Ajdove palačinke

, 12. Jun 2016 | 4 Comments

Ajdove palačinke

Priprava fantastičnih ajdovih palačink, najbolj primernih za slane jedi po francoskem zgledu, lahko enostavno pripraviš kar doma. Pripravljene potem nadevaj z nadevom po tvoji izbiri.

Ajdove palačinke so fantasična posteljica mnogim slanim (v nasprotju s sladkim) nadevom. Francozi vedo, kaj je dobro. V Franciji imajo veliko mini restavracij, oziroma palačinkarij (kako se reče restavracijam, kjer strežejo le palačinke in pijačo), kjer strežejo slane ajdove palačinke z različnimi nadevi in sladke palačinke iz pšenične moke z različnimi sladkimi nadevi.

Ob najinem obisku Pariza sva z Domnom poskusila oboje. In obe različici, tako slana kot sladka, sta bili božanski! <3 Pa čeprav so bile tudi sladke palačinke s kostanjevim nadevom in čokoladnim prelivom enostavno božanske, so naju oba najbolj navdušile prav slane palačinke. Narejene iz dišeče ajdove moke in napolnjene s slanimi dobrotami – jaz sem naročila s slanino, zelenjavo in jajcem, Domen pa z dimljenim lososom, zelenjavo in kremnim sirom. Oh, prav nazaj bi šla. Pa čeprav le na palačinke in potem nazaj domov … čeprav … si lahko enako dobre pripravim tudi doma. In sem jih. 😉 In sedaj jih lahko tudi ti!

Dva recepta za uporabo ajdovih palačink:

Te palačinke so tako fantastične in omogočajo tako veliko različnih kombinacij, da si zaslužijo svojo objavo. Če se spomniš kakšnega odličnega recepta oz. super kombinacije, pa mi le napiši v komentarju.

SESTAVINE (za 4 debelejše ali 6 malo tanjših palačink)

  • 120 g ajdove moke
  • 30 g (polnozrnate) pšenične moke
  • 1 velik ščepec soli
  • 3,5 dcl vode
  • 1 jajce
  • olje ali kokosovo maslo

PRIPRAVA

V skledo presej obe moki. Dodaj vodo in dobro premešaj. Maso posoli. V manjši skodelici razžvrkljaj eno jajce in tega umešaj v vodo z moko. Dobro premešaj, da dobiš gosto maso za palačinke. Maso pusti počivati približno 15 minut.

Ajdove palačinke

Ponev za palačinke res dobro segrej (če bo premalo vroča, se bo palačinka prijela). Na razgreto ponev kapni nekaj kapljic olja ali kokosovega masla in zajemalko mase. Ponev nagni sem in tja, da se masa razporedi po celotni površini ponve in peci 2 minuti na eni strani …

Ajdove palačinke

… in približno enako časa še na drugi strani.

Ajdove palačinke

Speci vse palačinke – mase je dovolj za 4 debelejše ali 6 malo tanjših palačink.

Ajdove palačinke

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

  1. Daša
    January 31, 2017

    Super recept! Danes sem jih poskusila narediti, pa se mi je zdelo, da je masa malo gosta (mazala sem jo z leseno palčko, ker ni tekla). Ko sem (poskusno) drugi polovici mase dodala še malo vode, je pa postala mehurčkasta na ponvi in se ni več lepo zapekla. Se je komu zgodilo kaj podobnega? Ste kdaj morali dodati več kot točno 3.5 dl vode?

    Reply
    • Barbara
      January 31, 2017

      Živjo! Gostota je močno odvisna od tipa moke, ki si jo uporabila. Masa naj bi sicer bila tekoča, a tudi ne preveč tekoča. Taka, kot ponavadi za palačinke.
      Morda je bila v prvem primeru premalo tekoča, v drugem pa preveč? Sicer je tako, da se te palačinke ne zapečejo prav močno – vsekakor ne tako, kot tiste navadne. Upam, da sem pomagala! 🙂

      Reply
  2. Jerca
    February 5, 2017

    Super članek 🙂 hvala za deljeni recept. ?

    Reply
    • Barbara
      February 6, 2017

      Z veseljem! 🙂

      Reply

Leave a Reply