Prekmurska palačinka

, 1. Nov 2016 | 2 Comments

Prekmurska palačinka

Bi gibanico, pa resnično nimaš ne časa ne potrpljenja za pripravo tiste prave klasične gibanice? V tem primeru pripravi njeno daljno sorodnico, ki je klasični prekmurski princesi podobna po okusu, po izgledu pa tudi ne izostaja veliko. Pa še veliko enostavneje se jo pripravi!

Klasična prekmurska gibanica bo za vedno ostala princesa Prekmurja. S to palačinko se ji globoko priklanjam in nikakor ne trdim, da je enaka pravi klasiki. Pravim pa, da je prav tako odlična, da je prav tako lepa in da se jo celo lažje pripravi! Ker je posladkana le z medom, je to sladica, ki jo lahko shraniš v mapo Sladice brez dodanega sladkorja.

Palačinka je najboljša topla. Dobra novica je ta, da jo lahko pripraviš do nekaj ur vnaprej, potem pa pogreješ v mikrovalovni pečici.

Je že res, da za nadev potrebuješ kar lepo število sestavin, a se splača. Kombinacija je resnično odlična:

  • kremasta skuta, v kateri so ravno prav alkoholizirane rozine,
  • rahlo kiselkasta jabolka, do popolnosti odišavljena s cimetom in medom,
  • hrustljavi orehi, ki poskrbijo za pravo teksturo
  • makova zrnca, ki so – če verjameš ali ne – resnično zdrava in
  • med, ki sladico prav naravno posladka in zato ne potrebuješ niti grama refiniranega sladkorja.

Te je seznam navdušil? Mene je že! Pripravi to popolno palačinko, jo pofotkaj, objavi na družabnih omrežjih in označi s #SitFitSi – se veselim fotk!

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1 min)

Dodatna info: Prekmurka Maruša je predlagala, da bi bilo še boljše, če bi nadev dala v ajdovo palačinko. Poskusila še nisem, predlagam pa, da poskusiš ti. Sporoči med komentarji, kako je uspelo. In hvala za idejo, Maruša. 🙂

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za palačinke:

  • 1 jajce
  • 100 g (polnozrnate pirine) moke
  • 1 ščepec sode bikarbone
  • 1 ščepec soli
  • 1,5 dcl mleka
  • 1 dcl vode

Ostale sestavine:

  • 200 g skute
  • 1 žlička vanilijeve esence
  • 4 žlice medu + za okras
  • 2 žlici maka
  • 2 jabolki
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 pest orehov
  • 2 žlici rozin
  • 2 žlici ruma

Prekmurska palačinka

Prekmurska palačinka

PRIPRAVA

Iz sestavin za palačinke umešaj maso za palačinke – najprej v skledo ubij jajce in ga dobro razžvrkljaj. Dodaj mleko in vodo in premešaj. V skledo presej še moko, sol in sodo bikarbono in dobro premešaj, da se znebiš vseh grudic. Pusti, da masa počiva 15 minut.

Prekmurska palačinka

Potem pripravi vse za nadev. Rozine namoči v rum. Skuto dobro zmešaj z vanilijevo esenco in medom. Jabolko naribaj, potresi s cimetom in pokapaj z limoninim sokom. Orehe sesekljaj.

Prekmurska palačinka

Ko imaš vse sestavine za nadev pripravljene, speci palačinke. Ponev za palačinke res dobro segrej, potem pa na segreto kapni 1/4 žličke olja. Na olje zlij zajemalko mase, potem pa ponev nagni sem in tja, da se masa razporedi po celotni ponvi. Palačinke speci na obeh straneh, približno 2 minuti na vsaki strani. Palačinko obrni, ko se na površju začnejo delati mehurčki. Iz te mase dobiš štiri malo debelejše palačinke.

Prekmurska palačinka

V skuto umešaj še odcejene rozine, potem pa vsako spečeno palačinke namaži s četrtino skutinega nadeva. Na skutin nadev razporedi rahlo ožeta naribana jabolka, …

Prekmurska palačinka

… na jabolka pa razporedi še orehe in mak.

Prekmurska palačinka

Na nadev pokapaj še malo medu, potem pa palačinko prepogni. Palačinko še malenkost pokapaj z medom in okrasi z nekaj orehi. Postrezi in uživaj. Palačinko lahko pripraviš tudi do nekaj ur vnaprej in jo potem le segreješ v mikrovalovki.

Prekmurska palačinka

Print this pagePin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+Email this to someone

2 Comments

  1. Sabina
    December 3, 2016

    Tale imitacije gibanice zelo njami.
    Ravno prav vsega, oz. za vsak okus ravno prav vsega. Vsak od nas si jo je napolnil z malo več njemu ljubih ‘polnil’.
    Ponovimo.

    Reply
    • Barbara
      December 4, 2016

      Woohooo, odlično! Pa hvala za komentar. 🙂

      Reply

Leave a Reply