Priprava fantastičnih mehkih ajdovih palačink, primernih za slane jedi po francoskem zgledu in seveda tudi sladice, lahko enostavno pripraviš kar doma. Potrebuješ le nekaj sestavin, med drugim ajdovo moko in jajca ter nekaj minut časa. Plačinke so mehke, imajo čudovit okus po ajdi, pa še zamrzneš jih lahko, če jih pripraviš preveč.
Ajdove palačinke so najbolj poznane prav iz francoske kuhinje, kjer jih uporabljajo predvsem za pripravo slanih jedi. Ampak naj te to ne zavede, fantastične so tudi s sladkim nadevom – z nutello recimo ali pa nadevane s skuto. Mmm, tako dobro!
V Franciji (v Parizu sem jih videla na lastne oči) je veliko mini restavracij, oziroma palačinkarij – tako se reče restavracijam, kjer strežejo le palačinke in pijačo-, kjer strežejo slane ajdove palačinke z različnimi nadevi in sladke palačinke iz pšenične moke z različnimi sladkimi nadevi. Ob najinem obisku Pariza sva z Domnom poskusila oboje. In obe različici, tako slana kot sladka, sta bili božanski! Čeprav so bile sladke palačinke s kostanjevim nadevom in čokoladnim prelivom enostavno božanske, sva bila oba najbolj navdušena nad slanimi ajdovimi palačinkami. Pripravljene so z dišečo ajdovo moko in napolnjene s slanimi dobrotami – jaz sem jih naročila s slanino, zelenjavo in jajcem, Domen pa z dimljenim lososom, zelenjavo in kremnim sirom. Tako tako dobro!
Ker v Francijo na palačinke ne morem odleteti vsak dan, jih moram pripraviti sama doma. In kako sem navdušena nad njimi! So mehke, dišeče in tako voljne različnih nadevov!
V #sitfitsi zbirki imam že dva recepta za slano uporabo ajdovih palačink in enega s sladko različico:
- Ajdove palačinke z gobami in špinačo in
- Ajdove palačinke z dimljenim lososom, kumaro in avokadom.
- Gratinirane ajdove palačinke s skuto
Ajdove palačinke so resnično fantastične. So čudovito mehke, dišeče in omogočajo veliko različnih kombinacij, zato jih le poskusi in se poigraj z nadevi.
Te palačinke so čudovite vroče, sobne temperature ali hladne. Predstavljaj si, da so kot tortilije, ki so prav tako primerne za nešteto uporab. Če ti jih uspe pripravit preveč, jih lahko tudi zamrzneš. Le odtajaj jih potem na sobni temperaturi, po želji segrej ali pa uporabi kar hladne ter postrezi z izbranim nadevom.
Priprava teh palačink je res enostavna, saj se pripravijo tako, kot navadne palačinke. Upoštevaj le, da je dobro, da masa pred peko nekaj časa počiva – 15 minut bo čisto dovolj.
Za pripravo potrebuješ:
- ajdovo moko
- res malo pšenične moke (ta poskrbi za mehkobo in da se masa “drži skupaj”, ker ajdova moka res malo glutena)
- jajca
- vodo
- in sol ter olje za peko
Najprej presej obe moki in sol, nato dodaj vodo. Posebej razžvrkljaj jajca in nato še ta umešaj v maso. Pusti, da masa počiva 15 minut.
Ko se je masa spočila, v ponvi segrej olje, nato dodaj maso in palačinke peci nekaj minut na eni in nato še na drugi strani.
Na enak način speci vse palačinke.
Palačinke so mehke, dišeče in tako dobre!
PrintMehke in dišeče ajdove palačinke
- Total Time: 40 minut
- Yield: za 4-6 porcij 1x
Description
Priprava fantastičnih mehkih ajdovih palačink, primernih za slane jedi po francoskem zgledu in seveda tudi sladice, lahko enostavno pripraviš kar doma. Potrebuješ le nekaj sestavin, med drugim ajdovo moko in jajca ter nekaj minut časa. Plačinke so mehke, imajo čudovit okus po ajdi, pa še zamrzneš jih lahko, če jih pripraviš preveč.
Ingredients
120 g ajdove moke
30 g (polnozrnate) pšenične moke
1 velik ščepec soli
3,5 dcl vode
1 jajce
olje ali kokosovo maslo za peko
Instructions
- Masa: V skledo presej obe moki in sol, nato pa dodaj vodo in dobro premešaj. V manjši skodelici razžvrkljaj jajce in ga umešaj v vodo z moko. Dobiš gostejšo maso, primerno za peko palačink. Maso nato pusti počivati približno 15 minut.
- Peka: Ponev za palačinke res dobro segrej (če bo premalo vroča, se bo palačinka prijela), nato pa na razgreto ponev kapni nekaj kapljic olja. Ponev nagni sem in tja, da se olje razporedi po ponvi. Nato na ponev prenesi zajemalko mase ter ponev spet nagni sem in tja, da se masa razporedi po celotni površini ponve. Palačinko peci približno 2 minut na eni, nato pa še na drugi strani. Mase je dovolj za približno 4 debelejše ali 6 malo tanjših palačink.
- Uporaba: Ajdove palačinke nadevaj s poljubnim nadevom, super so za slane ali sladke nadeve.
Notes
Palačinke so dobre vroče, sobne temperature ali hladne.
Nadevaj jih s slanim ali sladkim nadevom.
Če pripraviš preveč palačink jih zamrzni. Nato jih na sobni temperaturi odtajaj in uporabi s sladim ali slanim nadevom.
- Prep Time: 5 minut + 15 minut za počivanje
- Cook Time: 20 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen junija 2016, v februarju 2022 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:
Super recept! Danes sem jih poskusila narediti, pa se mi je zdelo, da je masa malo gosta (mazala sem jo z leseno palčko, ker ni tekla). Ko sem (poskusno) drugi polovici mase dodala še malo vode, je pa postala mehurčkasta na ponvi in se ni več lepo zapekla. Se je komu zgodilo kaj podobnega? Ste kdaj morali dodati več kot točno 3.5 dl vode?
Živjo! Gostota je močno odvisna od tipa moke, ki si jo uporabila. Masa naj bi sicer bila tekoča, a tudi ne preveč tekoča. Taka, kot ponavadi za palačinke.
Morda je bila v prvem primeru premalo tekoča, v drugem pa preveč? Sicer je tako, da se te palačinke ne zapečejo prav močno – vsekakor ne tako, kot tiste navadne. Upam, da sem pomagala! 🙂
Super članek 🙂 hvala za deljeni recept. ?
Z veseljem! 🙂
Ajdove palacinke so res super samo jaz sem dala na mesto polnozrnate moke kokosovo super dobre
Spoštovani Gospa Barbara Kvas, z veseljem sem se prijavil na vaše novice. Iščem, zbiram zdrave recepte za zdravljenje. Imama veliko somišljenikov in jim bom posredoval vaš naslov. (nič ga ne bom delil ali razdelil, saj naslov mora ostaci cel, ne radeljen)
Prosim, seznanite me, koliko me bo vaša prijaznost stala? Za koliko everčkov boste obremenili moj račun?
Lep pozdrav! Tine
Pozdravljeni, Tine! Ne vem, če vas čisto razumem. Vem pa, da za ogled receptov in branje e-sporočil ne računam nič. 🙂 Prijetno branje želim! Lp, Barbara