da dobiš kompaktno maso.

Nato z manjšo žlico za sladoled (ali z navadno jušno žlico, seveda) oblikuješ kupče in jih spečeš ter nato ohladiš.

 

Odlični so!

Super mehki in odlični ostanejo ves teden, zato jih naredi enkrat in imej za zajtrk – skupaj s čajem, kavo … – še ves teden.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Jabolčno-ovseni piškoti


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 15 minut
  • Total Time: 20 minut

Description

S tistimi preostalimi jabolki v kleti naredi tele odlične piškote, ki so najboljši ravno za zajtrk, saj so pripravljeni z ovsenimi kosmiči, ki dobro nasitijo. Pripravljeni so res hitro, so čudovito mehki, obdržijo pa se ves teden. Odlično dišijo zaradi cimeta, mehki pa so zaradi jabolk. Res odličen zajtrk za pripravit vnaprej!


Ingredients

Scale

70 g stopljenega kokosovega olja
80 g kokosovega ali rjavega sladkorja
2 manjši jabolki
1 žlička vanilijeve esence
1 jajce
100 g (polnozrnate) (pirine) moke
100 g ovsenih kosmičev
1 žlička sode bikarbone
1 žlička soli
1 žlička cimeta
1/4 žličke muškatnega oreščka


Instructions

  1. Mokre sestavine: V večji posodi kremasto zmešaj jajca, kokosovo olje, kokosov sladkor in vanilijevo esenco.
  2. Suhe sestavine: V drugi posodi zmešaj suhe sestavine: moko, ovsene kosmiče, sol, cimet, sodo bikarbono in muškatni oreščkek. Jabolki olupi in naribaj.
  3. Masa: V večjo posodo z mokrimi sestavinami nežno umešaj naribana jabolka, potem pa stresi še suhe sestavine in vse nežno premešaj – le toliko, da se vse sestavine zmešajo.
  4. Piškoti: Pekač obloži s papirjem za peko. Piškotno maso zajemi z žličko in jo položi na pekač. Med piškoti pusti približno 2 centimetra prostora.
  5. Peka: Piškote peci v pečici, ogreti na 175°c približno 15 minut. Pečene piškote vzemi iz pečice, jih postavi na rešetko in pusti, da se ohladijo.

Notes

Namesto kokosovega olja lahko uporabiš tudi repično, sončnično ali olivno olje.

Uporabi kokosov ali rjavi sladkor.

Namesto polnozrnate pirine moke uporabi katero koli drugo moko.

Recept je leta 2017 pripravljen v sodelovanju z ekipo Kalček.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen marca 2017, v maju 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.