Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Gibanica palačinka


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 30 minut
 • Yield: za 2-4 osebe 1x

Description

Bi gibanico, pa resnično nimaš ne časa, ne potrpljenja za pripravo tiste prave klasične gibanice? Potem pripravi njeno hitro sorodnico, ki je tisti klasični prekmurski princesi resnično podobna po okusu, po izgledu pa tudi ne izostaja veliko. Se enostavno pripravi, vsak si jo lahko sestavi po svojih željah (z ali brez rozin, z makom ali brez …), pa še odličnega okusa je. Nujno za poskusit!


Ingredients

Scale

Sestavine za palačinke:

 • 1 jajce
 • 100 g (polnozrnate pirine) moke
 • 1 ščepec sode bikarbone
 • 1 ščepec soli
 • 1,5 dcl mleka
 • 1 dcl vode

Ostale sestavine:


Instructions

 1. Skutni nadev: Rozine po želji namoči v rum ali pa v nadev dodaj le rumov sladkor, ki skuto odišavi, ne vsebuje pa alkohola (vsebuje le aromo ruma). Skuto dobro zmešaj z vanilijevo esenco, medom, nato pa umešaj še odcejene rozine. Če kdo v družbi, ki bo uživala v tej jedi rozin ne mara, jih postrezi poleg, pa naj jih doda tisti, ki jih ima rad.
 2. Jabolka: Jabolko naribaj, potresi s cimetom in pokapaj z limoninim sokom.
 3. Palačinke: S sestavinami za palačinke vmešaj maso za palačinke – najprej v skledo ubij jajce in ga dobro razžvrkljaj. Dodaj mleko in vodo in premešaj. V skledo presej še moko, sol in sodo bikarbono in dobro premešaj, da se znebiš vseh grudic. Pusti, da masa počiva 15 minut. Ko imaš vse sestavine za nadev pripravljene, speci palačinke. Ponev za palačinke res dobro segrej, potem pa na segreto kapni 1/4 žličke olja. Na olje zlij zajemalko mase, potem pa ponev nagni sem in tja, da se masa razporedi po celotni ponvi. Palačinke speci na obeh straneh, približno 2 minuti na vsaki strani. Palačinko obrni, ko se na površju začnejo delati mehurčki. Iz te mase dobiš štiri malo debelejše palačinke.
 4. Sestavljanje: Na tople palačinke naj si vsak namaže najprej malo skutinega nadeva, nato doda rahlo ožeta jabolka – sok, ki ga spusti le popij. Na jabolka daj malo maka, nato orehe in vse pokapaj z medom. Palačinko prepogni, po želji okrasi še z malo orehov in pokapaj z medom. Odlično!

Notes

Za osnovo pripravi navadne pšenične palačinke, za spremembo uporabi polnozrnato (pirino) moko ali pa vse zavij v mehke ajdove palačinke.

V skutin nadev naj v rum namočene ali pa uporabi le rumov sladkor, kjer ni alkohola, je pa čudovita rumova aroma.

Palačinka je najboljša topla. Dobra novica je ta, da jo lahko pripraviš do nekaj ur vnaprej, potem pa pogreješ v mikrovalovni pečici.

 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 15 minut