Pomarančni olivni piškotki

, 17. Jun 2016 | No Comments

pomarančni olivni piskotki15

Majceni razpokani piškotki, z drobnimi kristalčki sladkorja in z božanskim vonjem po pomaranči, narejeni le iz moke, sladkorja, jajca in olivnega olja z okusom pomaranče, so moja nova obsesija. Odlični so skupaj s kakavom ali kavo, za dvojno dozo pomaranče pa poleg popij še kozarec pomarančnega soka. In pozor, če pomarančnega olja nimaš, uporabi kar olivno olje in naribano pomarančno lupinico.

Juhu, piškotki! Taki majčkeni. Taki narejeni v 20-ih minutah. In to brez masla ali ostalih mlečnih sestavin! Glavna sestavina piškotkov je olje z okusom pomaranče. Tako je, v teh piškotkih ni pomarančnega soka, niti ti ne bo treba ribati pomarančne lupinice. Potrebuješ le olje z okusom pomaranče. Že ko pripraviš testo dišiiiiii. Ko se pa piškotki pečejo, pa je skoraj nevzdržno! Ne bi verjela, da lahko piškotki tako dišijo in da imajo tak nežen, čisto nič olivnooljast in zelo pomarančen okus le zaradi olja. Če jih ne bi naredila. In to večkrat! 😉

Čeprav je najboljše, da se pred postrežbo ohladijo, so odlični tudi mlačni … pa vroči tudi, priznam. 😉 Le kako naj se vsak normalen ljubitelj vsega dobrega upre tem dišečim (omojbog kako dišijo!) malim razpokančkom? Skoraj nemogoče je. Edini način je, da se jih lotiš pripravljati sit/a. Pa še takrat ne garantiram, da ti bo uspelo.

Ker se pripravijo res ekspresno hitro in za pripravo ne potrebuješ nobenih zapletenih in svežih sestavin – kot na primer pomaranče – jih lahko pripraviš tudi takrat, ko dobiš nenapovedane obiske, ko želiš pocartati prijatelje ali družino ali pa le sebe. S kakavom ali pa s pomarančnim sokom so božanski. Mmm …

Piškotke lahko pripraviš tudi iz polnozrnate (pirine) moke in z rjavim sladkorjem in so prav tako odlični. Preizkušeno! 😉

Ta recept je pripravljen v sodelovanju z ekipo z ekološke kmetije Morgan, kjer pridelujejo čudovito, ekološko in svetovno priznano oljčno olje. Tudi tega z okusom pomaranče. Resnično je odličen. <3

SESTAVINE (za približno 20 piškotkov)

  • 135 g moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 1/4 žličke soli
  • 75 g sladkorja + 2 žlici
  • 30 g pomarančnega oljčnega olja Morgan
  • (ali olivnega olja in lupinice 1 pomaranče)

  • 1 jajce
  • 1/4 žličke vanilijevega ekstrakta

Pomarančni olivni piškotki

PRIPRAVA

V posodo presej moko, pecilni prašek in sol. V drugi posodi zmešaj sladkor in olje, …

Pomarančni olivni piškotki

… potem pa dodaj še jajce in vanilijevo esenco ter premešaj.

Pomarančni olivni piškotki

V tekoče sestavine umešaj suhe sestavine. Kar nežno in vztrajno mešaj, da se moka prepoji z oljnato jajčno zmesjo. Dobiti moraš mehko in svetleče se testo.

Pomarančni olivni piškotki

Pripravi pekač in ga obloži s papirjem za peko. Z žličko zajemi testo, ga z rokami povaljaj v mehko kroglico, to pa položi v sladkor in jo povaljaj v njem.

Pomarančni olivni piškotki

Majhne sladke kroglice razporedi na pekač, med njimi naj bo nekaj centimetrov prostora.

Pomarančni olivni piškotki

Sladke mehke kroglice peci približno 12 minut v pečici, segreti na 175°C. Piškotki so pečeni, ko se razpokajo in se ob roku začnejo zlato barvati.

Pomarančni olivni piškotki

Pečene piškote vzemi iz pečice, jih najprej pusti 5 minut na pladnju, potem pa prenesi na rešetko, da se ohladijo.

Pomarančni olivni piškotki

Piškotki so najboljši še isti dan, najbrž – ne vem, ker TAKOJ izginejo – pa jih lahko nekaj dni hraniš v neprodušno zaprti posodici.

Pomarančni olivni piškotki

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply