Ovseni piškoti s čokolado

0 comments

Recept za piškote, polne samih dobrih sestavin, ki izgledajo luštno, pa še dobri so, je vredno imeti in čim večkrat uporabiti. V teh malih krasotcih se skrivajo ovseni kosmiči, kokos, čokolada in lešniki ali orehi. So ravno prav mehki in zelo dišeči. Pa še pripravijo se prav hitro. Res so čudoviti!

Obožujem piškote z značajem. Ki so dobri, nič dolgočasni in nikoli suhi. Če jih lahko ješ za zajtrk ali sladico, so pa še toliko boljši.

Ti piškoti vsebujejo ovsene kosmiče, kokosovo moko, sesekljano čokolado in orehe ali lešnike. V času fotkanja sem izbrala polovico orehov in polovico lešnikov. Ker čokoladnih kapljic, s katerimi lahko nadomestiš sesekljano čokolado, nisem imela dovolj, sem sesekljala kar temno čokolado za peko. Super so izpadli.

Iz navedenih sestavin lahko pripraviš veliko piškotov, približno 20, a nikar ne pojej vseh naenkrat. Poskusi se brzdati in naenkrat pojej le pet piškotov. Poskusi, izzivam te!

Če muškatega oreščka nimaš,  v maso daj le cimet, ki bo piškote lepo odišavil.

Še preden pa pogledava, kako te piškotke pripraviš, pa ti predlagam še dva recepta za luštne in okusne piškotke:

Za pripravo potrebuješ spodaj prikazane sestavine.

Čokolado in oreščke sesekljaj in združi z ostalimi suhimi sestavinami. V drugi posodi zmešaj mokre sestavine. Nato pa suhe umešaj v mokre in z žličko ali malo žlico za sladoled oblikuj male kroglice. Nato piškote speci v rundah, da porabiš vso maso. Ne peci jih predolgo, približno 10 minut bo dovolj.

Piškotke najprej pusti 2 minuti na pekaču, nato pa piškote prenesi na rešetko, da se ohladijo.

Piškoti so odlični s čajem, mlekom ali kavo. Jaz jih rada jem predvsem zjutraj. Dva ali tri piškotke namažem s po polovico žličke skute, poleg pa popijem skodelico čaja. Odličen zajtrk!

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Ovseni piškoti s čokolado


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 10
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za približno 20 piškotkov

Description

Recept za piškote, polne samih dobrih sestavin, ki izgledajo luštno, pa še dobri so, je vredno imeti in čim večkrat uporabiti. V teh malih krasotcih se skrivajo ovseni kosmiči, kokos, čokolada in lešniki ali orehi. So ravno prav mehki in zelo dišeči. Pa še pripravijo se prav hitro. Res so čudoviti!


Scale

Ingredients

Suhe sestavine:

  • 65 g temne čokolade
  • 20 g orehov in/ali lešnikov
  • 90 g ovsenih kosmičev
  • 25 g kokosove moke
  • 60 g (polnozrnate) moke
  • 1/4 žličke soli
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 1/2 žlička mletega cimeta
  • 1 noževa konica mletega muškatnega oreščka

Mokre sestavine:

  • 75 g masla
  • 50 g (rjavega) sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 žlička vanilijeve esence

Instructions

  1. Suhe sestavine: Čokolado sesekljaj na manjše koščke, orehe in/ali lešnike pa na grobo, nato pa jim dodaj še ovsene kosmiče, kokosovo moko, sesekljane orehe in čokoladne koščke. V drugi skledi zmešaj moko, sol, sodo bikarbono, mleti muškatni orešček in cimet.
  2. Mokre sestavine: V manjši kozici na šibkem ognju počasi stopi maslo. V čisto skledo vlij stopljeno maslo in dodaj sladkor ter z električnim mešalnikom na srednji hitrosti mešaj približno 3 minute. Dodaj jajce in vanilijevo esenco. Na srednji hitrosti mešaj še približno 2 minuti, da se vse sestavine lepo povežejo.
  3. Združi: V jajčno zmes nežno umešaj moko in začimbe, po potrebi dodaj 1 ali 2 žlici mleka. Nato dodaj še mešanico ovsenih kosmičev, kokosa, čokolade in orehov in vse še enkrat nežno premešaj, da dobiš enotno zmes.
  4. Oblikuj in speci: Dva velika pekača obloži s papirjem za peko. S pomočjo žlice ali majhne žlice za sladoled oblikuj male kupčke, ki jih polagaj na pekač z nekaj centimetrskim razmikom. Piškote peci v pečici, ogreti na 175°C, približno 10-12 minut oziroma toliko časa, da se na robovih rjavo zapečejo, na sredini pa so še mehki. Pekač s pečenimi piškoti vzami iz pečice in pusti počivati 2 minuti, nato pa piškote prenesi na rešetko in pusti, da se povsem ohladijo.

Notes

Lahko uporabiš lešnike in/ali orehe.

Uporabi rjavi ali beli sladkor.

Namesto bele moke uporabi polnozrnato moko.

Uporabi sesekljano temno, mlečno ali belo čokolado ali pa čokoladne kapljice.

Postrezi jih s čajem, kavo, kakavom ali pa kar same.

V neprodušno zaprti posodi se obdržijo vsaj 10 dni.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2015, v decembru 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.