Dišeči pomarančno-olivni piškotki

0 comments

Majceni razpokani piškotki, z drobnimi kristalčki sladkorja in z božanskim vonjem po pomaranči, narejeni le iz moke, sladkorja, jajca in olivnega olja z okusom pomaranče, so moja nova obsesija. Odlični so skupaj s kakavom ali kavo, za dvojno dozo pomaranče pa poleg popij še kozarec pomarančnega soka. In pozor, če pomarančnega olja nimaš, uporabi kar olivno olje in naribano pomarančno lupinico.

Juhu, piškotki! Taki majčkeni. Taki narejeni v 20-ih minutah. In to brez masla ali ostalih mlečnih sestavin! Glavna sestavina piškotkov je olje z okusom pomaranče. Če ga nimaš, lahko uporabiš olivno olje in pa lupinico ene pomaranče. Že ko pripraviš testo dišiiiiii. Ko se pa piškotki pečejo, pa je skoraj nevzdržno! Ne bi verjela, da lahko piškotki tako dišijo in da imajo tak nežen, čisto nič olivnooljast in zelo pomarančen okus, če jih ne bi naredila. In to večkrat!

Čeprav je najboljše, da se pred postrežbo ohladijo, so odlični tudi mlačni … pa vroči tudi, priznam. Le kako naj se vsak normalen ljubitelj vsega dobrega upre tem dišečim (omojbog kako dišijo!) malim razpokančkom? Skoraj nemogoče je. Edini način je, da se jih lotiš pripravljati sit/a. Pa še takrat ne garantiram, da ti bo uspelo.

Ker se pripravijo res ekspresno hitro in za pripravo ne potrebuješ nobenih zapletenih in svežih sestavin, jih lahko pripraviš tudi takrat, ko dobiš nenapovedane obiske, ko želiš pocartati prijatelje ali družino ali pa le sebe. S kakavom ali pa s pomarančnim sokom so božanski. Mmm …

Piškotke lahko pripraviš tudi iz polnozrnate (pirine) moke in z rjavim sladkorjem in so prav tako odlični. Preizkušeno!

Še preden pa pogledava, kako pomarančne piškotke pripraviš, pa ti predlagam še dva recepta za luštne in okusne piškote:

Za pripravo piškotkov potrebuješ nekaj osnovnih pekovskih izdelkov. Ter olivno olje in pomarančo.

S sestavinami pripravi svetlečo in nadvse dišečo piškotno maso. Z žličko – ali z majhno zajemalko za sladoled – zajemi testo, ga z rokami povaljaj v mehko kroglico, to pa položi v sladkor in jo povaljaj še v njem.

Pomarančni olivni piškotki Pomarančni olivni piškotki

Majhne sladke kroglice razporedi na pekač, med njimi naj bo nekaj centimetrov prostora, in jih speci.

Pomarančni olivni piškotki Pomarančni olivni piškotki

Kako so lepi!

 

POGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (54 s)

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z ekipo z ekološke kmetije Morgan.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Dišeči pomarančno-olivni piškotki


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 22 minut
  • Yield: približno 20 piškotkov

Description

Majceni razpokani piškotki, z drobnimi kristalčki sladkorja in z božanskim vonjem po pomaranči, narejeni le iz moke, sladkorja, jajca in olivnega olja z okusom pomaranče, so moja nova obsesija. Odlični so skupaj s kakavom ali kavo, za dvojno dozo pomaranče pa poleg popij še kozarec pomarančnega soka. In pozor, če pomarančnega olja nimaš, uporabi kar olivno olje in naribano pomarančno lupinico.


Ingredients

Scale

135 g moke
1/2 žličke pecilnega praška
1/4 žličke soli
75 g sladkorja + 2 žlici za valjanje
30 g pomarančnega oljčnega olja (ali olivnega olja in lupinice 1 pomaranče)
1 jajce
1/4 žličke vanilijeve esence


Instructions

  1. Pripravi piškotno maso: V posodo presej moko, pecilni prašek in sol. V drugi posodi zmešaj sladkor in olje, potem pa dodaj še jajce in vanilijevo esenco ter pomarančno lupinico in premešaj. V tekoče sestavine umešaj suhe sestavine. Kar nežno in vztrajno mešaj, da se moka prepoji z oljnato jajčno zmesjo. Dobiti moraš mehko in svetleče se testo.
  2. Piškotke oblikuj: Pripravi pekač in ga obloži s papirjem za peko. Z žličko zajemi testo, ga z rokami povaljaj v mehko kroglico, to pa položi v sladkor in jo povaljaj v njem. Majhne sladke kroglice razporedi na pekač, med njimi naj bo nekaj centimetrov prostora.
  3. Piškotke speci: Sladke mehke kroglice peci približno 12 minut v pečici, segreti na 175°C. Piškotki so pečeni, ko se razpokajo in se ob robu začnejo zlato barvati.
  4. Piškote ohladi in postrezi: Pečene piškote vzemi iz pečice, jih najprej pusti 5 minut na pladnju, potem pa prenesi na rešetko, da se ohladijo. Piškotki so najboljši še isti dan, najbrž – ne vem, ker TAKOJ izginejo – pa jih lahko nekaj dni hraniš v neprodušno zaprti posodici.

Notes

Za pripravo lahko uporabiš pomarančno olivno olje ali pa le olivno olje in naribano lupinico ene pomaranče.

Piškotke peci približno 10 do 12 minut. Pečeni so, ko se razpokajo in se ob robu začnejo zlato barvati.

Piškotki so najboljši še isti dan, lahko pa jih še nekaj dni hraniš v neprodušno zaprti posodi.

Piškotke lahko pripraviš tudi iz polnozrnate (pirine) moke in z rjavim sladkorjem

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 12 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2016, v decembru 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Pomarančni olivni piškotki

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.