Gibanica palačinka

2 comments

Bi gibanico, pa resnično nimaš ne časa, ne potrpljenja za pripravo tiste prave klasične gibanice? Potem pripravi njeno hitro sorodnico, ki je tisti klasični prekmurski princesi resnično podobna po okusu, po izgledu pa tudi ne izostaja veliko. Se enostavno pripravi, vsak si jo lahko sestavi po svojih željah (z ali brez rozin, z makom ali brez …), pa še odličnega okusa je. Nujno za poskusit!

Klasična prekmurska gibanica bo za vedno ostala princesa Prekmurja. S to palačinko se ji globoko priklanjam in nikakor ne trdim, da je enaka pravi klasiki. Pravim pa, da je prav tako odlična, da je prav tako lepa in da se jo celo lažje pripravi! Posladkaš si jo lahko z medom, zato ta sladica tudi ni pretirano sladka.

Palačinka je najboljša topla. Dobra novica je ta, da jo lahko pripraviš do nekaj ur vnaprej, potem pa pogreješ v mikrovalovni pečici.

Je že res, da za nadev potrebuješ kar lepo število sestavin, a se splača. Kombinacija sestavin v tejle krasotici je resnično odlična. Vendarle pa si jo lahko čisto vsak za mizo sestavi tako, kot si zaželi. Bi rozine ali jih ne bi? Ne marajo vsi maka? Enostavno izpusti tisto, kar ti ni všeč. Resnično prilagodljiva je tale sladica!

V sladici pa je:

  • kremasta skuta, v kateri so ravno prav alkoholizirane rozine, lahko pa uporabiš le rumov sladkor, kjer ni alkohola, je pa rumova aroma;
  • rahlo kiselkasta jabolka, do popolnosti odišavljena s cimetom;
  • hrustljavi orehi, ki poskrbijo za pravo teksturo;
  • makova zrnca, ki so – če verjameš ali ne – resnično zdrava in
  • med, ki sladico prav naravno posladka.

Za osnovo pripravi navadne pšenične palačinke, za spremembo uporabi polnozrnato (pirino) moko ali pa vse zavij v mehke ajdove palačinke. Z vsemi tremi osnovnimi palačinkami je dobro!

Preden pogledava, kako to krasotico pripraviš, pa še nekaj odličnih sladic, v katerih uporabiš skuto:

Še več sladic pa najdi pod oznako sladice.

Preden pa greva na recept, pa poglej še podlago na teh fotkah. Kaj ni lepa?! Vse zasluge gredo instantbackdrops.com. ♡

Priprava je dokaj hitra in zelo enostavna. Za pripravo te krasotice potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

V nadaljevanju predstavljam slikovni potek priprave, natančnejše količine sestavin in opis pripravi pa najdi na dnu strani!

Najprej pripravi nadeva, nato pa speci še palačinke.

Ko imaš vse pripravljeno, palačinko sestavi.

Tako enostavno, pa tako dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Gibanica palačinka


  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2-4 osebe 1x

Description

Bi gibanico, pa resnično nimaš ne časa, ne potrpljenja za pripravo tiste prave klasične gibanice? Potem pripravi njeno hitro sorodnico, ki je tisti klasični prekmurski princesi resnično podobna po okusu, po izgledu pa tudi ne izostaja veliko. Se enostavno pripravi, vsak si jo lahko sestavi po svojih željah (z ali brez rozin, z makom ali brez …), pa še odličnega okusa je. Nujno za poskusit!


Ingredients

Scale

Sestavine za palačinke:

  • 1 jajce
  • 100 g (polnozrnate pirine) moke
  • 1 ščepec sode bikarbone
  • 1 ščepec soli
  • 1,5 dcl mleka
  • 1 dcl vode

Ostale sestavine:


Instructions

  1. Skutni nadev: Rozine po želji namoči v rum ali pa v nadev dodaj le rumov sladkor, ki skuto odišavi, ne vsebuje pa alkohola (vsebuje le aromo ruma). Skuto dobro zmešaj z vanilijevo esenco, medom, nato pa umešaj še odcejene rozine. Če kdo v družbi, ki bo uživala v tej jedi rozin ne mara, jih postrezi poleg, pa naj jih doda tisti, ki jih ima rad.
  2. Jabolka: Jabolko naribaj, potresi s cimetom in pokapaj z limoninim sokom.
  3. Palačinke: S sestavinami za palačinke vmešaj maso za palačinke – najprej v skledo ubij jajce in ga dobro razžvrkljaj. Dodaj mleko in vodo in premešaj. V skledo presej še moko, sol in sodo bikarbono in dobro premešaj, da se znebiš vseh grudic. Pusti, da masa počiva 15 minut. Ko imaš vse sestavine za nadev pripravljene, speci palačinke. Ponev za palačinke res dobro segrej, potem pa na segreto kapni 1/4 žličke olja. Na olje zlij zajemalko mase, potem pa ponev nagni sem in tja, da se masa razporedi po celotni ponvi. Palačinke speci na obeh straneh, približno 2 minuti na vsaki strani. Palačinko obrni, ko se na površju začnejo delati mehurčki. Iz te mase dobiš štiri malo debelejše palačinke.
  4. Sestavljanje: Na tople palačinke naj si vsak namaže najprej malo skutinega nadeva, nato doda rahlo ožeta jabolka – sok, ki ga spusti le popij. Na jabolka daj malo maka, nato orehe in vse pokapaj z medom. Palačinko prepogni, po želji okrasi še z malo orehov in pokapaj z medom. Odlično!

Notes

Za osnovo pripravi navadne pšenične palačinke, za spremembo uporabi polnozrnato (pirino) moko ali pa vse zavij v mehke ajdove palačinke.

V skutin nadev naj v rum namočene ali pa uporabi le rumov sladkor, kjer ni alkohola, je pa čudovita rumova aroma.

Palačinka je najboljša topla. Dobra novica je ta, da jo lahko pripraviš do nekaj ur vnaprej, potem pa pogreješ v mikrovalovni pečici.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 15 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen novembra 2016, v aprilu 2022 pa sem osvežila fotografije in izboljšala recept.
Stara fotka recepta:

Prekmurska palačinka

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

  1. Tale imitacije gibanice zelo njami.
    Ravno prav vsega, oz. za vsak okus ravno prav vsega. Vsak od nas si jo je napolnil z malo več njemu ljubih ‘polnil’.
    Ponovimo.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.